1. Προσαρμογή του χώρου εργασίας
Πριν καλέσετε το προσωπικό να επιστρέψει στον χώρο εργασίας, επανεξετάστε τη διάταξη και την οργάνωση της εργασίας για να μειώσετε τη διάδοση ιών όπως εκείνου που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Ίσως χρειαστεί να υπάρχει περισσότερος χώρος μεταξύ των σταθμών εργασίας, να καθοριστεί ένα σχολαστικό και τακτικό χρονοδιάγραμμα καθαρισμού και να τοποθετηθούν πινακίδες που θα ενημερώνουν το προσωπικό σχετικά με τα μέτρα που μπορεί να λαμβάνει για να αισθάνεται πιο ασφαλές και προστατευμένο.
Πολλοί οργανισμοί βασίστηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες για την επικοινωνία και τη συνεργασία με συναδέλφους, επομένως οι χώροι εργασίας θα πρέπει τώρα να εξετάσουν αυτούς τους νέους τρόπους εργασίας και να τους καταστήσουν εφικτούς. Για παράδειγμα, μπορεί να απαιτούνται ακουστικά ή ιδιωτικοί χώροι για διαδικτυακές κλήσεις και συσκέψεις.
2. Εξερευνήστε τρόπους πρόληψης των λοιμώξεων
Η ευαισθητοποίηση γύρω από τους κινδύνους εξάπλωσης των λοιμώξεων και η προώθηση τρόπων πρόληψής τους ενθαρρύνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA).
Εάν έχουν τεθεί σε εφαρμογή νέες πρακτικές στον χώρο εργασίας, βεβαιωθείτε ότι οι προσδοκίες γύρω από την υγεία και την ασφάλεια κοινοποιούνται με σαφήνεια πριν και κατά τη διάρκεια της επιστροφής στην εργασία, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση μεταξύ των υπαλλήλων. Η καθοδήγηση σχετικά με τα νέα πρωτόκολλα καθαρισμού, τα συστήματα κοινόχρηστου χώρου εργασίας (hot desk), τη χρήση μάσκας και άλλες νέες πολιτικές θα συμβάλει στο να αισθανθεί το προσωπικό σας άνετα και ασφαλές.
3. Δρομολογήστε βήμα-βήμα την επιστροφή στην εργασία
Οι υπάλληλοί σας μπορεί να εργάζονταν από διάφορες τοποθεσίες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και η επιστροφή στον συνήθη χώρο εργασίας μπορεί να αποτελέσει σοκ. Για να μπορέσει το προσωπικό να προσαρμοστεί στη μεγάλη αυτή αλλαγή της καθημερινότητάς του, σκεφτείτε να ζητήσετε από τους υπαλλήλους να προσέλθουν σταδιακά στον χώρο εργασίας, ώστε να προσαρμοστούν και να εξοικειωθούν εκ νέου με το νέο περιβάλλον. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το προσωπικό θα ξεκινήσει να πηγαίνει στην εργασία του μία ημέρα την εβδομάδα και θα προσθέτει σταδιακά μία επιπλέον ημέρα ανά μερικούς μήνες.
Αυτό όχι μόνο θα επιτρέψει στο προσωπικό να ενσωματώσει τις μετακινήσεις προς και από την εργασία ξανά στη ζωή του, αλλά θα δώσει επίσης χρόνο για την οργάνωση άλλων υποχρεώσεων, όπως η φροντίδα των παιδιών, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα.
4. Να έχετε έτοιμο ένα σχέδιο!
Υπήρξε μεγάλη αβεβαιότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά η ύπαρξη ενός σχεδίου για τη διαχείριση μελλοντικών κρουσμάτων και άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των ανησυχιών και του άγχους στον χώρο εργασίας. Το σχέδιό σας θα πρέπει να εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση θα προσαρμοστεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί σε περίπτωση που υπάρξει μειωμένος αριθμός εργαζομένων λόγω προβλημάτων υγείας ή τοπικών ταξιδιωτικών περιορισμών. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις αναρρωτικές άδειες καθώς και πληροφορίες και υποστήριξη στα οποία θα μπορεί να έχει πρόσβαση το προσωπικό.
Μόλις καταρτίσετε το σχέδιό σας, φροντίστε να το κοινοποιήσετε σε όλα τα μέλη της επιχείρησης. Αυτό θα ενισχύσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη στον οργανισμό, και θα βοηθήσει να απαντηθούν ερωτήματα που μπορεί να έχουν οι εργαζόμενοι.
5. Προωθήστε τη διαθέσιμη υποστήριξη
Μετά την πανδημία, ο χώρος εργασίας ενδεχομένως να μην λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε πριν, γεγονός που θα δημιουργήσει αρκετές απορίες στους υπαλλήλους. Κατά την κοινοποίηση λειτουργικών αλλαγών, εξετάστε το ενδεχόμενο να προσφέρετε στους συναδέλφους σας τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων καθώς και πρόσβασης σε αξιόπιστες πληροφορίες. Τα ερωτήματά τους θα μπορούσαν να απευθύνονται σε ανώτερα μέλη του προσωπικού ή στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού ή μέσω κατ’ ιδίαν προσωπικής κλήσης.
Η προώθηση καλών πρακτικών ευημερίας είναι ένας άλλος τρόπος παροχής κινήτρων στο προσωπικό μετά την υγειονομική κρίση, η οποία ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να ζήσουν απομονωμένοι και να νιώσουν μόνοι.
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. τις 5 σημαντικότερες συμβουλές μας για τους υπαλλήλους που επιστρέφουν στον χώρο εργασίας.
Σχετικοί σύνδεσμοι:
Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA)
Οι 5 σημαντικότερες συμβουλές μας για τους υπαλλήλους που επιστρέφουν στον χώρο εργασίας
Διαβάστε περισσότερα:
Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση
Αναζητήστε σύμβουλο EURES
Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES
Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες
Πρόγραμμα εκδηλώσεωνEURES
Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις
Το EURES στο Facebook
Το EURES στο Twitter
Το EURES στο LinkedIn
Λεπτομέρειες
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- 5 Ιανουαρίου 2022
- Συντάκτες
- Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας | Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης
- Θέματα
- Χρήσιμες συμβουλές
- Τομέας
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles