Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel20 februari 2024Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 2 min

Från Spanien till Sverige: Hur Eures förändrade en turismarbetares liv

Adonis Pino Sánchez arbetar inom turistnäringen – somrarna tillbringar han på Öland och vintrarna på Icehotel i Jukkasjärvi. Han berättar om sin resa och hur Eures Spanien och Eures Sverige hjälpte honom att ta sig dit.

From Spain to Sweden: How EURES changed a tourism worker’s life
Photo credit: Adonis Pino Sánchez

Som 26-åring lämnade Adonis sitt hemland Kuba och fick jobb på Gran Canaria, en av Spaniens Kanarieöar. Tack vare sitt EU-medborgarskap kunde han senare flytta till Sverige. Han har arbetat som bartender och hovmästare på Öland i ett par år, och som hovmästare på Icehotel, världens första ishotell och världens största i sitt slag.

Hur fick du höra talas om Eures och möjligheten att arbeta i Europa?

Jag fick höra talas om Eures via webbplatsen för arbetsförmedlingen på Kanarieöarna, och det verkade vara ett mycket bra tillfälle att fortsätta utvecklas både yrkesmässigt och som person.

Varför bestämde du dig för att söka jobb i Sverige och hur hamnade du där?

Jag har alltid velat lära känna de skandinaviska länderna. Jag såg en platsannons för en tjänst på Ekerum Resort på Euresportalen. Då kontaktade jag Euresrådgivaren Daniel Bellon på Kanarieöarna, och senare kom jag i kontakt med Banna Tioubou på Eures på Arbetsförmedlingen i Sverige. De hjälpte mig med allt jag behövde för att söka jobbet. De följde varje steg jag tog, och jag är mycket tacksam för deras stöd och hjälp.

Hur gick det att flytta till Sverige? Vilket stöd fick du?

Processen var ganska enkel. Daniel gav mig alla nödvändiga instruktioner, och sedan fick jag också stöd från Eures riktade program för rörlighet, som täckte en stor del av flyttkostnaderna.

Vad har varit det mest utmanande med att arbeta i Sverige?

Att lära mig det svenska språket har varit den största utmaningen för mig. Jag älskar språk, men svenska är väldigt svårt. Men jag har bestämt mig för att klara det. Jag måste säga att jag alltid kommer att vara tacksam mot Eures. Jag upptäckte tjänsten vid en mycket viktig tidpunkt, och att komma hit har varit den mest betydelsefulla och bästa upplevelsen i mitt liv.

 

Funderar du på att jobba utomlands? Sök bland Euresportalens lediga tjänster eller kontakta en Euresrådgivare för att få hjälp.

 

Länkar:

Eures:Hitta ett jobb i Europa

Kontakta en Euresrådgivare

Eures riktade program för rörlighet

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagarna på nätet

Hitta Euresrådgivare

Levnads- och arbetsvillkor i Euresländer

Eures Jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang online

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

 

Teman
  • EU-verktygslåda för mobilitet
  • Rekryteringstrender
Relaterade avsnitt
Sektor
  • Accomodation and food service activities

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.