Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2022. június 2.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 4 perc

Hogyan válhat kiváló munkaadóvá

A pozitív munkakultúra kialakítása segíthet abban, hogy megtartsa a meglévő munkavállalókat, és újakat is vonzzon. Ha kiváló munkaadóként szeretne kiemelkedni versenytársai közül, érdemes figyelembe vennie ezeket a rendkívül népszerű jellemzőket.

How to be a great employer
How to be a great employer

Gördülékeny munkaerő-felvételi folyamat

Fontos az első benyomás. Gondoljon vissza a munkaerő-felvétel során szerzett tapasztalataira. Ez egy hosszú, zavaros és néha idegőrlő élmény lehet. Segítsen megkönnyíteni ezt a folyamatot a jelöltek számára azzal, hogy már a kezdetektől fogva átláthatóan tájékoztatja őket a munkakörhöz szükséges készségekről és a fizetésről, illetve hogy a sikertelen jelentkezők számára részletes (építő jellegű) visszajelzést ad. A technológia és az internet segítségével ez manapság könnyebb, mint valaha.

Méltányos díjazás és további juttatások

Adjon a piaci áraknak megfelelő vagy azokat meghaladó fizetéseket, valamint átfogó munkavállalói juttatási csomagot, amely (adott esetben) egészségbiztosítást és fizetett szabadságot is tartalmaz. Ez nem csak jobb életminőséget biztosít az alkalmazottaknak, hanem azt is mutatja, hogy Ön tiszteli és értékeli elvégzett munkájukat.

Elismerés és jutalmak

Adjon rendszeres visszajelzést az alkalmazottaknak a teljesítményükről, beleértve az elért eredményeket és a fejlesztésre szoruló területeket is. Ha egy munkavállaló különösen jól teljesített, ezt méltányolja és a sikereihez igazodó módon ismerje el, és használja azt a pozitív, kívánt viselkedés megerősítésére. Ezzel szemben, ha egy alkalmazott teljesítményével kapcsolatban problémák merülnek fel, azt diszkréten és érzékenyen kezelje, és legyen kész meghallgatni az álláspontját.

Rendszeres lehetőségek a karrierépítésre

Legyenek átláthatók azok a kritériumok, amelyeknek az előléptetés vagy a fizetésemelés érdekében a munkavállalóknak meg kell felelniük, és rendszeresen biztosítson a karriertervek szempontjából releváns belső és külső képzési lehetőségeket. Ez lehetővé teszi számukra, hogy aktívan törekedjenek saját személyes fejlődésükre a vállalaton belül, és ne máshol keressék a fejlődési lehetőségeket.

Szórakoztató csapatépítő tevékenységek és kirándulások

Szervezzen csapatépítő tevékenységeket és kirándulásokat, hogy az alkalmazottak szórakozhassanak, elengedhessék magukat, és közelebbről megismerhessék egymást. Ez segíthet az ismeretség kialakításában és a hatékonyabb együttműködésben, valamint ösztönözheti az új ötleteket generáló, nem szokványos gondolkodásmódot.

Az üzleti kilátások átláthatósága

Segítse elő az üzleti vezetők és az alkalmazottak közötti átláthatóságot a vállalkozás jelenlegi pénzügyi helyzetével és a rájuk gyakorolt hatásokkal (ha lesznek ilyenek) kapcsolatban. Ha az alkalmazottaknak nem kell aggódniuk, hogy elveszítik állásukat, hatékonyabban tudnak a munkájukra koncentrálni.

Legyen fogékony a visszajelzésekre

Ösztönözze alkalmazottait, hogy tegyenek javaslatokat, találjanak ki új termékeket vagy szolgáltatási innovációkat, vegyenek részt munkavállalói bizottságokban (munkaügyi kezdeményezések és események tervezése), és nyilvánítsanak véleményt az őket érintő folyamatokról. Hallgassa, illetve értse meg, valamint tartsa tiszteletben és ismerje el az álláspontjukat, anélkül, hogy elutasító lenne. Ez segít a bizalom kiépítésében és az összetartozás érzésének kialakításában, mivel a munkatársak úgy fogják érezni, hogy képesek hozzájárulni és valódi változásokat létrehozni a vállalkozáson belül, anélkül, hogy félniük kellene a megrovástól.

Inkluzivitás (zéró tolerancia a zaklatással szemben)

Fontolja meg, hogyan tudná jobban kielégíteni a sokszínű munkaerő igényeit. Tudna esetleg rámpát építeni az irodában a mozgáskorlátozott alkalmazottak számára, vagy extra támogatást nyújtani a mentális nehézségekkel küzdő munkatársaknak? Vonzó-e a vállalati kultúra a különböző vallású emberek számára, illetve létezik-e világos eljárás a rossz bánásmód vagy a zaklatás jelentésére? Azzal, hogy tudatában van az egyének különböző igényeinek, és lehetőséget ad nekik, hogy felemeljék a szavukat, ha valami nem stimmel, segíthet nekik abban, hogy biztonságban érezzék magukat, és megbecsült és értékes munkatársnak lássák magukat.

Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan lehet pozitív munkahelyi kultúrát teremteni, olvassa el Hogyan segíthető elő az alkalmazottak jólléte a COVID-19-világjárvány után? című cikkünket.

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
 • Üzlet / Vállalkozás
 • Javaslatok és tippek
 • Toborzási trendek
Kapcsolódó szakasz(ok)
 • Javaslatok és tippek
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.