Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel8 november 2019Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Franse accountant vindt nieuwe uitdaging in Nederland dankzij "Je eerste EURES-baan"

Na een jaar in Madrid en zes maanden in Zuid-Amerika te hebben vertoefd, had Laurène Moulin de smaak voor het reizen te pakken.Met de hulp van Je eerste EURES-baan begon zij aan een nieuwe uitdaging in het buitenland: deze keer in Nederland.Wij spraken met Laurène over haar ervaringen.

French accountant finds new challenge in the Netherlands with Your first EURES job
Laurène Moulin/Remko de Bruin

Na haar afstuderen aan de universiteit genot Laurène allereerst van zes maanden reizen door Zuid-Amerika.Bij haar terugkeer naar Frankrijk besloot zij opnieuw naar het buitenland te vertrekken: deze keer om er te werken.

Laurène had ‘altijd al een drang naar avontuur’ en zij wilde graag in Nederland werken, omdat zij tijdens haar Erasmus+-uitwisseling in Madrid haar Nederlandse vriend had leren kennen en zij dichter bij hem wilde wonen.

Laurène’s eerste EURES-baan

Tijdens een afspraak met pôle emploi – het nationale arbeidsbureau dat EURES-diensten in Frankrijk coördineert – ontdekte Laurène ‘Je eerste EURES-baan’, het programma voor werkzoekenden van 18 tot en met 35 jaar.

“Ik zag een brochure waarin werd uitgelegd hoe pôle emploi kan helpen bij het zoeken naar een baan in het buitenland.Tijdens de afspraak noemde ik de brochure en ik werd verwezen naar een gespecialiseerde adviseur”, zegt Laurène.

Gerichte workshops en langdurige ondersteuning

Laurène kon deelnemen aan speciale EURES-workshops om beter kennis te maken met de arbeidsmarkt, de cultuur en het dagelijks leven in Nederland.

“Zij heeft deelgenomen aan onze interne workshop ‘Leven en werken in Nederland’ om haar cv en begeleidende brief aan te passen en we hebben gezocht naar werkaanbiedingen op het EURES-portaal,” vertelt Beatriz Espinosa, de EURES-medewerkster die Laurène heeft begeleid.“Zij vond al snel een baan en ik heb financiële steun voor de verhuizing aangeboden in het kader van ‘Je eerste EURES-baan’.”

Laurène vond een baan als accountant bij Domino’s Pizza.Hoewel het bedrijf in Nederland is gevestigd, is Laurène verantwoordelijk voor de financiële administratie, controle en rapportage voor de Franse filialen van de keten.

“Ik beveel EURES en het programma ‘Je eerste EURES-baan’ ten zeerste aan”, zegt zij.“Ze beantwoorden alle vragen die je eventueel hebt over werken en wonen in het buitenland en hun hulp en advies is echt waardevol.Ik ben heel goed begeleid.Ze blijven een vinger aan de pols houden tot zes maanden na het starten met je werk, dus ze bieden ook langdurige ondersteuning.”

“EURES bood mij verder financiële steun aan voor de verhuizing. Dit maakte alles gemakkelijker.”

“Een mooie kans”

Laurène geniet van de ontspannen en sociale kantoorcultuur in Nederland.Het werken in een internationaal team heeft ook haar kennis van professioneel Engels verbeterd, hoewel dit in eerste instantie een uitdaging was.

“Ik denk dat de taalbarrière voor mij het moeilijkste was”, zegt ze.“Ik spreek geen Nederlands en ik had in het begin ook een geringe kennis van professioneel Engels.Maar je leert heel snel, dus dat is geen probleem.Het starten met een nieuw leven in een ander land – met een baan die ik ook leuk vond – was een mooie kans.”

“Als je het te veel overdenkt, ga je nooit!”

De administratieve rompslomp rond het verhuizen naar het buitenland – jezelf inschrijven als ingezetene, een bankrekening openen, enz. – kan werkzoekenden afschrikken.Laurène geeft toe dat ze veel papierwerk had, maar ze is van mening dat anderen hierdoor niet ontmoedigd mogen worden.

“Het invullen van alle documenten is tijdrovend, maar dat is slechts aan het begin van de verhuizing.Daarna valt het mee”, zegt ze.“Je moet niet alles te veel overdenken”, adviseert Laurène.“Als je het te veel overdenkt, ga je nooit!”

Ben jij geïnteresseerd in werken in het buitenland in Europa? Ga dan vandaag nog naar het EURES-portaal waar je miljoenen banen kunt doorzoeken, of neem contact op met een EURES-medewerker in jouw regio.

 

Verwante links:

Je eerste EURES-baan

Erasmus+

EURES-portaal

EURES-medewerkers

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek eenEURES-medewerker

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
 • Succesverhalen
 • Jeugd
Gerelateerde sectie(s)
Sector
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.