Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice8. november 2019Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanjePredviden čas branja: 3 min

Francoska računovodkinja je našla nov izziv na Nizozemskem s pomočjo programa Tvoja prva zaposlitev EURES

Po tem ko je Laurène Moulin preživela eno leto v Madridu in šest mesecev v Južni Ameriki, se je navdušila nad potovanji.V okviru programa Tvoja prva zaposlitev EURES se je odpravila po nove izkušnje v tujino – tokrat na Nizozemsko.Laurène nam je predstavila svojo zgodbo.

French accountant finds new challenge in the Netherlands with Your first EURES job
Laurène Moulin/Remko de Bruin

Po diplomi je Laurène najprej šest mesecev potovala po Južni Ameriki.Ko se je vrnila v Francijo, se je odločila, da se bo znova odpravila v tujino – tokrat na delo.

Laurène, ki se je vedno pripravljena spopasti z izzivi, si je želela delati na Nizozemskem, saj je med izmenjavo v okviru programa Erasmus+ v Madridu spoznala nizozemskega fanta in se je želela preseliti bližje njegovemu domu.

Laurènina prva zaposlitev EURES

Laurène je prek državnega zavoda za zaposlovanje (pôle emploi), ki usklajuje storitve mreže EURES v Franciji, izvedela za program Tvoja prva zaposlitev EURES, ki je namenjen iskalcem zaposlitev, starim med 18 in 35 let.

„V roke sem dobila brošuro o tem, kako lahko zavod za zaposlovanje pomaga pri iskanju zaposlitve v tujini. To sem omenila na sestanku in napotili so me k posebnemu svetovalcu,“ je dejala Laurène.

Usmerjene delavnice in dolgoročna podpora

Laurène se je udeležila posebnih delavnic mreže EURES, da bi izvedela več o trgu dela, kulturi in vsakodnevnem življenju na Nizozemskem.

„Udeležila se je naše delavnice o življenju in delu na Nizozemskem, da bi prilagodila svoj življenjepis in spremno pismo, nato pa smo skupaj pogledali, katera delovna mesta so na voljo na portalu EURES,“ se spominja Beatriz Espinosa, Euresova svetovalka, ki je pomagala Laurène. „Hitro je našla zaposlitev, zato sem ji predlagala, naj prek programa Tvoja prva zaposlitev EURES zaprosi za finančno podporo za premestitev.“

Laurène je našla delovno mesto računovodje v lokalu Domino’s Pizza. Čeprav Laurène živi na Nizozemskem, je odgovorna za finančno upravljanje, spremljanje in poročanje za verigo francoskih podružnic.

„Močno priporočam, da se obrnete na mrežo EURES in se vključite v program Tvoja prva zaposlitev EURES,“ je dejala. „Odgovorili bodo na vsa vaša vprašanja o življenju in delu v tujini. Njihova pomoč in nasveti so resnično dragoceni. Zelo dobro so poskrbeli zame. Svetovalci te spremljajo še do šest mesecev po začetku dela in torej ponujajo tudi dolgoročno podporo.“

„EURES mi je ob preselitvi tudi finančno pomagal, s čimer so mi precej olajšali ta korak.“

„Odlična priložnost“

Laurène je na Nizozemskem delala v sproščenem in prijaznem pisarniškem okolju.Delo v mednarodnem okolju ji je poleg tega pomagalo izboljšati znanje poslovne angleščine, čeprav je bil sprva to zanjo velik izziv.

„Mislim, da je bila glavna težava jezikovna ovira,“ pravi. „Ne znam nizozemsko in na začetku moje znanje poslovne angleščine ni bilo najboljše. Vendar se tega lahko hitro naučiš, zato to ni težava. Dejstvo, da sem lahko začela novo življenje v drugi državi in opravljala delo, ki mi je všeč, je bila odlična priložnost zame.“

„Kdor preveč razmišlja, ne bo nikoli naredil tega koraka“

Upravni postopki, povezani s selitvijo v tujino, kot so prijava prebivališča, odprtje bančnega računa itd., lahko nekatere iskalce zaposlitve odvrnejo od te zamisli. Laurène priznava, da je morala urediti veliko dokumentov, vendar meni, da to ne bi smelo nikogar odvrniti od selitve.

„Izpolnjevanje vseh potrebnih obrazcev je zamudno, vendar le na začetku. Pozneje se stvari umirijo,“ je dejala. „Ne razmišljajte preveč,“ svetuje Laurène. „Kdor preveč razmišlja, se ne bo nikoli odločil za selitev!“

Če vas zanima delo v drugi evropski državi, še danes obiščite portal EURES, kjer boste našli več tisoč različnih ponudb za zaposlitev in kontaktne podatke za vzpostavitev stika z enim od Euresovih svetovalcev v vaši državi.

 

Sorodne povezave:

Tvoja prva zaposlitev EURES

Erasmus+

Portal EURES

Euresovi svetovalci

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
 • Zgodbe o uspehu
 • Mladina
Povezani razdelki
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.