Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2021. május 19.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 4 perc

Négy tipp a COVID19 utáni munkahelyre visszatérő munkavállalók fogadásához

A világjárvány idején sokan a saját otthonukból dolgoztak. A korlátozások enyhülésével azonban a munkavállalók visszatérni készülnek a munkahelyükre, és felmerülhet bennük a kérdés, hogyan is fog ez menni. Íme a négy legjobb tippünk a munkahelyre visszatérő személyzet fogadásához.

Four tips for welcoming staff back into a post-COVID-19 workplace
EURES

​​​​​​​1. Tudassa előre a munkavállalókkal, hogy mire számítsanak

Lehet, hogy a munkavállalókban sok kérdés felmerült már a világjárvány utáni munkahelyi visszatéréssel, annak idejével és módjával kapcsolatban. Munkáltatóként megkönnyítheti és az alkalmazottak számára megnyugtatóbbá teheti a folyamatot azzal, ha még a visszatérésük előtt ismerteti velük a terveit. Ily módon pontosan fogják tudni, mire számíthatnak, amikor az első munkanapjukon újra besétálnak az ajtón.

Jó, ha az alkalmazottak tudják, hogy a vállalat mikor fogja újra megnyitni a kapuit, és milyen új szabályok lépnek életbe a közösségi távolságtartás és a létesítmények használata terén. Ha minden lehetséges információt megad a munkavállalóknak arról, hogy mire számítsanak a visszatéréskor (pl. hogy lesz-e oltás, maszk és kézfertőtlenítő), enyhítheti az ezzel kapcsolatos szorongásukat, és biztosíthatja az új szabályok betartását.

2. Tegye biztonságossá a munkakörnyezetet

Az egészségügyi válság nyomán tudatosabban figyelünk az egészségre és a biztonságra. Most, amikor a szupermarketek arra biztatják a vásárlókat, hogy a bejáratnál fertőtlenítsék a kezüket és a bevásárlókocsit, a munkavállalók arra számítanak, hogy a vállalatuknál is hasonló intézkedéseket vezetnek be. A higiéniai állomások elhelyezkedésére (és használatára) vonatkozó egyértelmű jelzések, valamint az új szabályok és rendelkezések segítenek abban, hogy az alkalmazottak az otthonuk kényelmét elhagyva is biztonságban érezhessék magukat, és így nagyobb eséllyel hagyjanak fel az otthoni munkavégzéssel és térjenek vissza a munkahelyre. A tájékoztatásban arra is ki kell térni, hogyan használják az üléstermeket, kávézókat, lifteket és más közösségi tereket.

A rendszeres szűrővizsgálat és testhőmérséklet-mérés nemcsak a munkahely biztonságát biztosítja, hanem azt is megmutatja az alkalmazottaknak, hogy intézkedéseket tesznek a védelmük érdekében.

3. Vegye fontolóra a többlépcsős visszatérést

Miután az alkalmazottak hónapokig csak online kommunikáltak a többiekkel és a lakás egyik csendes sarkában dolgoztak, megterhelőnek érezhetik, amikor hirtelen újra visszakerülnek a nyüzsgő irodába vagy gyárba. Lehet, hogy néhányan izgatottan várják a munkahelyre való visszatérést, másoknak viszont több idő kellhet ahhoz, hogy hozzászokjanak a helyzethez, amely esetenként nagyon más lehet, mint amilyen az otthoni munkavégzés volt.

Ha az alkalmazottak hathatós támogatást kapnak az átmenet időszakában, minimálisra lehet csökkenteni az ilyen nehézségeket. Ennek a támogatásnak része lehet a többlépcsős visszatérés is, amelynek során az első hetekben heti néhány nap a munkavállalók folytathatják az otthonról való munkavégzést, lassan hozzászoktatva így magukat a megváltozott munkakörnyezethez.

4. Mérje fel és aktualizálja a szervezet támogató rendszereit

A COVID19-világjárvány sokakat állított sokféle nehézség elé. Fontos ezt felismerni, és ellenőrizni, hogy a HR-rendszer és a felkínált támogatás ennek figyelembevételével működjön, és megfelelő támogatást nyújtson.

Előfordulhat, hogy ennek keretében gondoskodni kell egy bizalmas segélyvonalról vagy e-mail-címről is, amelyen keresztül az alkalmazottak segítséget kérhetnek, ha aggályaik vannak az újbóli munkába járással kapcsolatban. Lehet, hogy a rugalmas munkahelyi stratégiákat is aktualizálni kell, hogy a személyzet továbbra is folytathassa az elmúlt évben kialakított munkavégzési rutint, vagy be tudja illeszteni a gyermekgondozási kötelezettségeit ugyanúgy, ahogy azt a világjárvány alatt tette.

Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan érintette a világjárvány a munka világát, olvassa el cikkünket: Négy, a COVID19-világjárvány következtében nagyon keresett munkaerőpiaci ágazat.

 

Kapcsolódó linkek:

Négy, a COVID19-világjárvány következtében nagyon keresett munkaerőpiaci ágazat

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
 • Üzlet / Vállalkozás
 • Munkaerőpiaci hírek/mobilitási hírek
Kapcsolódó szakasz(ok)
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.