Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel4 maj 2022Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 4 min

Nio saker som nyutexaminerade bör veta när de börjar söka arbete

Att söka sitt första arbete behöver inte vara så skrämmande om du gör det med rätt inställning och ett öppet sinne. Se våra tips om hur jobbsökandet blir mindre skrämmande och mer produktivt.

Nine things new graduates should know when they start job searching

Gör det till en vana att regelbundet kolla vilka lediga jobb som finns

Oavsett vilka jobbportaler du använder när du söker, se till att du kollar dem varje dag, särskilt under vardagarna. Sök de lediga jobben så fort du ser dem. Vissa arbetsgivare tar emot hundratals ansökningar och om din inte är bland de första kan det vara svårt att komma i fråga för tjänsten.

Ett bra sätt att börja dagen på är att ögna igenom annonserna med den första koppen kaffe.                  

Inte för brett, inte för smalt

Var noga med att använda filterfunktionen när du söker efter jobb i jobbportalerna så att du ser vilka lediga platser som är relevanta för dig. Då går det snabbare att hitta de jobb som passar. Se bara upp så din sökning inte blir för snäv så att du får för få träffar.

Skräddarsy ditt cv

Ett vanlig misstag som många sökande gör är att bara ha ett cv som innehåller alla färdigheter, bakgrundsinformation och erfarenheter. Se till att ditt cv är anpassat till den typ av jobb som du söker och att det bara innehåller sådan information som är relevant för området i fråga. Om du söker jobb inom olika sektorer bör du göra ett anpassat cv för var och en av dem.

Beroende på jobbet du söker kan du också lägga till en lista över dina styrkor eller en portfölj.

Glöm inte att nämna eventuella volontärjobb som kan vara av intresse.

Prova att göra praktik

Praktikplatser är ett bra sätt att påbörja din karriär. Ibland får du inte så mycket (eller något) betalt, men de ger ofta värdefull yrkeserfarenhet som sedan kan leda till en heltidsanställning. I många fall erbjuder arbetsgivare sina praktikanter fasta anställningar när praktikperioden är slut om de varit nöjda med deras jobb.

Använd Europass och Eures för att skapa ditt cv och söka efter jobb

Med över 3 miljoner lediga platser är Euresportalen det perfekta stället att hitta ditt första jobb. Kontakta en Euresrådgivare i landet där du bor för att ta reda på hur Eures kan hjälpa dig att komma in på arbetsmarknaden.

Använd Europassverktyget för att skapa ett starkt cv och ett effektfullt följebrev som får dig att sticka ut bland andra sökande.

Snygga till din närvaro på sociala medier

Nu när du är inne på arbetsmarknaden behöver du tänka på att många arbetsgivare och personalrekryterare kollar upp sökandena på sociala medier. Gå igenom dina konton och ta bort eller begränsa åtkomsten till inlägg som du inte vill att din framtida arbetsgivare ska se. Se till att din LinkedIn-profil är uppdaterad också!

Börja nätverka

Nätverkande är viktigt för både arbetssökande och arbetstagare. Det hjälper dig att hålla dig uppdaterad om senaste nytt inom din bransch och är samtidigt ett effektivt sätt att hålla koll på nya lediga tjänster. Som ett första steg kan du gå in på LinkedIn och kolla upp vilka olika nätverksgrupper som skulle vara intressanta att gå med i.

Du kan också fråga dina kontakter på LinkedIn (t.ex. en före detta lärare, professor eller kurskamrat) om de vill skriva en rekommendation på din profil för att göra den mer genomslagskraftig.

Var realistisk – ditt första jobb kanske inte är ditt drömjobb

Få människor stannar på sitt första jobb i många år. Det är helt normalt att byta jobb när en bättre möjlighet dyker upp eller när du inte har mer att lära på ditt nuvarande jobb. Som nyutexaminerad är det allra viktigaste att komma i arbete, så att du kan börja skaffa dig erfarenhet och bygga upp ditt yrkesnätverk.

Tappa inte modet av ett nej

Även om du är den mest kvalificerade sökanden till en särskild tjänst, så konkurrerar du i dagens globaliserade värld ibland med hundratals sökande precis som du. Ge inte upp hoppet utan fortsätt söka. Alla hittar så småningom sitt första jobb.

Trots att vi lever i en digital tidsålder är det många lediga jobb som inte annonseras offentligt. De tillsätts i stället genom rekommendationer och yrkesmässigt nätverkande. Se våra tips på hur du kan bli effektivare på att nätverka online.

I samarbete med Eures, den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet.

 

Länkar:

Euresportalen

Europass

Sök efter Euresrådgivare

6 bra tips på hur du kan få ut mer av ditt nätverkande online

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Levnads- och arbetsvillkor i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

 

Teman
  • Råd och tips
  • Ungdom
Relaterade avsnitt
  • Råd och tips
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.