Wil je met je cv de aandacht van wervers trekken en met meer ervaren kandidaten concurreren? Dan moeten je prestaties – hoe groot of klein ook – daarin een prominente plaats krijgen.
Wat telt als een prestatie?
Waar ben je het meest trots op als het gaat om je werk? Je hoeft geen enorm fortuin te hebben verdiend, het kan namelijk ook iets heel eenvoudigs zijn. Je bent bijvoorbeeld een persoonlijke uitdaging aangegaan en hebt iets nieuws geleerd, of je hebt je werkgever geholpen op een innovatieve manier kosten te besparen.
Iedereen boekt kleine successen op het werk. Als je niet weet wat je in je cv moet opnemen, praat dan eens met voormalige collega's of lees beoordelingen die je hebt gekregen nog een keer door. Je prestaties hoeven niet buitengewoon te zijn; het is voldoende dat je vertrouwen uitstraalt, dat je laat zien dat je begrijpt hoe je met je werk iets positiefs kunt betekenen voor je organisatie en dat je resultaatgericht bent.
Natuurlijk zul je nog steeds je taken en verantwoordelijkheden op je cv vermelden, maar door specifiek je prestaties voor het voetlicht te brengen ga je een stap verder. Beschrijf bij elke rol je successen. Daarmee toon je dat je niet alleen maar gewoon je werk deed: je nam een bepaalde verantwoordelijkheid, voerde je taken goed uit en boekte gunstige resultaten waarmee anderen werden geholpen.
Het is daarbij niet nodig dat je zelf het initiatief hebt genomen. Stel, je wordt gevraagd om een project op te pakken en je reageert daar positief op. Vervolgens rond je het project binnen de gestelde termijn af en behaalt de verwachte – of nog betere – resultaten. Dan mag je dat beslist als een succes beschouwen.
Bedenk wat een werkgever van een nieuwe medewerker verwacht. Laat hem of haar zien wat je voor anderen hebt bereikt. Daarmee toon je aan dat je ook voor een potentiële nieuwe werkgever grote dingen kunt bereiken.
Gebruiken van gegevens
De beste manier om prestaties in een cv op te nemen is deze op de een of andere wijze te kwantificeren. Licht met feiten, cijfers en gegevens toe wat je hebt gedaan en, indien van toepassing, welke veranderingen je hebt bewerkstelligd. Je kunt bijvoorbeeld uitleggen hoe je kosten hebt bespaard, de omzet een impuls hebt gegeven of een proces efficiënter hebt gemaakt.
Maak van elke prestatie een kort verhaal. Introduceer het project of de taak en vertel welke vaardigheden je hebt gebruikt en welke concrete actie je hebt ondernomen. Vervolgens komt het belangrijkste deel: leg uit wat voor gunstige uitwerking jouw handelen op het bedrijf heeft gehad. Vermeld ook wat je van deze ervaring hebt geleerd; werkgevers zien graag dat je je in je werk steeds verder ontwikkelt.
Je kunt je prestaties prima in een afzonderlijke rubriek boven aan je cv uitlichten. Noem daarin ook prijzen die je hebt gewonnen, kwalificaties die je hebt behaald en promoties.
Bedenk tot slot dat je cv bedoeld is om deuren te openen; het is dus niet nodig te veel in detail te treden - dat kun je in het sollicitatiegesprek doen. Pas je cv voor elke sollicitatie aan en maak het interessant en intrigerend. Dan zullen werkgevers je veel sneller uitnodigen voor een gesprek.
Wil je meer advies over een cv op maat? Bekijk dan onze Vijf tips om je cv op een goede manier vorm te geven. En bedenk dat geen enkel cv volledig is zonder een perfecte sollicitatiebrief!
Meer informatie:
Leven en werken in EURES-landen
EURES-vacaturebank
EURES-diensten voor werkgevers
EURES-evenementenkalender
Komende online-evenementen
EURES op Facebook
EURES op Twitter
EURES op LinkedIn
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 21 maart 2018
- Auteurs
- Europese Arbeidsautoriteit | Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
- Onderwerpen
- Hints en tips
- Sector
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles