Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel5 januari 2022Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 3 min

Våra fem bästa tips för arbetsgivare som återvänder till arbetsplatsen

Regler och bestämmelser rörande covid-19 varierar fortfarande från land till land, men som arbetsgivare är det viktigt att se till att ni är förberedda för att återvända till arbetsplatsen. Här är våra fem bästa tips för att hälsa dina anställda välkomna tillbaka på ett säkert sätt.

Our top 5 tips for employers returning to the workplace
EURES

1. Anpassa arbetsplatsen

Innan du uppmanar personalen att återvända till arbetsplatsen är det bra att se över utformningen och organisationen av arbetet för att minska spridningen av virus som covid-19. Det kan behövas mer utrymme mellan arbetsplatserna, ett schema för grundlig och regelbunden städning och skyltar som informerar personalen om vilka åtgärder de kan vidta för att känna sig säkrare och skydda sig själva.

Många organisationer har förlitat sig på onlineplattformar för att kommunicera och samarbeta med kollegor, så på arbetsplatsen måste man nu ta hänsyn till dessa nya arbetssätt och göra det möjligt att använda dem. Till exempel kan hörlurar med mikrofon eller ostörda utrymmen krävas för samtal och möten online.

2. Undersöka olika sätt att förhindra smitta

Att öka medvetenheten om smittspridningsrisker och främja sätt att förhindra dem uppmuntras av Europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-Osha).

Om nya metoder har införts på arbetet, se till att förväntningarna om hälsa och säkerhet tydligt meddelas före och under återgången till arbetet för att undvika förvirring bland de anställda. Information om nya rengöringsregler, system med så kallade nomadkontor, munskyddsanvändning och andra nya åtgärder hjälper personalen att känna sig trygg och säker.

3. Återgå till arbetet steg för steg

Dina anställda kanske har arbetat från en rad olika platser under de senaste ett och ett halvt åren, och det kan bli en chock att återvända till den vanliga arbetsplatsen. För att ta hänsyn till den stora förändringen i de dagliga rutinerna bör man överväga att be personalen att besöka arbetsplatsen gradvis så att de kan anpassa sig och bekanta sig med den nya miljön. Detta kan innebära att man börjar med en dag i veckan på arbetet och ökar med ytterligare en dag var eller varannan månad.

Detta kommer inte bara att göra det möjligt för personalen att återgå till att pendla till arbetet, utan det kommer också att ge dem tid att organisera andra åtaganden som barnomsorg kring den nya tidsplanen.

4. Ha en plan!

Det har rått stor osäkerhet under hela pandemin, men att ha en plan för att hantera framtida utbrott och andra hälsokriser kan bidra till att minska oro och rädsla på arbetet. I planen bör det framgå hur företaget kommer att anpassa sig och fortsätta att fungera om det blir ett minskat antal arbetstagare på grund av hälsoproblem eller lokala reserestriktioner. Den bör också innehålla riktlinjer för sjukledighet och information och stöd som personalen kan få tillgång till.

När du har en färdig plan, se till att sprida den till alla medarbetare i företaget. Detta kommer att öka tilliten till och förtroendet för organisationen och bidra till att besvara frågor som anställda kan ha.

5. Främja tillgängligt stöd

Efter pandemin kanske arbetsplatsen inte fungerar på samma sätt som tidigare, vilket kommer att ge upphov till många frågor bland de anställda. När du meddelar operativa förändringar bör du tänka på att ge medarbetarna möjlighet att ställa frågor och få tillgång till tillförlitlig information. Deras förfrågningar kan riktas till personer i ledande ställning eller personalavdelningen, eller tas upp enskilt i ett samtal på tu man hand.

Att främja goda rutiner för välbefinnande är ett annat sätt att motivera personalen efter hälsokrisen, som ledde till isolering och ensamhet för många.

För mer information om att återvända till arbetsplatsen efter pandemin, se Våra fem bästa tips för anställda som återvänder till arbetsplatsen.

 

Länkar:

Europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-Osha)

Våra fem bästa tips för anställda som återvänder till arbetsplatsen

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
 • Råd och tips
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.