Направо към основното съдържание
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия20 Февруари 2024 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

От Испания до Швеция: Как EURES промени живота на един работник в туризма

Адонис Пино Санчес работи в сферата на туризма — през лятото на шведския остров Йоланд, а през зимата — в Icehotel в северното село Юкасярви. Той разказва своята история и как EURES Испания и EURES Швеция са му помогнали да получи сегашните си позиции.

From Spain to Sweden: How EURES changed a tourism worker’s life
Photo credit: Adonis Pino Sánchez

На 26 години Адонис напуска родната си Куба и си намира работа на Гран Канария, един от Канарските острови в Испания. Благодарение на гражданството си от държава от ЕС по-късно успява да се премести в Швеция. Няколко години работи като барман и главен сервитьор на остров Йоланд, както и като главен сервитьор в Icehotel — първият и най-голям по рода си хотел в света.

Как научихте за EURES и за възможността да работите в Европа?

Научих за EURES от уебсайта на агенцията за заетост на Канарските острови и ми се стори, че това е много добра възможност да продължа да се развивам професионално и личностно.

Защо решихте да кандидатствате за работа в Швеция и как се озовахте там?

Винаги съм искал да опозная скандинавските държави. Видях обява за работа за позиция в Ekerum Resort на портала EURES. След това се свързах със съветника на EURES Даниел Белон на Канарските острови, а по-късно — с Бана Тиубоу от EURES в Arbetsförmedlingen в Швеция. Те ми помогнаха с всичко необходимо за кандидатстването за работа. Бяха до мен на всяка крачка и съм много благодарен за подкрепата и помощта.

Как протече процедурата за преместване в Швеция? Каква подкрепа получихте?

Процесът беше съвсем прост. Даниел ми даде всички необходими указания и след това получих съдействие и от Targeted Mobility Scheme на EURES, която покрива голяма част от разходите за преместване.

Кое беше най-трудното с работата в Швеция?

Основното предизвикателство за мен беше да науча шведски език. Обичам езиците, но шведският е много труден. Реших обаче да се преборя. Трябва да кажа, че винаги ще бъда благодарен на EURES. Открих службата в много важен момент и идването ми тук беше най-значимото и най-хубавото преживяване в живота ми.

 

Интересувате се от работа в чужбина? Вижте свободните работни позиции в портала на EURES или се свържете се със съветник на EURES за подкрепа.

 

Връзки по темата:

EURES: Търсене на работа в Европа

Свържете се със съветник на EURES

Targeted Mobility Scheme

 

За повече информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

 

Теми
  • Инструментариум на ЕС за мобилност
  • Тенденции при набиране на персонал
Свързан раздел(и)
Сектор
  • Accomodation and food service activities

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.