Skip to main content
EURES (EURopean Employment Services)
News article4 mai 2022European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion4 min read

Ni ting nyutdannede bør vite når de begynner jobbsøket

Det trenger ikke være så skremmende vanskelig å skaffe seg en første jobb hvis du har den rette holdningen og et åpent sinn. Sjekk ut våre tips for å gjøre jobbsøket mindre avskrekkende og mer produktivt.

Nine things new graduates should know when they start job searching

Gjør det til en vane å se etter ledige stillinger regelmessig.

Uansett hvilke jobbportaler du bruker for å lete etter ledige stillinger, må du passe på å sjekke dem daglig og helst på arbeidsdager. Søk på ledige stillinger så fort du ser dem. Noen arbeidsgivere mottar hundrevis av søknader og med mindre du er blant de første søkerne kan sjansene for å komme i betraktning for jobben være tynne.

En god måte å starte dagen på er å rulle gjennom de ferskeste stilling ledig-annonsene mens du nipper til morgenkaffen.

Unngå for brede og for spesifikke søk

Når du søker etter sjanser i jobbportalene, må du passe på å bruke filtreringsalternativene slik at stillingene som vises, samsvarer med dine interesser. Dette vil hjelpe deg med å finne egnede stillinger raskere. Pass også på at søket ikke er for spesifikt, da dette vil gi svært få resultater.

Skreddersy CV-en din

En utbredt feil blant jobbsøkere er at de bare har én CV der all deres kompetanse, bakgrunnsinformasjon og erfaring er oppført. Pass på at CV-en er tilpasset til den typen jobb du søker på og bare har med informasjon som er relevant for dette. Hvis du søker på jobber i forskjellige bransjer, må du ha en CV som er tilpasset til hver bransje.

Avhengig av jobben du søker på, kan du også legge til en liste over dine sterke sider eller en portefølje.

Ikke glem å ta med erfaring fra relevant frivillig arbeid.

Vær åpen for å godta tilbud om praksis

Praksis er en ypperlig måte å starte en karriere på. Det kan være dårlig betalt (eller ikke betalt i det hele tatt), men kan gi uvurderlig yrkeserfaring som du kan bruke for å få en vanlig fulltidsjobb. Mange arbeidsgivere tilbyr praktikantene fast ansettelse ved utgangen av praksisperioden hvis de har vært fornøyd med utført arbeid.

Bruk Europass og EURES for å sette opp CV-en din og søke på jobber

Med sine over 3 millioner ledige stillinger er EURES-portalen det perfekte stedet for å finne din første jobb. Ta kontakt med en EURES-rådgiver i ditt land for å lære om hvordan EURES kan hjelpe deg med å komme inn på arbeidsmarkedet.

Bruk Europass-verktøyene for å sette opp en sterk CV og et overbevisende brev som gjør at du skiller deg ut fra de andre søkerne.

Plei ditt nærvær på sosiale medier

Nå som du er på arbeidsmarkedet, bør du vite at mange arbeidsgivere og HR-ansatte slår opp søkernes navn på sosiale medier. Gå gjennom kontoene dine og fjern/forkort innlegg som du ikke vil at din fremtidige arbeidsgiver ser. Pass også på å oppdatere din LinkedIn-profil!

Begynn med networking

Networking er viktig både for jobbsøkere og personer som allerede har en stilling. Networking gjør det mulig å være oppdatert med de siste tendensene i din bransje, samtidig som det er en glimrende måte å bli informert om nye jobbmuligheter på. Som et første trinn kan du gå til LinkedIn og finne forskjellige yrkesgrupper du eventuelt kan slutte deg til.

Du kan også be en LinkedIn-forbindelse (for eksempel en tidligere lærer eller studiekamerat) om å skrive en anbefaling på din profil for å underbygge den.

Godta ideen om at din første jobb kanskje ikke blir drømmejobben

Svært få personer blir i sin første jobb i mange år. Det er helt normalt å bytte jobb når en bedre mulighet åpner seg og du ikke har mer å lære i din nåværende jobb. Som nyutdannet er det viktigste å komme i gang i arbeidslivet så du kan få erfaring og bygge ditt faglige nettverk.

Ikke bli motløs av avslagene

Du kan være den best kvalifiserte søkeren på en bestemt stilling, men i dagens globaliserte verden risikerer du å konkurrere med hundrevis av søkere som deg. Gi ikke opp håpet, men fortsatt jobbsøket. Alle finner sin første jobb til slutt.

Selv om vi lever i en digital tidsalder, blir mange ledige stillinger fortsatt ikke annonsert offentlig. De fylles i stedet gjennom anbefalinger og profesjonelle nettverk. Sjekk ut våre tips om hvordan du blir en effektiv nettverksbygger.

I partnerskap med EURES, den europeiske jobbmobilitetsportalen.

 

Relevante lenker:

EURES-portalen

Europass

Søk etter EURES-rådgivere

Våre 6 beste tips for effektiv networking

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn EURES-rådgivere

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES' jobbdatabase

EURES' tjenester for arbeidsgivere

EURES' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

Eures på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
  • Råd og tips
  • Ungdom
Relaterte seksjon(er)
  • Råd og tips
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.