Jos haluat ansioluettelosi olevan rekrytoijien silmissä houkutteleva ja auttavan kilpailussa kokeneempien hakijoiden kanssa, saavutusten on oltava olennaisessa osassa riippumatta siitä, miten suuria tai pieniä ne ovat.
Mikä katsotaan saavutukseksi?
Mikä on työelämäsi suurin ylpeyden aihe? Miljoonien ansaitseminen ei ole välttämätöntä – kyse voi aivan hyvin olla itsensä ylittämisestä uuden asian oppimisessa tai siitä, että työnantajaa on autettu vähentämään kustannuksia innovatiivisella tavalla.
Kaikki saavat työelämässään aikaan jotakin. Jos et oikein tiedä, mitä olisi hyvä ottaa mukaan, kannattaa kysyä entisiltä työtovereilta tai perehtyä arviointeihin uudelleen. Saavutusten ei tarvitse olla mitenkään erikoisia. Niiden tarkoituksena on vain osoittaa, että luotat itseesi, että ymmärrät, millä tavoin työsi voi vaikuttaa liiketoimintaan, ja että olet tuloskeskeinen.
Ansioluettelossa on tietenkin myös lueteltava tehtävät ja vastuut, mutta saavutuksiin keskittyminen vie sen askelta edemmäs. Kun kerrot kussakin tehtävässä saavuttamastasi menestyksestä, voit osoittaa, että pelkän tehtävien suorittamisen lisäksi olet kantanut vastuuta, suorittanut tehtävät hyvin ja saanut aikaan myönteisiä tuloksia, jotka ovat puolestaan olleet avuksi muille.
Eikä kaikkea työtä ole välttämättä tarvinnut tehdä itse. Onnistumiseksi lasketaan ehdottomasti myös se, että sinua on pyydetty vastaamaan projektista, että olet hyväksynyt sen mielihyvin ja saanut sen valmiiksi ajoissa ja että olet saavuttanut – tai ylittänyt – odotetut tulokset.
Mieti, mitä työnantaja voisi haluta uudelta työntekijältä. Osoittamalla, mitä olet saanut aikaan aiemmissa töissä, osoitat myös, että pystyt saamaan merkittäviä asioita aikaan myös uuden työnantajan kannalta.
Tietojen käyttäminen
Ansioluettelossa saavutukset kannattaa yrittää esittää määrällisesti. Selitä tosiseikkojen, lukujen ja tietojen avulla, mitä olet tehnyt ja, mahdollisuuksien mukaan, minkälaisia muutoksia olet saanut aikaan. Voit esimerkiksi selittää, miten olet vähentänyt kustannuksia, lisännyt myyntiä tai tehostanut prosesseja.
Kerro jokaisesta saavutuksesta lyhyesti. Esittele projekti tai tehtävä ja kerro käyttämistäsi taidoista ja toteuttamistasi konkreettisista toimenpiteistä. Sen jälkeen seuraa tärkeä vaihe: selitä, mitä hyötyä toiminnastasi oli yritykselle. Mainitse myös, mitä opit kokemuksesta. Työnantajat haluavat nähdä myös ammatillista kehitystä.
Saavutukset voi myös esitellä erikseen ansioluettelon alussa ”tärkeimmät saavutukset” -osiossa. Tähän osioon voi myös ottaa mukaan saadut palkinnot, hankitut pätevyydet ja ylennykset.
Muista myös, että ansioluettelon tarkoituksena on avata ovia. Ei siis tarvitse olla liian yksityiskohtainen, sillä haastattelussa voi sitten kertoa enemmän. Kun ansioluetteloa muokataan kutakin hakemusta varten ja siitä tehdään kiinnostava ja kiehtova, työnantajat haluavat paljon todennäköisemmin kuulla sinusta enemmän.
Haluatko lisäapua ansioluettelon muokkaamiseen? Tutustu viiteen vinkkiin ansioluettelon virtaviivaistamiseksi. Muista myös, että ansioluetteloon on liitettävä iskevä saatekirje!
Lisätietoja:
Elin- ja työolot EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat online-tapahtumat
EURES Facebookissa
EURES Twitterissä
EURES LinkedInissä
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 21. maaliskuuta 2018
- Laatijat
- Euroopan työviranomainen | Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
- Aiheet
- Vinkkejä
- Sektori
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles