Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak8. studenoga 2019.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanjePredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Računovotkinja iz Francuske pronašla novi izazov u Nizozemskoj uz pomoć programa Tvoj prvi posao preko EURES-a

Nakon godinu dana provedenih u Madridu i šest mjeseci u Južnoj Americi Laurène Moulin zavoljela je putovanja.Uz pomoć programa Tvoj prvi posao preko EURES-a započela je svoju novu inozemnu avanturu – ovoga puta u Nizozemskoj.Razgovarali smo s Laurène i donosimo vam njezinu priču.

French accountant finds new challenge in the Netherlands with Your first EURES job
Laurène Moulin/Remko de Bruin

Nakon što je završila fakultet, Laurène je provela šest mjeseci putujući Južnom Amerikom.Po povratku u Francusku ponovno je odlučila otići u inozemstvo, ali ovoga puta zbog posla.

Laurène je „oduvijek voljela izazove”, a rad u Nizozemskoj posebno ju je privlačio jer je željela biti bliže svojem dečku Nizozemcu, kojeg je upoznala tijekom boravka u Madridu u okviru programa razmjene Erasmus+.

Laurènein prvi posao preko EURES-a

Laurène je za program Tvoj prvi posao preko EURES-a, koji je namijenjen tražiteljima zaposlenja u dobi od 18 do 35 godina, saznala prilikom savjetodavnoga razgovora u francuskoj nacionalnoj agenciji za zapošljavanje pôle emploi, koja koordinira usluge mreže EURES u Francuskoj.

„Vidjela sam letak o pomoći koju pôle emploi pruža pri traženju zaposlenja u inozemstvu.To sam spomenula tijekom razgovora te su me uputili da se obratim stručnom savjetniku”, kazala je Laurène.

Usmjerene radionice i dugoročna podrška

Laurène je sudjelovala u posebnim EURES-ovim radionicama čiji je cilj bio upoznati sudionike s tržištem rada, kulturom i svakodnevnim životom u Nizozemskoj.

„Sudjelovala je na našoj internoj radionici ‚Život i rad u Nizozemskoj’, na kojoj je naučila kako prilagoditi svoj životopis i motivacijsko pismo, a oglase za posao pretraživali smo putem portala EURES-a”, prisjeća se Beatriz Espinosa, članica EURES-ova osoblja koja je cijelo to vrijeme pružala podršku Laurène.„Brzo je našla posao te sam joj predložila da se prijavi za financijsku potporu za troškove preseljenja koju nudi program Tvoj prvi posao preko EURES-a.”

Laurène je pronašla posao na radnom mjestu računovođe u poduzeću Domino’s Pizza.Iako radi u Nizozemskoj, Laurène je odgovorna za financijsku administraciju, nadzor i izvješćivanje u podružnicama lanca koje posluju u Francuskoj.

„Svima bih preporučila EURES i program Tvoj prvi posao preko EURES-a”, izjavila je.„Odgovaraju na sva pitanja o radu i životu u inozemstvu te su njihova pomoć i savjeti zaista dragocjeni.Vrlo su dobro pazili na mene.Provjere mogu potrajati i do šest mjeseci nakon početka rada, što ukazuje i na njihovu dugoročnu podršku.”

„EURES mi je pružio i financijsku pomoć pri preseljenju, zbog čega je sve bilo mnogo lakše.”

„Odlična prilika”

Laurène uživa u nizozemskoj uredskoj kulturi, koju odlikuje opuštena i društvena atmosfera.Rad u međunarodnom timu pomogao joj je da poboljša svoj engleski u poslovnom kontekstu, premda je na početku za nju to bio problem.

„Mislim da je za mene najveća poteškoća bila jezična barijera”, rekla je.„Ne govorim nizozemski, a ni poslovni engleski mi u početku nije bio jača strana.Međutim, u takvom se okruženju brzo uči, pa na kraju nije bilo problema.Započela sam novi život u drugoj zemlji i imam posao koji mi se sviđa – bila je to odlična prilika.”

„Ako budete previše razmišljali, nikad nećete otići!”

Administracija vezana uz preseljenje u inozemstvo (prijava boravišta, otvaranje bankovnog računa itd.) neke tražitelje zaposlenja može odvući od te ideje.Laurène priznaje da je imala dosta posla s papirologijom, ali smatra da to nikoga ne bi trebalo obeshrabriti.

„Ispunjavanje cjelokupne dokumentacije može biti dugotrajno, ali to je samo na početku.Nakon toga ide lakše”, kazala je.„Ne razmišljajte previše”, savjetuje Laurène.„Ako budete previše o tome razmišljali, nikad nećete otići!”

Ako ste i vi zainteresirani za rad u inozemstvu u Europi, već danas posjetite portal EURES-a i istražite milijune poslova ili se obratite članu osoblja EURES-a u svojoj regiji.

 

Korisne poveznice:

Tvoj prvi posao preko EURES-a

Erasmus+

EURES-ov portal

Osoblje EURES-a

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite osoblje EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
 • Uspješne priče
 • Mladost
Povezani odjeljak(i)
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.