Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2024. február 20.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 2 perc

Spanyolországból Svédországba: hogyan változtatta meg az EURES egy idegenforgalmi alkalmazott életét?

Adonis Pino Sánchez az idegenforgalmi ágazatban, nyáron a svédországi Öland szigetén, a téli időszakban pedig az északon található Jukkasjärvi faluban, az Icehotel nevű szállodában dolgozik. Beszámol arról, milyen utat tett meg, és arról, hogy a spanyolországi és a svédországi EURES hogyan segített neki eljutni idáig.

From Spain to Sweden: How EURES changed a tourism worker’s life
Photo credit: Adonis Pino Sánchez

Adonis 26 évesen hagyta el szülőföldjét, Kubát, és Gran Canarián, a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek egyikén talált munkát. Uniós állampolgárságának köszönhetően később Svédországba költözhetett. Pár éve pultosként és főpincérként dolgozik Ölandon, valamint főpincérként az Icehotel nevű szállodában – a világ első és a maga nemében a legnagyobb jéghoteljében.

Hogyan értesült az EURES-ről és az európai munkavállalás lehetőségéről?

Az EURES-ről a Kanári-szigeteken működő munkaközvetítő ügynökség honlapján keresztül szereztem tudomást, és nagyon jó lehetőségnek tűnt, hogy szakmailag és emberileg is tovább tudjak fejlődni.

Miért döntött úgy, hogy Svédországban pályázik álláshelyre, és hogyan jutott el az ottani munkavállalásig?

Mindig is szerettem volna megismerni a skandináv országokat. Az EURES-portálon láttam az Ekerum Resort álláshirdetését. Ezután kapcsolatba léptem Daniel Bellon EURES-tanácsadóval a Kanári-szigeteken, majd Banna Thioubouval a svédországi Arbetsförmedlingen-nél. Mindenben segítettek, amire a jelentkezéshez szükségem volt. Minden lépésemet követték, és nagyon hálás vagyok a támogatásukért és segítségükért.

Hogyan zajlott a Svédországba költözés? Milyen támogatásban részesült?

A folyamat meglehetősen egyszerű volt. Daniel megosztotta velem a szükséges információkat, és az EURES célzott mobilitási programjától is kaptam segítséget, amely a költözési költségek nagy részét fedezte.

Mi volt a svédországi munkavégzés legnagyobb nehézséget jelentő része?

A svéd nyelv elsajátítása volt a legnagyobb kihívás számomra. Szeretem a nyelveket, de a svéd nagyon nehéz. Mindenesetre úgy döntöttem, hogy megküzdök vele. El kell mondanom, hogy mindig hálás leszek az EURES-nek. Egy nagyon fontos időszakban fedeztem fel a szolgálatot, és életem legfontosabb és legjobb élménye az ideköltözés.

 

Szeretne külföldön dolgozni? Böngéssze az EURES-portálon az álláshirdetéseket vagy kérjen segítséget egy EURES-tanácsadótól!

 

Kapcsolódó linkek:

EURES: Álláskeresés Európában

Lépjen kapcsolatba egy EURES-tanácsadóval

Célzott mobilitási program

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

 

Témák
  • EU mobilitási eszköztár
  • Toborzási trendek
Kapcsolódó szakasz(ok)
Ágazat
  • Accomodation and food service activities

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.