Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο7 Ιουνίου 2018Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

MobiliseSME: πλατφόρμα διασυνοριακής ανταλλαγής από την οποία επωφελούνται εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις και οι υπάλληλοί τους

Η Ενιαία Αγορά της ΕΕ, η μεγαλύτερη ζώνη εμπορίου παγκοσμίως, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες όχι μόνο σε επιχειρήσεις για την επέκταση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας αλλά και σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους από διάφορες χώρες για συνάντηση και αμοιβαία μάθηση.

MobiliseSME: cross-border exchange platform benefits hundreds of small businesses and their employees
European Entrepreneurs CEA-PME 2017

Ένα έργο το οποίο έχει υποστηρίξει αυτές τις διασυνοριακές ανταλλαγές είναι το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο MobiliseSME, ένα είδος "πλατφόρμας αντιστοίχισης" για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Η φιλοσοφία του έργου είναι απλή: οι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ που συμμετέχουν σε πρόγραμμα ανταλλαγής τοποθετούνται σε ΜΜΕ σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Στόχος είναι ο εμπλουτισμός των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων, η απόκτηση διεθνούς εμπειρίας και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Εν τω μεταξύ, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητες του προσωπικού τους ενώ προκύπτουν και νέες ευκαιρίες συνεργασίας με ξένους εταίρους. Παράλληλα αποκομίζουν γνώσεις από τις διεθνείς προοπτικές που εισάγουν οι εργαζόμενοι από το εξωτερικό.

Από τη σύλληψή του ακόμα, το πρόγραμμα ανταλλαγής είχε σημαντικό αντίκτυπο, αφού στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Ιουνίου 2017 εγγράφηκαν στην πλατφόρμα περισσότερες από 400 επιχειρήσεις και πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 50 ανταλλαγές. Το εν λόγω έργο μπορεί να φαίνεται γνωστό σε κάποιους αναγνώστες καθώς έχει ήδη παρουσιαστεί σε ένα άρθρο στην πύλη EURES τον Ιούλιο του 2017.

Στoν σύνδεσμο έκθεση αξιολόγησης του MobiliseSME, ο οποίος δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2017, υπογραμμίζονται τα θετικά σχόλια όσων έχουν μέχρι στιγμής επωφεληθεί από το έργο. Συνολικά το 91% των επιχειρήσεων αποστολής και το 95% των επιχειρήσεων υποδοχής έμεινε ικανοποιημένο από την αντιστοίχιση, το 90% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η διασυνοριακή τους επιχειρηματική δραστηριότητα θα αναπτυχθεί χάρη στις ανταλλαγές αυτές, και το 75% ανέφερε ότι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προωθήσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

"Το MobiliseSME πραγματικά μας βοήθησε να εκπληρώσουμε τον στόχο μας, ήτοι την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων μας σε τεχνικό επίπεδο και επίπεδο μάρκετινγκ, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν ορατά σε σύντομο χρονικό διάστημα," δήλωσε ο Emanuele D’Angella, ιταλός επιχειρηματίας με έδρα στην Ισπανία ο οποίος φιλοξένησε εργαζομένους από άλλες επιχειρήσεις.

Τα σχόλια από τους συμμετέχοντες εργαζόμενους ήταν εξίσου θετικά, με το 90% των εργαζομένων-επισκεπτών να αποκτά τις νέες δεξιότητες που ανέμενε και το 81% να δηλώνει ότι η ανταλλαγή συνέβαλε στην επαγγελματική τους εξέλιξη και στη διεύρυνση των μελλοντικών τους επαγγελματικών ευκαιριών.

" Το MobiliseSME μας βοήθησε να κατανοήσουμε τις νέες ευκαιρίες της αγοράς στο εξωτερικό, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο με τους περιορισμένους πόρους που διαθέτουν οι ΜΜΕ," ανέφερε ο Triin Tammearu από την Εσθονία, ο οποίος μέσω του προγράμματος επισκέφτηκε μια επιχείρηση στο ΗΒ.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πιλοτικού έργου, το MobiliseSME στρέφει πλέον την προσοχή του στο μέλλον και είναι σαφές ότι οι ιθύνοντες του έργου έχουν μεγαλόπνοα σχέδια.

" Το πρώτο βήμα θα είναι η διεύρυνση του έργου με σκοπό να καλύψει όλα τα κράτη μέλη και να βασίζεται σε περισσότερα εθνικά δίκτυα ΜΜΕ και οργανισμούς υποστήριξης επιχειρήσεων που θα ενημερώνουν τις επιχειρήσεις σχετικά με την ύπαρξη του προγράμματος ανταλλαγής," εξηγεί ο Stefan Moritz, ο διευθύνων σύμβουλος της European Entrepreneurs CEA-PME. Η CEA-PME είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνομοσπονδία εθελουσίως συνδεδεμένων ΜΜΕ και ηγέτης της κοινοπραξίας του έργουMobiliseSME.

Ο κος Moritz δηλώνει ότι απώτερος στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός είδους Erasmus για ΜΜΕ", ενός μεγάλης κλίμακας προγράμματος ανταλλαγής ανάλογο με το ομώνυμο εμβληματικό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της ΕΕ.

"Από τα δεδομένα προκύπτει ότι υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον στην Ευρώπη για ένα πρόγραμμα κινητικότητας αυτού του είδους", αναφέρει. "Στόχος είναι η κάλυψη αυτού του κενού, δίνοντας στις ΜΜΕ την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν την παγκοσμιοποίηση με απλό τρόπο: με εξωστρέφεια και μαθαίνοντας από τους άλλους."

Μέχρι στιγμής το έργο έχει σημειώσει εξαιρετική επιτυχία, αλλά, όπως μας λέει ο κος Moritz, "η επιτυχία του MobiliseSME θα έχει αξία μόνο αν αποτελέσει την αρχή για μια μεγαλύτερη διαδικασία.

"Δεδομένου ότι το όφελος επέκτασης ενός τέτοιου είδους προγράμματος είναι τεράστιο, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική".

Το έργο MobiliseSME χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της ΕΕ για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI), το οποίο τελεί υπό την άμεση διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνενώνει τρία προγράμματα απασχόλησης: EURES, PROGRESS και Μικροχρηματοδοτήσεις Progress.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

300 ΜΜΕ βρίσκουν τους κατάλληλους συνεργάτες μέσω προγράμματος ανταλλαγής

Κινητικότητα στις ΜΜΕ - Τελική Έκθεση Αξιολόγησης

Πρόγραμμα της ΕΕ για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία

EURES

PROGRESS

Μικροχρηματοδοτήσεις Progress

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε έναν σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

EURES Βάση αναζήτησης εργασίας

Υπηρεσίες EURES για εργοδότες

EURES Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Επιχειρήσεις /Επιχειρηματικότητα
 • βέλτιστη πρακτική EURES
 • Εξωτερικές ειδήσεις EURES
 • Εξωτερικοί ενδιαφερόμενοι
 • Νέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότητα
 • Ιστορίες επιτυχίας
 • Νεολαία
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.