Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre6 ianuarie 2023Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

Cum să solicitați angajatorului o mărire de salariu

Mulți angajați nu îndrăznesc să-i solicite șefului o mărire de salariu. Cu toate acestea, dacă ați făcut mai mult decât este prevăzut în fișa postului, ați avut rezultate bune în mod constant sau v-ați asumat sarcini care nu se reflectă în salariu, este corect să fiți recompensat pentru munca depusă.

How to ask your employer for a pay rise

Verificați unde vă aflați în grila de salarii

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faceți înainte de a solicita mărirea salariului este să vă comparați salariul cu cel al altor angajați care au același nivel cu dumneavoastră și lucrează în același sector. Sunt multe moduri de a face acest lucru. Puteți solicita informații despre grupa de salarizare pentru nivelul dumneavoastră de la responsabilul cu resursele umane din întreprindere, puteți discuta cu colegii, puteți vizita un site internet de comparare a salariilor la nivel național sau puteți căuta online oferte de muncă pentru a vedea ce salarii oferă alți angajatori pentru un post similar. Portalul EURES , unde sunt înregistrate în prezent aproape 4 milioane de locuri de muncă, este locul ideal pentru a face astfel de căutări.

Creați condiții favorabile

Faceți o retrospectivă și analizați activitatea pe care ați efectuat-o de la ultima mărire de salariu (sau de când ați fost angajat).  Încercați să obțineți statistici specifice, precum și exemple de situații în care ați făcut mai mult decât vi s-a cerut în activitatea dumneavoastră. Printre acestea se numără orele suplimentare, sarcini efectuate care nu se reflectă în salariu, îndrumarea nou-veniților etc. Cu cât dați exemple mai concrete superiorului dumneavoastră, cu atât aveți elemente mai solide pentru a putea solicita o mărire de salariu.

Alegeți momentul potrivit

Greșeala de bază pe care o fac adesea angajații când solicită o mărire de salariu este să ceară acest lucru la momentul nepotrivit. Evitați perioadele aglomerate în care șeful dumneavoastră este stresat, precum și perioadele în care întreprinderea aplică reduceri bugetare. Încercați să vă abordați șeful după ce întreprinderea a avut o realizare importantă.

De asemenea, țineți cont și de propriile sarcini. Se profilează o realizare sau o etapă profesională importantă pentru dumneavoastră? Ați putea aștepta să se concretizeze, ca să aveți motive mai bune pentru o mărire de salariu.

Faceți acest lucru în persoană

Într-o lume post-pandemie în care munca de la distanță a devenit noua normalitate, ar putea fi tentant să solicitați mărirea de salariu prin e-mail. Cu toate acestea, dacă faceți acest lucru în persoană (sau prin apel video) puteți obține un rezultat mult mai bun. Negocierile salariale sunt o conversație. Asigurați-vă așadar că stabiliți o întâlnire în care să puteți vorbi cu șeful dumneavoastră, și nu să faceți schimb de e-mailuri.

Nu vă devalorizați

Ne simțim uneori atât de stânjeniți să solicităm o mărire de salariu, încât cerem mai puțin decât considerăm că merităm. Dumneavoastră vă puteți susține cauza cel mai bine, așadar nu vă puteți permite să vă dezamăgiți. Dacă credeți că meritați o mărire de salariu de 10 %, solicitați 10 %. Întrucât este puțin probabil ca angajatorul să vă ofere mai mult decât ați solicitat, rămâneți ferm pe poziție.

Fiți hotărât și încrezător

Limbajul corporal este foarte important în contextul negocierilor salariale. Arătați-i șefului că știți exact cât considerați că meritați, dar nu fiți arogant. Stați drept pe scaun, mențineți contactul vizual în timpul reuniunii și abordați o atitudine pozitivă. Nu uitați să subliniați cât de recunoscător sunteți pentru acest loc de muncă și că faceți parte din întreprindere.

Fiți gata să vă asumați mai multe sarcini

Uneori, negocierile salariale nu se desfășoară conform planificării. Dacă angajatorul  spune „nu”, întrebați-l ce ați putea face pentru a fi îndreptățit să beneficiați de o mărire de salariu. Ar putea fi vorba de acceptarea unor sarcini suplimentare pentru a vă demonstra valoarea.

Termenele scurte sunt o provocare obișnuită în lumea muncii. Învățați să vă gestionați termenele, scurte sau lungi, și să lucrați fără stres.

 

Linkuri conexe:

Portalul EURES

Vă chinuiți să finalizați sarcinile la timp? Aflați cum să nu mai ratați niciodată un termen

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
 • Sugestii și sfaturi
 • Tineret
Secțiuni aferente
 • Sugestii și sfaturi
Sectorul
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.