Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak5. siječnja 2022.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanjePredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Naših 5 najvažnijih savjeta za poslodavce u vezi s povratkom na radno mjesto

Iako se pravila i propisi povezani s bolešću COVID-19 još uvijek razlikuju ovisno o zemlji, važno je da poslodavci budu spremni za povratak na radno mjesto. Evo naših pet najvažnijih savjeta kako biste dočekali povratak svojih zaposlenika na siguran način.

Our top 5 tips for employers returning to the workplace
EURES

1. Prilagodite radno mjesto

Prije nego što pozovete osoblje da se vrati na radno mjesto, pregledajte raspored i organizaciju rada kako biste smanjili širenje virusa kao što su oni koji uzrokuju bolest COVID-19. Možda će biti potrebno osigurati više prostora između radnih stanica, kao i uspostaviti raspored temeljitog i redovitog čišćenja i postaviti znakove kojima se članovi osoblja obavještavaju o mjerama koje mogu poduzeti kako bi se zaštitili i osjećali sigurnije.

Mnoge su se organizacije oslanjale na internetske platforme kako bi komunicirale i surađivale s kolegama, pa će sada trebati razmotriti i omogućiti te nove načine rada na radnom mjestu. Na primjer, za internetske pozive i sastanke mogu biti potrebne slušalice ili privatan prostor.

2. Istražite načine sprječavanja zaraze

Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) potiče podizanje svijesti o rizicima širenja zaraze i promiče načine za sprječavanje tih rizika.

Ako su na radnom mjestu uvedene nove prakse, pobrinite se za to da su očekivanja u pogledu zdravlja i sigurnosti jasno priopćena prije povratka na posao i pri samom povratku kako bi se izbjegle eventualne nejasnoće među zaposlenicima. Postavljanje znakova u vezi s novim protokolima čišćenja, sustavima za rad u zajedničkim prostorima, upotrebom maski i drugim novim politikama doprinijet će tome da se vaše osoblje osjeća ugodno i sigurno.

3. Postupno pristupite povratku na posao

Vaši su zaposlenici tijekom protekle godine i pol možda radili s različitih lokacija, pa bi im povratak na uobičajeno mjesto rada mogao predstavljati šok. Kako biste ublažili tu veliku promjenu u njihovoj svakodnevici, razmislite o tome da zaposlenicima predložite da se postupno vraćaju na radno mjesto kako biste im omogućili prilagodbu novom okružju i ponovno upoznavanje s njime. To bi moglo značiti da će zaposlenici u početku raditi s radnog mjesta jednom tjedno, što bi se zatim povećavalo za još jedan dan svakih nekoliko mjeseci.

Tako će se zaposlenicima omogućiti ne samo da ponovno uključe putovanje na posao u svoju dnevnu rutinu, nego će im se pružiti dovoljno vremena za organizaciju drugih obveza, kao što je skrb o djeci, i prilagodbu novom rasporedu.

4. Izradite plan!

Tijekom pandemije bilo je mnogo neizvjesnosti, no postojanje plana za upravljanje budućim epidemijama i drugim zdravstvenim krizama može pomoći u smanjivanju zabrinutosti i tjeskobe na poslu. Vašim bi se planom trebalo riješiti pitanje prilagodbe i nastavka poslovanja ako se broj radnika smanji zbog zdravstvenih problema ili lokalnih ograničenja u vezi s putovanjem. Plan bi trebao uključivati i smjernice za bolovanje, kao i informacije i podršku koji su na raspolaganju zaposlenicima.

Nakon što izradite plan, obavezno ga podijelite sa svim članovima poslovne zajednice. To će ojačati povjerenje i pouzdanje u organizaciju, kao i pomoći u odgovaranju na eventualne upite zaposlenika.

5. Promičite dostupnu podršku

Nakon pandemije radno mjesto možda neće funkcionirati na isti način kao prije, pa će zaposlenici imati brojna pitanja. Pri priopćavanju operativnih promjena razmotrite mogućnost da kolegama ponudite priliku za postavljanje pitanja i pristup pouzdanim informacijama. Njihovi upiti mogu biti upućeni nadređenim članovima osoblja ili odjelu za ljudske resurse ili mogu biti postavljeni privatno u razgovoru „jedan na jedan“.

Promicanje dobrih praksi u vezi s dobrobiti još je jedan način motiviranja zaposlenika nakon zdravstvene krize, zbog koje su mnogi bili izolirani i osamljeni.

Za više informacija o povratku na radno mjesto nakon pandemije pogledajte  Pet najvažnijih savjeta za povratak na radno mjesto.

 

Korisne poveznice:

Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA)

Pet najvažnijih savjeta za povratak na radno mjesto

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Radni i životni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
 • Savjeti
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.