1. Tilpass arbeidsplassen
Før personalet inviteres tilbake på arbeidsplassen, gå gjennom interiøret og tenk på hvordan arbeidet kan organiseres for å redusere spredningen av virus som covid-19. Det kan være at det trengs mer plass mellom arbeidsstasjonene, grundige og regelmessige rengjøringsrutiner, og skilter som forteller de ansatte om tiltak de kan gjøre for å føle seg tryggere og beskytte seg selv.
Mange organisasjoner brukte plattformer online for å kommunisere og samarbeide med medarbeidere, så arbeidsplassen vil nå måtte tenke over disse nye arbeidsmåtene, og gjøre plass for dem. For eksempel kan hodetelefoner og private områder være nødvendig for samtaler og møter online.
2. Utforsk måter for å hindre smittespredning
Å øke oppmerksomheten rundt risikoene ved smittespredning, og å fremme måter å hindre det på, anbefales av Det europeiske arbeidsmiljøorganet (EU-OSHA).
Dersom nye praksiser har blitt implementert på arbeidsplassen, sørg for at forventninger omkring helse og sikkerhet har blitt kommunisert tydelig før og under returen til arbeidsplassen, for å unngå forvirring mellom de ansatte. Skilting av nye rengjøringsrutiner, hot desk-systemer, maskebruk og andre nye policyer vil hjelpe de ansatte med å føle seg komfortable og trygge.
3. Gå tilbake til arbeidet, trinn for trinn
Dine ansatte kan ha jobbet fra en rekke forskjellige beliggenheter i løpet av de siste 18 månedene, og det kan være anstrengende å komme tilbake til deres faste arbeidsplass. For enklere tilvenning kan du vurdere å be de ansatte om å komme gradvis tilbake på jobb og bli kjent med deres gamle jobbmiljø på nytt, litt etter litt. Dette kan bety å starte med en arbeidsdag i uken, og øke det med enda en dag etter noen måneder.
Ikke bare vil dette la de ansatte venne seg til pendling igjen, men det vil også gi dem tid til å inkludere andre engasjement, som barnepass, inn i deres nye tidsplan.
4. Ha en plan!
Det har vært mye usikkerhet rundt pandemien, men dersom du har en plan for å håndtere fremtidige utbrudd og andre helsekriser kan dette bidra til å redusere usikkerhet og angst på jobben. Planen bør beskrive hvordan bedriften vil tilpasse seg og fortsette driften med redusert personale grunnet helseproblemer eller lokale reiseforbud. Den bør også inkludere retningslinjer for sykefravær, og informasjon for vikarer.
Etter at du har laget en plan, del den med alle bedriftens medlemmer. Dette vil øke tillit innenfor bedriften, og vil hjelpe med å svare på spørsmål fra de ansatte.
5. Frem tilgjengelig støtte
Etter pandemien kan det hende at arbeidsplassen ikke drives på samme måte som før, hvilket kan føre til mange spørsmål fra de ansatte. Når du kommuniserer om driftsendringer, vurder å tilby medarbeiderne muligheter til å stille spørsmål og ha tilgang til pålitelig informasjon. Deres spørsmål kan rettes til senior personale eller personalavdelingen, eller håndteres privat.
Å fremme gode velværepraksiser er en annen måte å motivere personale på etter helsekrisen, som var isolerende og ensom for mange.
For mer informasjon om en myk overgang tilbake til arbeidsplassen etter pandemien, se Våre fem beste tips for en myk overgang tilbake til arbeidsplassen
Relevante lenker:
Det Europeiske Arbeidsmiljøorganet (EU-OSHA)
Våre fem beste tips for en myk overgang tilbake til arbeidsplassen
Les mer:
Finn en EURES-rådgiver
Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene
EURES' jobbdatabase
EURES' tjenester for arbeidsgivere
EURES' aktivitetskalender
Kommende arrangementer på nett
EURES på Facebook
EURES på Twitter
EURES på LinkedIn
Nærmere opplysninger
- Publikasjonsdato
- 5 januar 2022
- Forfattere
- European Labour Authority | Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion
- Temaer
- Råd og tips
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles