Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel20 februari 2024Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 2 min

Van Spanje naar Zweden: hoe EURES het leven van een werknemer in de toerismesector heeft veranderd

Adonis Pino Sánchez is werkzaam in de toerismesector: ’s zomers op het Zweedse eiland Öland en ’s winters bij Icehotel in het noordelijke dorp Jukkasjärvi. Hij vertelt over zijn parcours en hoe EURES Spanje en EURES Zweden hem daarbij hebben geholpen.

From Spain to Sweden: How EURES changed a tourism worker’s life
Photo credit: Adonis Pino Sánchez

Op 26-jarige leeftijd verliet Adonis zijn geboorteland Cuba en vond hij een baan op Gran Canaria, een van Spanje’s Canarische Eilanden. Dankzij zijn EU-burgerschap kon hij later naar Zweden verhuizen. Hij werkt sinds een paar jaar als barman en hoofdkelner op Öland en als hoofdkelner bij Icehotel, het eerste ijshotel ter wereld en het grootste in zijn soort.

Hoe heb je over EURES en de mogelijkheid om in Europa te werken gehoord?

Ik ben meer te weten gekomen over EURES via de website van het arbeidsbureau op de Canarische Eilanden en het leek me een zeer goede mogelijkheid om professioneel en persoonlijk verder te groeien.

Waarom besloot je te solliciteren naar een baan in Zweden en hoe ben je daar terechtgekomen?

Ik heb de Scandinavische landen altijd al willen leren kennen. Op het EURES-portaal zag ik een vacature voor een functie bij Ekrum Resort. Vervolgens nam ik contact op met EURES-adviseur Daniel Bellon op de Canarische Eilanden en later kreeg ik te maken met Banna Thioubou van EURES bij Arbetsförmedlingen in Zweden. Zij hielpen me met alles wat ik nodig had om te solliciteren. Zij volgden elke stap die ik zette, en ik ben hen erg dankbaar voor hun ondersteuning en hulp.

Hoe is de verhuizing naar Zweden verlopen? Welke ondersteuning heb je gekregen?

De procedure zelf was vrij eenvoudig. Daniel gaf me alle nodige instructies en daarna kreeg ik ook nog hulp van het Targeted Mobility Scheme van EURES, dat een groot deel van de verhuiskosten dekte.

Wat was de grootste uitdaging van het werken in Zweden?

Het leren van de Zweedse taal is voor mij de grootste uitdaging geweest. Ik hou van talen, alleen is Zweeds erg moeilijk. Maar ik heb besloten door te zetten. Ik moet zeggen dat ik EURES altijd dankbaar zal blijven. Ik ontdekte de dienst op een heel belangrijk moment, en hier komen was de belangrijkste en beste ervaring in mijn leven.

 

Geïnteresseerd in werken in het buitenland? Bekijk de vacatures op het EURES-portaal of neem contact op met een EURES-adviseur voor hulp en ondersteuning.

 

Links:

EURES:Vind een baan in Europa

Neem contact op met een EURES-adviseur

Targeted Mobility Scheme

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Onderwerpen
  • EU-toolbox voor mobiliteit
  • Wervingstrends
Gerelateerde sectie(s)
Sector
  • Accomodation and food service activities

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.