Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice20. februar 2024Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanjePredviden čas branja: 2 min

Od Španije do Švedske: kako je EURES spremenil življenje turističnega delavca

Adonis Pino Sánchez dela v turizmu, poleti na švedskem otoku Öland, v zimskih mesecih pa v hotelu Icehotel v skandinavski vasi Jukkasjärvi. Pripoveduje nam o svoji poti in o tem, kako sta mu pri tem pomagala španski in švedski urad EURES.

From Spain to Sweden: How EURES changed a tourism worker’s life
Photo credit: Adonis Pino Sánchez

Adonis je pri 26 letih zapustil svojo domovino Kubo in si našel zaposlitev na Gran Canarii, enem od španskih Kanarskih otokov. Ker ima državljanstvo EU, se je pozneje lahko preselil na Švedsko. Že nekaj let dela kot barman in natakar na otoku Öland ter kot glavni natakar v ledenem hotelu Icehotel – ki je prvi in največji tovrstni hotel na svetu.

Kako ste izvedeli za EURES in priložnost za delo v Evropi?

Za EURES sem izvedel na spletni strani agencije za zaposlovanje na Kanarskih otokih in zdelo se mi je, da je to zelo dobra priložnost za nadaljnjo poklicno in osebno rast.

Zakaj ste se odločili, da se prijavite za delo na Švedskem, in kako ste se tam znašli?

Že od nekdaj sem imel željo spoznati skandinavske države. Na portalu EURES sem videl zaposlitveni oglas za delovno mesto v hotelskem naselju Ekerum Resort. Nato sem stopil v stik z Euresovim svetovalcem Danielom Bellonom na Kanarskih otokih, pozneje pa tudi z Banno Thioubou iz Euresovega urada pri švedskem zavodu za zaposlovanje Arbetsförmedlingen. Pomagala sta mi pri vsem v zvezi s prijavo na delovno mesto. Spremljala sta vsak moj korak, zato sem jima zelo hvaležen za pomoč in podporo.

Kako je potekal postopek selitve na Švedsko? Kakšno podporo ste prejeli?

Postopek je bil precej preprost. Daniel mi je dal vsa potrebna navodila, nato pa sem prejel tudi pomoč v okviru Euresove sheme ciljno usmerjene zaposlitvene mobilnosti, s pomočjo katere sem pokril velik del stroškov selitve.

Kaj je bil največji izziv pri delu na Švedskem?

Največji izziv zame je bilo učenje švedskega jezika. Sicer rad govorim tuje jezike, a je švedščina zelo težka. Vendar sem bil odločen, da ne bom odnehal. Moram reči, da bom vedno hvaležen mreži EURES. To službo sem odkril v zelo pomembnem obdobju, prihod sem pa je bila najpomembnejša in najboljša izkušnja v mojem življenju.

 

Želite delati v tujini? Preverite prosta delovna mesta na portalu EURES ali se za pomoč obrnite na Euresovega svetovalca.

 

Sorodne povezave:

EURES: Poiščite zaposlitev v Evropi

Poiščite Euresovega svetovalca

Euresova shema ciljno usmerjene zaposlitvene mobilnosti

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

 

Teme
  • Zbirka orodij EU za mobilnost
  • Trendi zaposlovanja
Povezani razdelki
Sektor
  • Accomodation and food service activities

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.