Utilizați o adresă de e-mail profesională
Adresa de e-mail profesională ar trebui să conțină, în mod normal, doar numele dumneavoastră. Evitați să utilizați porecle neprofesionale, argou, cifre sau un limbaj fantezist. Adresa de e-mail este adesea primul lucru pe care noii clienți sau colegi îl remarcă în legătură cu dumneavoastră; asigurați-vă așadar că nu lăsați o impresie proastă.
Indicați un subiect simplu și clar
Prezentați subiectul pe scurt și la obiect, asigurându-vă că reflectă scopul e-mailului dumneavoastră. Un subiect vag sau care induce în eroare ar putea descuraja destinatarul să deschidă e-mailul sau l-ar putea face să creadă că mesajul dumneavoastră este spam.
Folosiți corect butonul „Răspuns tuturor”
Gândiți-vă întotdeauna de două ori înainte să apăsați butonul „Răspuns tuturor”. Chiar toți destinatarii trebuie să primească e-mailul dumneavoastră sau este adresat unei singure persoane? Nimeni nu dorește să primească e-mailuri fără rost, așadar asigurați-vă că mesajele dumneavoastră sunt trimise persoanelor potrivite.
Formule de salut informale vs. formale
Dacă destinatarul este un coleg sau un client nou, ori o persoană pe care nu o cunoașteți prea bine, începeți mesajul cu o formulă de salut neutră (de exemplu, „Stimată/Stimate...,”). Evitați să folosiți „Bună!”, „Salut!” sau să vă adresați folosind prenumele persoanei. În funcție de destinatar, după ce ați schimbat câteva mesaje, puteți începe să folosiți formule de salut mai informale.
Folosiți caractere simple și clasice
Păstrați caracterele și dimensiunea caracterelor standard folosite de clientul dumneavoastră în mesajele sale. Dacă folosiți mai multe caractere și culori de caractere, e-mailul dumneavoastră poate fi greu de citit; în general, aceasta este o practică evitată de adevărații profesioniștii.
Împărțiți textul în paragrafe
Dacă doriți să abordați mai multe teme în e-mailul dumneavoastră, împărțiți-l în paragrafe. Puteți chiar adăuga subrubrici pentru fiecare paragraf. Astfel, e-mailul dumneavoastră va fi mult mai ușor de citit și de înțeles.
Evitați emoticoanele
Emoticoanele trebuie evitate în e-mailurile profesionale, mai ales dacă destinatarul dumneavoastră este un client sau o persoană pe care nu o cunoașteți foarte bine.
Evitați semnele de exclamare
Semnele de exclamare trebuie utilizate cu măsură în e-mailurile profesionale. Ele transmit adesea emoții puternice, care nu se potrivesc cu corespondența profesională. Frazele care conțin semne de exclamare pot fi, de asemenea, interpretate greșit ca fiind agresive, așadar este preferabil să le evitați.
Fiți atent cu umorul
Utilizarea umorului în e-mailurile profesionale nu este neapărat ceva greșit, dar ceea ce este amuzant pentru unii poate să nu fie la fel pentru alții. Acest lucru este valabil în special când comunicați cu colegii sau clienții cu o cultură diferită. Ceea ce este amuzant pentru dumneavoastră poate fi ofensator pentru cealaltă persoană. Cel mai bine este să folosiți umorul doar dacă cunoașteți foarte bine destinatarul.
Utilizați o semnătură profesională
O semnătură bine aleasă, la sfârșitul unui e-mail, este un mod elegant de a încheia un mesaj electronic. Folosiți o semnătură simplă, evitați să utilizați prea multe logouri și asigurați-vă că oferă informații despre dumneavoastră, cum ar fi funcția, departamentul, numărul de telefon de la serviciu și adresa companiei.
Recitiți e-mailul înainte de a-l trimite
Oamenii fac frecvent greșeala să-și citească cu atenție e-mailurile numai după ce le-au trimis. Citiți mesajul cel puțin o dată înainte de a-l trimite, pentru a verifica că nu conține greșeli de ortografie și de gramatică. Greșelile de redactare, numerele greșite și alte greșeli de limbă pot lăsa o impresie proastă sau chiar să coste bani pentru compania dumneavoastră.
Verificați din nou adresa destinatarului
Alt lucru pe care trebuie să-l faceți înainte de a apăsa butonul „Trimitere” este să verificați adresa de e-mail a destinatarului. Asigurați-vă că nu trimiteți e-mailul la o persoană greșită.
Încercați să răspundeți în termen de o zi lucrătoare
Munca poate fi uneori copleșitoare, dar încercați pe cât posibil să răspundeți la e-mailuri în termen de o zi lucrătoare. Dacă nu puteți oferi un răspuns complet, trimiteți un mesaj în care explicați destinatarului când va putea primi răspunsul dumneavoastră.
Configurați un răspuns automat „Absent de la birou”
Dacă urmează să lipsiți de la locul de muncă câteva zile, configurați un mesaj „Absent de la birou”. Astfel, dacă cineva vă trimite un e-mail în timp ce sunteți plecat, va primi un răspuns automat prin care este informat că nu sunteți la birou. Puteți personaliza mesajul „Absent de la birou” adăugând data la care reveniți la muncă sau chiar o persoană de contact în lipsa dumneavoastră.
Cum să solicitați angajatorului o mărire de salariu Utilizați aceste sfaturi pentru a vă prezenta cazul angajatorului.
Linkuri conexe:
Cum să solicitați angajatorului o mărire de salariu
Mai multe informații:
Zilele europene ale locurilor de muncă
Căutare consilieri EURES
Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES
Baza de date cu locuri de muncă a EURES
Servicii EURES pentru angajatori
Calendarul evenimentelor EURES
Următoarele evenimente online
EURES pe Facebook
EURES pe Twitter
EURES pe LinkedIn
Detalii
- Data publicării
- 22 martie 2023
- Autori
- Autoritatea Europeană a Muncii | Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
- Teme
- Sugestii și sfaturi
- Secțiuni aferente
- Sugestii și sfaturi
- Sectorul
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles