Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2018. március 21.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 3 perc

Hogyan írjunk eredményekre fókuszáló önéletrajzot?

Ne engedje önéletrajzát feladatok és kötelezettségek unalmas listájává válni. Emelje ki eredményeit és mutassa meg a munkaerő-toborzással foglalkozó szakembereknek, hogyan éri el azokat.

How to write an achievements-focused CV
EURES

Amennyiben szeretné vonzóvá tenni önéletrajzát a munkaerő-toborzással foglalkozó szakemberek számára, és növelni esélyeit a nagyobb tapasztalattal rendelkező jelentkezőkkel szemben, akkor az eredményeinek – függetlenül attól, mennyire nagyok vagy kicsik – központi helyen kell szerepelniük.

Mi számít eredménynek?

Mi az, amire a legbüszkébb szakmai életében? Nem baj, ha nem termelt egymilliós bevételt – egyszerűbb dolgokra is büszke lehet, például arra, hogy leküzdött valamilyen újdonság megtanulására irányuló személyes kihívást, vagy innovatív módon hozzájárult a munkahelyi kiadások csökkentéséhez. 

Mindenki elér kisebb sikereket szakmai életében. Ha nem biztos abban, mit kellene ide sorolnia, segíthet ha régi kollégákkal beszél, vagy átolvassa a korábbi munkahelyi értékeléseit. Az eredményei nem kell, hogy rendkívül kiemelkedőek legyenek; mindössze azt kell mutatniuk, hogy ön magabiztos, tudja azt, hogy munkája milyen módokon lehet hatással a vállalkozásra és hogy az eredményekre összpontosít.

Természetesen emellett fel fogja sorolni az eddigi munka- és feladatköreit az önéletrajzában, de ha az eredményeire fókuszál, akkor egyszerűen előrébb van egy lépéssel. Ha minden feladatköréhez hozzáteszi az eredményeket, megmutathatja, hogy nem csak munkaköröket és feladatokat látott el – felelősséget vállalt, jól teljesítette a feladatokat, és pozitív hatásokat ért el, amelyekkel segített másoknak.

Nem kell továbbá, hogy saját kezdeményezésű munka legyen – ha felkérték egy projektre, amit szívesen elfogadott, időben elvégzett és elérte – vagy felülmúlta – a kívánt eredményeket, akkor ez mindenképpen sikernek számít.

Gondolkodjon abban, hogy mi az, amit egy munkáltató az új munkaerőtől szeretne. Ha megmutatja azt, amit más munkáltató számára elért, akkor azt is megmutatja, hogy náluk is nagy dolgok elérésére képes.

Használjon adatokat

Eredményei bemutatásának legjobb módja önéletrajzában, ha megpróbálja számszerűsíteni azokat valamilyen formában. Használjon tényeket, ábrákat és adatokat annak érdekében, hogy elmagyarázza, mit végzett és ha lehetséges, azt, hogy ez milyen változást eredményezett. Például elmagyarázhatja hogyan csökkentette a költségeket, növelte az eladásokat, vagy hogyan tett egy folyamatot hatékonyabbá.

Gondoljon minden egyes eredményére úgy, mint egy rövid történetre. Mutassa be a projektet vagy feladatot és mondja el milyen készségeket használt és milyen konkrét intézkedéseket alkalmazott. Ezután következik a fontos rész: fejtse ki, milyen hasznot termelt a cégnek a munkája eredményével. Említse meg azt is, hogy milyen tapasztalattal lett gazdagabb; a munkáltatók azt akarják látni, hogy szakmailag is fejlődött.

Teljesen elfogadható, ha az eredményeit egy külön „kiemelt” bekezdésben összesíti, az önéletrajz felső részén. Ebben a részben felsorolhatja az elnyert díjakat, megszerzett képesítéseket és szakmai előrelépéseket.

Végül, ne feledje, hogy az önéletrajza csak az első lépés, tehát nem szükséges túl sok részletet elárulnia – arra lesz lehetősége az interjú során. Önéletrajza legyen mindig az adott jelentkezésre testreszabott, érdekes és figyelemfelkeltő, így a munkáltató nagyobb eséllyel fogja behívni, hogy többet is elmondhasson magáról.

További tanácsokat keres önéletrajza szerkesztéséhez? Olvassa el Öt tipp az önéletrajz racionalizálásához című cikkünket. Ne feledje, hogy akkor lesz teljes az önéletrajza, ha hozzácsatol egy nagyszerű kísérőlevelet!

 

További információk:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
 • Javaslatok és tippek
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.