Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre2 iunie 2022Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Cum să fiți un bun angajator

Crearea unei culturi a muncii pozitive vă poate ajuta să păstrați angajații pe care îi aveți și, de asemenea, să atrageți alții noi. Dacă doriți să ieșiți în evidență față de concurență ca un bun angajator, țineți cont de câteva calități foarte căutate.

How to be a great employer
How to be a great employer

Un proces de recrutare cât mai simplu

Primele impresii contează. Gândiți-vă la propria dumneavoastră experiență legată de recrutare. Poate fi un proces îndelungat, derutant și uneori tulburător. Faceți ca acest proces să fie cât mai ușor pentru candidați, fiind transparent de la bun început în ceea ce privește competențele necesare pentru ocuparea postului și salariul, informându-i pe tot parcursul procesului și oferind feedback (constructiv) detaliat celor care nu au fost selectați. Cu ajutorul tehnologiei și al internetului, acest lucru este mai ușor ca niciodată.

Remunerație echitabilă și beneficii suplimentare

Oferiți salarii egale cu oferta de pe piață sau mai mari și un pachet cuprinzător de beneficii pentru angajați, care să includă (dacă este cazul) asigurări de sănătate și concedii plătite. Acest lucru nu numai că oferă angajaților o mai bună calitate a vieții, ci vă ajută și să le arătați că respectați și apreciați munca intensă pe care o desfășoară.

Recunoaștere și recompense

Oferiți feedback constant angajaților cu privire la performanțele lor, inclusiv la domeniile în care excelează, dar și la cele care necesită îmbunătățiri. În cazul în care performanța unui angajat este deosebit de bună, arătați că apreciați și recunoașteți efortul depus punctând succesele obținute și consolidând astfel comportamentul pozitiv dorit. În schimb, atunci când există probleme cu performanța unui angajat, abordați-l cât mai discret și cu grijă și fiți pregătiți să îi ascultați punctul de vedere.

Oportunități constante de dezvoltare profesională

Fiți transparent cu privire la criteriile pe care trebuie să le îndeplinească angajații pentru a fi promovați sau pentru a primi o creștere salarială și oferiți constant oportunități de formare internă și externă care să fie relevante pentru aspirațiile lor profesionale. Acest lucru le va permite să caute în mod activ oportunități de dezvoltare personală în cadrul companiei și nu în altă parte.

Activități amuzante de consolidare a spiritului de echipă și zile de activități externe

Organizați activități de consolidare a spiritului de echipă și zile de activități externe pentru a le oferi angajaților ocazia de a se distra, de a se relaxa și de a interacționa la un nivel mai personal. Acest lucru poate da naștere unui sentiment de familiaritate și îi poate ajuta să colaboreze mai eficient, încurajând, de asemenea, o gândire în afara tiparelor obișnuite, capabilă să genereze idei noi.

Transparența în perspectivele de afaceri

Promovați transparența între manageri și angajați cu privire la situația financiară actuală a companiei și la impactul acestei situații (dacă există) asupra lor. Când angajații nu își fac griji că și-ar putea pierde locul de muncă, se concentrează mai bine asupra muncii lor.

Receptivitate la feedback

Încurajați personalului să facă sugestii, să se gândească la noi produse sau la servicii inovatoare, să participe la comitetele angajaților (pentru planificarea inițiativelor și a evenimentelor profesionale) și să-și spună părerea cu privire la procesele care îi afectează. Ascultați-le opiniile, înțelegeți-le, respectați-le și recunoașteți-le, fără a le trata cu dispreț. Acest lucru va contribui la consolidarea încrederii și la generarea unui sentiment de apartenență a angajaților, care vor simți că au posibilitatea să contribuie la și să facă schimbări reale în cadrul companiei, fără a se teme de critică.

Incluziune (cu toleranță zero față de hărțuire)

Analizați modalitățile în care ați putea răspunde mai bine nevoilor unei forțe de muncă diverse. Ați putea, de exemplu, construi o rampă la birou pentru angajații cu mobilitate redusă sau ați putea oferi sprijin suplimentar persoanelor cu probleme de sănătate mintală? Cultura întreprinderii dumneavoastră atrage persoane de diferite credințe și există un proces clar de raportare a relelor tratamente sau a comportamentului agresiv? Informându-vă despre diferitele nevoi ale persoanelor și oferindu-le posibilitatea de a se exprima atunci când ceva nu este în regulă, le puteți ajuta să se simtă în siguranță, binevenite și prețuite.

Pentru mai multe informații despre modul de creare a unei culturi pozitive la locul de muncă, consultați articolul nostru intitulat „Cum se poate promova bunăstarea angajaților după COVID-19”.

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Afaceri / AntreprenoriatSugestii și sfaturiTendințe de recrutare
Secțiuni aferente
Sugestii și sfaturi
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.