Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli4. toukokuuta 2022Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 3 min

Yhdeksän vinkkiä työnhakua aloittaville vastavalmistuneille

Ensimmäisen työpaikan hakemista ei tarvitse jännittää, kunhan lähestyt hakemista oikealla asenteella ja avoimin mielin. Lue alta vinkkimme, joiden avulla työnhaun aiheuttama ahdistus väistyy ja tuloksia syntyy.

Nine things new graduates should know when they start job searching

Tarkista uudet työpaikkailmoitukset säännöllisesti

Tarkista päivittäin, millaisia uusia työpaikkailmoituksia käyttämissäsi työnhakuportaaleissa on julkaistu. Uusia ilmoituksia julkaistaan varsinkin arkipäivisin. Hae avoimia paikkoja mahdollisimman nopeasti. Työnantajat saattavat saada joihinkin paikkoihin jopa satoja hakemuksia, ja myöhäisillä hakijoilla mahdollisuudet tulla valituksi voivat olla huonommat.

Ota tavaksi aloittaa päiväsi selaamalla läpi uusimmat työpaikkailmoitukset samalla kuin siemailet aamukahviasi.

Ei liian laajalti eikä liian rajatusti

Kun etsit ilmoituksia työnhakuportaaleista, hyödynnä suodatinasetuksia, joiden avulla voit rajata ilmoitusten joukosta näkyviin ne, jotka vastaavat kiinnostuksenkohteitasi. Tällä tavoin löydät sopivat ilmoitukset nopeammin. Älä kuitenkaan rajaa hakuasi liikaa, sillä silloin hakuosumat vähenevät ja sopivia ilmoituksia voi jäädä näkemättä.

Mukauta ansioluetteloasi

Työnhakijoiden yleisesti tekemä virhe on laatia vain yksi ansioluettelo, johon listataan kaikki taidot, taustatiedot ja kokemus. Räätälöi ansioluetteloasi hakemasi työpaikan mukaan ja sisällytä siihen vain sellaiset tiedot, jotka ovat kyseisen alan kannalta merkityksellisiä. Jos haet työtä eri aloilta, laadi erillinen ansioluettelo kutakin alaa varten.

Voit lisätä ansioluetteloon myös luettelon vahvuuksistasi tai liittää siihen työnäytteitä, jos se on alan kannalta olennaista.

Älä unohda lisätä myös vapaaehtoistoiminnasta kertynyttä kokemusta.

Harjoittelupaikkakin voi olla mahdollisuus

Harjoittelun suorittaminen voi olla mainio tapa saada urasi alkuun. Palkkaa ei välttämättä saa paljon (jos ollenkaan), mutta harjoittelussa kerrytetty arvokas työkokemus voi auttaa löytämään kokoaikaisen työn myöhemmin. Monet työnantajat myös tarjoavat harjoittelun päätteeksi harjoittelijoilleen pysyvää työpaikkaa, jos työ on sujunut hyvin.

Europass ja EURES avuksi ansioluettelon laatimiseen ja työnhakuun

EURES-portaalissa on yli 3 miljoonaa julkaistua työpaikkailmoitusta, joten se on mainio paikka ensimmäisen työpaikan etsimiseen. Ota yhteyttä oman maasi EURES-neuvojaan, niin saat lisätietoja siitä, miten EURES voi auttaa työmarkkinoille pääsemisessä.

Laadi vaikuttava ansioluettelo ja hakukirje käyttämällä apunasi Europass-työkaluja, niin erotut hakijoiden joukosta.

Sosiaalisen median näkyvyys nappiin

On hyvä tiedostaa, että monet työnantajat ja henkilöstöasioista vastaavat henkilöt tekevät hakijoiden nimillä hakuja sosiaalisesta mediasta. Käy läpi sosiaalisen median tilisi ja poista tai piilota sellaiset julkaisut, joita et halua tulevan työnantajasi näkevän. Muista päivittää myös LinkedIn-profiilisi.

Aloita verkostoituminen

Verkostoitumisella on tärkeä merkitys sekä työnhakijoille että työntekijöille. Se auttaa pysymään ajan tasalla alan uusista tuulista, ja lisäksi sen avulla voi saada vihiä uusista työmahdollisuuksista. Aloita etsimällä LinkedInistä alasi ammattiryhmiä, joihin voisit liittyä.

Voit myös pyytää LinkedIn-tuttujasi (esimerkiksi entistä opettajaa, professoria tai luokkatoveria) kirjoittamaan profiiliisi suosituksen, jotta ammatillinen uskottavuutesi paranee.

Ensimmäinen työpaikkasi ei välttämättä ole unelmatyösi

Harva pysyy ensimmäisessä työpaikassaan useita vuosia. On täysin normaalia vaihtaa työpaikkaa, kun parempi mahdollisuus tarjoutuu eikä nykyisessä työssä ole enää uusia oppimismahdollisuuksia. Kun tuore tutkinto on taskussa, on tärkeintä yksinkertaisesti aloittaa työskentely. Sillä tavoin kokemusta alkaa kertyä ja ammatillinen verkosto kasvaa.

Älä anna hylkäysten hidastaa

Vaikka olisit kaikkein mitä pätevin työnhakija tiettyyn paikkaan, nykypäivän globalisoituneessa maailmassa sinulla saattaa olla vastassasi satoja yhtä hyviä hakijoita. Älä menetä toivoasi, vaan jatka etsimistä. Jokainen löytää lopulta ensimmäisen työpaikkansa.

Vaikka elämme digitaaliaikakaudella, monista avoimista työpaikoista ei edelleenkään ilmoiteta julkisesti, vaan ne täytetään suositusten perusteella ja ammatillisen verkostoitumisen kautta. Lue vinkkimme tuloksekkaasta verkostoitumisesta verkossa.

Yhteistyössä Euroopan ammatillisen liikkuvuuden EURES-portaalin kanssa

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

EURES-portaali

Europass

Etsi EURES-neuvojaa

Kuusi vinkkiä tuloksekkaaseen verkostoitumiseen verkossa

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Hae EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

 

Aiheet
  • Vinkkejä
  • Nuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
  • Vinkkejä
Sektori
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.