En smidig rekryteringsprocess
Första intrycket är A och O. Tänk tillbaka på dina egna erfarenheter när du rekryterades. Det upplevs inte sällan som en långdragen, förvirrande och nervös process. Försök därför underlätta för de sökande genom att redan från början informera om kompetenskraven och lönen för befattningen och hålla dem uppdaterade under processens gång. Ge även gärna konkret (och konstruktiv) återkoppling till de sökande som inte tar sig vidare. Med hjälp av dagens teknik och internet är detta enklare än någonsin tidigare.
En skälig lön och bra förmåner
Sätt lönen i linje med – eller över – medellönen för yrket i fråga och erbjud om möjligt ett heltäckande paket med anställningsförmåner som (i relevanta fall) omfattar sjukförsäkring och betald ledighet. Detta främjar inte bara dina anställdas livskvalitet, utan är också ett sätt att visa din respekt och uppskattning för deras hårda arbete.
Erkännande och belöningar
Ge dina anställda regelbunden återkoppling om deras arbetsinsatser, där du påpekar både sådant som de gjort bra och sådant som behöver förbättras. Om en anställd har presterat ovanligt bra på ett visst område bör du visa uppskattning och berömma framgångarna med målet att förstärka det önskade positiva beteendet. Om den anställde däremot presterar undermåligt bör du i stället hantera situationen med diskretion och varsamhet och vara beredd att lyssna på medarbetarens synpunkter.
Regelbundna möjligheter till karriärutveckling
Var öppen med vilka kriterier det är som gäller för att anställda ska ha möjlighet att bli befordrade eller få lönepåslag. Erbjud även möjligheter till regelbunden intern och extern utbildning som är relevant för medarbetarnas karriärambitioner. Detta kommer att ge dem rätt verktyg för att aktivt påverka den egna personliga utvecklingen inom företaget. På så sätt undviker du även att dina anställda försöker komma framåt i karriären genom att söka jobb på andra företag.
Teambyggande och ”bortadagar”
Anordna teambyggande aktiviteter och bortadagar för att ge de anställda möjlighet att koppla av, ha roligt tillsammans och få kontakt med varandra på ett mer personligt plan. Detta kan skapa tillit, uppmuntra till nya idéer och bidra till att dina anställda samarbetar mer effektivt.
Var öppen med hur det går för företaget
Främja öppenhet mellan ledningen och de anställda när det gäller företagets ekonomiska ställning och informera om eventuella konsekvenser för personalen. Det är enklare att koncentrera sig på sitt arbete om man slipper oroa sig för att få sparken.
Var mottaglig för återkoppling
Uppmuntra personalen att komma med förslag, tänka ut nya produkter eller tjänster, vara med i personalkommittéer (planera arbetsinitiativ och evenemang) och vara delaktiga i processer som påverkar dem. Var lyhörd, visa förstående och respekt och välkomna deras tankar och idéer utan att låta avfärdande. På det här sättet bygger du upp förtroende och skapar en känsla av tillhörighet eftersom dina anställda kommer att känna sig kapabla att åstadkomma verkliga förändringar inom företaget utan att behöva vara rädda för att bli avsnästa.
Inkludering (och nolltolerans mot mobbning)
Fundera över hur du bättre kan tillgodose behoven hos en diversifierad arbetsstyrka. Skulle du till exempel kunna bygga en ramp för anställda med nedsatt rörlighet? Eller erbjuda extra stöd till kollegor som lider av psykisk ohälsa? Ter sig företagets organisationskultur attraktiv för människor med olika trosuppfattning, och finns det tydliga rutiner för att rapportera felaktig behandling eller mobbning? Genom att hålla dig ajour med de enskilda personernas skiftande behov och låta dem komma till tals när de har problem ger du dem rätt förutsättningar för att de ska känna sig säkra, välkomna och uppskattade.
Läs mer om hur man skapar en positiv arbetsplatskultur i vår artikel om hur man främjar välbefinnandet bland personalen efter covid-19.
Läs mer:
Hitta Euresrådgivare
Leva och arbeta i Euresländer
Eures jobbdatabas
Eures tjänster för arbetsgivare
Eures evenemangskalender
Kommande evenemang på nätet
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Översikt
- Publiceringsdatum
- 2 juni 2022
- Upphovsmän
- Europeiska arbetsmyndigheten | Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
- Teman
- Företag /Entreprenörskap
- Råd och tips
- Rekryteringstrender
- Relaterade avsnitt
- Råd och tips
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles