Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)

Javaslatok és tippek

Ez a szakasz az egyetemekről és a műszaki felsőoktatási intézményekből érkező álláskeresőknek, illetve a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek szól: hallgatóknak és diplomásoknak, tanároknak és kutatóknak egyaránt. Mivel egy-egy uniós tagállamban bizonyos szakmák iránt nagyobb kereslet mutatkozik, a jól képzett álláskeresők jó eséllyel keresnek munkát külföldön.

Ha pályakezdőként szakmai karrierjét tervezi és új munkát vagy képzési lehetőséget keres az Európai Gazdasági Térség (EGT) egy másik országában és/vagy Svájcban, akkor kérjük, olvassa el az alábbi fejezeteket és a kapcsolódó linkeket.

A hallgatói és a szakmai élet közötti átmenet külföldön

Az iskolától a munkahelyig vezető út bizonytalanságokkal teli időszak. Iskolai tanulmányai vége felé jár (vagy már lediplomázott)? Szeretne az EGT egy másik országába költözni és ott munkát vállalni? Ha beszél idegen nyelveket, rugalmas, kitartó és motivációt érez egy új állás elvállalásához, egy új ország megismeréséhez és egy új kulturális környezethez való alkalmazkodáshoz, akkor Önre nemzetközi karrier vár!

6 LÉPÉS A KÜLFÖLDI SZAKMAI KARRIER MEGKEZDÉSÉHEZ

A hallgatói és a külföldi szakmai élet közötti átmenet gyakran elbátortalanítja a fiatalokat. Az állások megpályázása gyakran komoly kihívás és rendkívül időigényes feladat. A zökkenőmentes átmenet érdekében az alábbi 6 lépés mindegyike olyan „hasznos tippeket és ötleteket” tartalmaz, amelyeket külföldre költözés előtt érdemes megfontolnia. Az egyes tippekre kattintva kérjük, tekintse meg a vonatkozó oldalakat.

Tippek és ötletek...

A hallgatói és a külföldi szakmai élet közötti átmenet megkönnyítésével kapcsolatos további információkhoz és lehetőségekhez a „Kapcsolódó linkek” menüpontban található „Információk és álláslehetőségek diplomásoknak” című oldalra kattintva más weboldalakon is tájékozódhat.

Végül, de nem utolsó sorban: több mint 1000 EURES tanácsadó áll rendelkezésére ahhoz, hogy tanácsot adjon és segítsen Önnek az európai munkaerőpiaccal kapcsolatos kérdésekben. Mindenekelőtt lépjen kapcsolatba egy EURES tanácsadóval a tartózkodási helye szerinti országban. Az EURES tanácsadók elérhetőségeit az „EURES tanácsadók” menüpontban találja.

Kutatóknak szóló lehetőségek

A kutatók előtt nyitva áll a lehetőség, hogy éljenek a más tagállamokban kínálkozó tanulmányi és álláslehetőségek, valamint az Európai kutatók mobilitási portál adta lehetőségekkel. Egy új weboldal – az EURAXESS – Kutatói mobilitás – mostantól széles körű szolgáltatásokkal áll az érdeklődők rendelkezésére. A weboldal olyan kutatóknak szóló ún. egyablakos rendszer, akik külföldre költözéssel szeretnének karrierjükben és személyes fejlődésükben előre lépni. Ez az ingyenes, személyre szabott szolgáltatás minden tudományterületen átfogó, naprakész információkat nyújt az álláshelyekről és a támogatási lehetőségekről egész Európában. A weboldal amellett, hogy az első olyan hivatkozási pont, amely az Ön, valamint a kutatói és finanszírozó intézmények jogait érintő témákkal foglalkozik, számos olyan linket is tartalmaz, amelyek segítségére lehetnek a költözés előtt és után. További információért tekintse meg a „Kapcsolódó témák” menüpontot.

MEGJEGYZÉS

Felhívjuk figyelmét, hogy az EURES portál „Élet és munka” című fejezetének „Tippek és ötletek” menüpontjában található adatlapokon további információk találhatók az egyes EURES tagállamokról.

Az Európai Unióval, valamint az állampolgároknak egy másik tagállamba letelepedés, tanulás illetve munkavégzés céljából való szabad mozgásával kapcsolatos kérdésekre adott válaszokat megtalálja az EUROPA-portálon.