I detta avsnitt finner du svar på ett antal vanliga frågor och annan information som kan vara till nytta.
Om du inte finner den information du letar efter här, kan du kontakta vår hjälpcentral.
Eures (Europeiska nätverket för arbetsförmedlingar) är ett samarbetsforum som skapats av de offentliga arbetsförmedlingarna. Fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer deltar också i samarbetet. Målet med Eures- nätverket är att underlätta den fria rörligheten för arbetstagare inom EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, dvs. de 27 EU-länderna samt Norge, Liechtenstein och Island) och Schweiz.
Eures omfattar 31 länder: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.
Eures vänder sig både till arbetssökande från Euresländer som är intresserade av sin rätt att röra sig fritt mellan länder för att arbeta eller studera och till arbetsgivare som vill rekrytera sådana personer.
Eures har ett nätverk av rådgivare som kan ge information, hjälp och stöd till arbetssökande och arbetsgivare genom personliga kontakter. Eures-rådgivare är utbildade specialister som erbjuder de tre grundläggande tjänsterna information, vägledning och platsförmedling, till både arbetssökande och arbetsgivare som är intresserade av den europeiska arbetsmarknaden.
Det finns drygt 900 Eures-rådgivare i hela Europa och antalet ökar. Deras kontaktuppgifter och adresser finner du på sidan ”Sök Eures-rådgivare” i portalens avdelning ”Eures tjänster” eller genom att klicka på fältet ”Kontakta en Eures-rådgivare” som finns på flera av portalens sidor.
Eures tjänster är avgiftsfria för både arbetssökande och arbetsgivare på de villkor som enskilda medlemmar av Eures har fastställt.
Eures databas med lediga platser uppdateras dagligen. Informationen om arbetsmarknaden och om levnads- och arbetsvillkor uppdateras regelbundet av minst två gånger om året av de Eures kontaktpersoner i de olika länderna.
Eures- portalen innehåller inte bara information om lediga platser i EES och i Schweiz, utan också information om arbetsmarknadstrender för alla EES-länder och -regioner samt praktisk information om arbets- och levnadsvillkoren i Europa. Dessutom finns en webbdatabas med arbetssökandes meritförteckningar.
Avdelningen om levnads- och arbetsvillkor på portalen innehåller information om ett flertal viktiga frågor, t.ex. boende, skolor, skatter, levnadskostnader, hälso- och sjukvård, sociallagstiftning och olika utbildningars jämförbarhet.
Eures-portalen för rörlighet i arbetslivet finns på de 26 språken i EU och EES, dvs. bulgariska, danska, engelska, estniska, finska, franska, grekiska, iriska, isländska, italienska, kroatisk, lettiska, litauiska, maltesiska, nederländska, norska, polska, portugisiska, rumänska, slovakiska, slovenska, spanska, svenska, tjeckiska, tyska och ungerska.
Målsättningen är att göra så mycket information som möjligt tillgänglig på samtliga 26 språk och åtminstone på engelska, franska och tyska.
Finns informationen i avsnittet "Leva och arbeta" på engelska, franska och tyska och även på det berörda landets språk.
Alla EU-medborgare har rätt att arbeta och bo i andra medlemsstater utan att diskrimineras på grund av nationalitet. Fri rörlighet för personer är en av de grundläggande rättigheter som garanteras av Fördraget om Europeiska unionen (art. 3, 39, 40) och gemenskapslagstiftningen.
Gemenskapens bestämmelser om fri rörlighet för arbetstagare gäller även medlemsstaterna i EES (Island, Liechtenstein och Norge). Schweiz har ett bilateralt avtal med EU om fri rörlighet för personer.
Det är viktigt att notera att det efter EU:s utvidgningar 2004 och 2007 finns en övergångsperiod på högst sju år under vilken gemenskapslagstiftningen om fri rörlighet för arbetstagare ännu inte kommer att tillämpas fullt ut i det utvidgade EU. Mer information finns i avdelningen ”Leva och arbeta”, ”Fri rörlighet för arbetstagare”.
Ökad rörlighet bland arbetskraften, både mellan arbeten (yrkesmässig rörlighet) och inom eller mellan länder (geografisk rörlighet), anses bidra till ekonomiska och sociala framsteg, en hög sysselsättning och en balanserad och hållbar utveckling. Det ger också den europeiska ekonomin, sysselsättningen och arbetskraften möjlighet att lättare och snabbare anpassa sig till förändrade förhållanden och kan ge drivkraft till förändringar i en konkurrenspräglad global ekonomi. Större rörlighet mellan medlemsstaterna kommer vidare att gynna en närmare politisk integration i EU.
Det finns miljontals vakanta tjänster i EU, samtidigt som arbetslösheten är måttligt hög (mellan 7 och 10 procent de senaste åren). Dessutom hittar mer än hälften av de arbetssökande som flyttar ett arbete inom ett år eller mindre, jämfört med arbetssökande som stannar i sina länder.
I Europa finns det enorma möjligheter att komma framåt för den som är villig att flytta. Även om allt fler flyttar utomlands tenderar européerna att stanna där de är.
En period av studier eller arbete utomlands har mycket att ge: ett verkligt miljöbyte, vidgade vyer, daglig kontakt med en annan kultur, en idealisk möjlighet att lära sig ett nytt språk, möjlighet att arbeta eller studera tillsammans med personer med annan bakgrund och att utbyta idéer och jämföra erfarenheter.
De lediga platserna i Eures databas ”Sök arbete” täcker en mängd olika yrken och inbegriper såväl fasta som tillfälliga anställningar.
För varje ledig plats anges hur man ansöker och vem man skall kontakta. Kontaktpersonen kan antingen vara en Euresrådgivare, som skickar ansökan vidare, eller arbetsgivaren som i andra fall kan kontaktas direkt.
De platser som annonseras på Euresportalen kommer från Eures medlemmar och partner, särskilt de offentliga arbetsförmedlingarna i Europa. De använder sig av Eures för att annonsera platser till vilka arbetsgivaren är särskilt intresserad av att rekrytera arbetstagare från andra europeiska länder. Dessa “Euresjobb” visar att arbetsgivaren är särskilt intresserad av arbetstagare från andra europeiska länder.
För att öka insynen i arbetsmarknaden i Europa visas med få undantag alla platser som annonseras av de europeiska arbetsförmedlingarna på vår webbplats.
Nej. Tjänster vid EU:s institutioner ledigförklaras på den webbplats som upprätthålls av Europeiska byrån för uttagningsprov för rekrytering av personal (EPSO). Webbadressen är http://epso.europa.eu
”Sök arbete” har ett användarvänligt sökgränssnitt. Arbetssökanden kan till exempel välja land, region, yrke, typ av avtal eller kombinera olika kriterier för att hitta ett arbete.
Eures databas för jobbsökande uppdateras dagligen av de europeiska arbetsförmedlingarna och platsannonserna finns bara kvar i systemet så länge de är aktuella.
Vad du bör tänka på när du söker i Eures jobbsökning:
Även om de flesta uppgifter om lediga platser, såsom typ av avtal, krav på erfarenhet och utbildning osv. översätts till samtliga EU-språk, gäller detta inte alltid platsannonsens rubrik och text. Det är därför inte säkert att man genom att söka på ord på ett språk får upp alla lediga platser som finns i databasen. Om man t. ex. söker på det engelska ordet “waiter” får man troligen inte samma resultat som när man söker på det franska ordet ”serveur”. De på förhand fastställda kategorierna i ”profession”, ”experience required”, ”location” osv. omfattar dock alla tillgängliga språkversioner.
”Sök arbete” finns på de 26 EU- och EES-språken och användarna kan söka på samtliga av dem. Observera dock att texten i platsannonsen (benämning på och beskrivning av arbetet) i regel är skriven på landets språk i källan från landet eftersom de lediga platser som visas i Eures-portalen till stor del kommer direkt från de olika ländernas databaser för lediga platser. Andra uppgifter om arbetet, såsom typ av avtal, erfarenhet och utbildningsnivå som krävs osv. översätts till alla språk.
Med en sökning på nyckelord på ett språk kommer du inte nödvändigtvis att hitta alla lediga platser som finns i databasen. Om du t.ex. söker med det engelska ordet "waiter" som nyckelord kommer du inte att hitta samma meddelanden som om du söker på det franska nyckelordet "serveur". De förbestämda kategorierna under "profession", "experience required", "location" osv. finns dock på alla språk. Observera att det är upp till varje arbetsgivare att bestämma på vilket språk en ledig plats annonseras på “Sök arbete”. Om en arbetsgivare är särskilt intresserad av internationell rekrytering kan den lediga platsen publiceras på ett eller flera andra språk än det som talas i arbetsgivarens land.
Varje meddelande om en ledig plats innehåller uppgifter om hur man ansöker och vem man ska kontakta. Antingen kontaktar man en Eures- rådgivare som behandlar ansökan eller - i vissa fall - så kontaktar man arbetsgivaren direkt.
Flera av Eures onlinetjänster finns tillgängliga kostnadsfritt utan registrering. Du kan registrera dig i Mitt Eures och söka efter jobb. Eures är dock ett verktyg som underlättar jobbmatchning mellan arbetsgivare och arbetstagare som har rätt till fri rörlighet på den europeiska inre marknaden. Att hitta jobb via Eures påverkar inte de nationella kraven för tredjelandsmedborgares tillträde till arbetsmarknaden (dvs. systemet för arbets- och/eller uppehållstillstånd). Mer information till tredjelandsmedborgare finns på EU:s invandringsportal (europa.eu)
Du hittar möjligheter till praktik- och lärlingsplatser via avsnittet om levnads- och arbetsvillkor på Euresportalen. Här beskriver varje land det nationella regelverket för praktik- och lärlingsplatser. Det finns också allmän information om var du hittar möjligheter och kan få stöd och bidrag.
Flera länder erbjuder också möjligheter till praktik- och lärlingsplatser via Eures tjänst ”Hitta ett arbete”. Liksom alla Eures tjänster är den gratis. Om du registrerar dig på Eures får du tillgång till fler funktioner. Till exempel kan du spara din sökprofil och använda matchningstjänster.
”Sök arbete” finns tillgängligt för alla användare, även om de inte registrerat sig för ett Mitt Eures-konto. Genom att registrera dig i Mitt Eures får du dock tillgång till fler tjänster:
- du kan lägga in din meritförteckning, vilket ger dig möjlighet att bli utvald av eventuella framtida arbetsgivare,
- du kan skapa en meritförteckning på vilket EU-språk som helst och den kan lätt översättas till andra språk,
- du kan bestämma och lagra profiler för ”Sök arbete” och få automatisk information via e-post när det finns arbeten som motsvarar din profil.
Du måste först skapa ett Mitt Eures-konto. Efter att du registrerat dig , följ instruktionerna steg för steg och fyll i alla obligatoriska fält. Tjänsten är gratis.
Du kan när som helst ändra ditt cv. Logga in med ditt användarnamn och lösenord och gå till ”Mitt CV” under ”Arbetssökande”.
Som arbetssökande måste du regelbundet logga in på ditt Eureskonto för att din profil ska förbli tillgänglig för arbetsgivarna. Om du inte har loggat in på ditt Eureskonto på 26 veckor kommer din meritförteckning inte längre att vara tillgänglig för arbetsgivarna. Om du inte har loggat in på ditt Eureskonto på ett år kommer ditt Eures-cv att raderas. Inaktiva konton tas bort automatiskt efter två år.
Eures- rådgivare och arbetsgivare som har registrerat sig i databasen för meritförteckningar har tillgång till alla uppgifter i Eures CV på nätet. Du bestämmer själv om du vill att vissa personuppgifter, såsom namn, adress m.m. ska synas eller inte.
Om du väljer alternativet "anonymous" för Eures CV på nätet kommer arbetsgivare ändå att kunna kontakta dig, men genom Eures- tjänsten, så de kommer inte att se dina personuppgifter.
Om du glömt lösenordet eller användarnamnet till ditt Eures-konto kan du få det skickat till dig via e-post. Klicka på My Eures på startsidan. Om du inte redan är autentiserad anger du din e-postadress och klickar på Nästa. Klicka på Glömt lösenordet? (du kan bli ombedd att ange en kod som med robotfilter har dolts i bilden) och klicka på hämta lösenord. En länk för att återställa ditt lösenord skickas automatiskt till din e-postadress. Länken måste användas inom 24 timmar. När du klickat på länken uppmanas du att skapa och bekräfta ett nytt lösenord. Processen slutförs när du klickar på Skicka.
Om du glömt bort både användarnamn och lösenord, kontakta Eures hjälpcentral. Kontaktuppgifterna finns under ”Eures tjänster – Ta kontakt med Eures hjälpcentral” på portalen.
Du kan ändra dina personuppgifter när som helst. Logga in på Eures med ditt användarnamn och lösenord, gå till ”Min profil” och ändra dina uppgifter.
När du loggat in på Eures, gå till ”Min profil” och välj ”radera kontot”. All information om dig kommer att tas bort från databasen. Om du vill få tillgång till Eurestjänsten ”CV på nätet” i ett senare skede måste du registrera dig igen.
Eures webbtjänster är kostnadsfria för alla användare som har tillgång till Internet. Du kan registrera dig på Mitt Eures och söka efter arbete. Att man hittar arbete via Eures påverkar dock inte de rättsliga skyldigheter och administrativa förfaranden som kan gälla för icke EU-medborgare.
För att en arbetsgivare ska få tillgång till ”CV på nätet” måste arbetsgivarens företag vara etablerat i en av de 30 medlemsstaterna i EES eller i Schweiz, och ha ett giltigt momsnummer eller ett nationellt registreringsnummer. När din registrering godkänts har du gratis tillgång till de tjänster som Eures erbjuder arbetsgivare.
Så snart du har registrerat dig hos Eures kommer du att få tillgång till arbetssökandes cv:n i Euresdatabasen. Du kan lagra sökkriterierna så att de motsvarar dina behov. Du kan också få aviseringar via e post så snart det finns registrerade arbetssökande som uppfyller dina kriterier. Du kan då kontakta dem direkt via Eures.
Arbetsgivare som vill ledigförklara en plats genom Eures kan följa anvisningarna på sidan ”Annonsera jobb” i avdelningen ”Arbetsgivare”. Förfarandena varierar mellan olika länder. Vissa länder har ”självbetjäning” som gör det möjligt för arbetsgivare att publicera sina lediga platser på webben. I vilket fall som helst kan du alltid kontakta Eures-rådgivarna och be dem om hjälp.
Databasen ”Sök arbete” uppdateras dagligen av de europeiska arbetsförmedlingarna och meddelanden om lediga platser finns endast med så länge de är aktuella.
Fri rörlighet för personer är en grundläggande rättighet inom EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet), vilket betyder att medborgare i dessa länder inte behöver arbetstillstånd för att arbeta i ett annat EES-land. Den fria rörligheten för arbetstagare kommer att gälla för medborgare i de nya medlemsstaterna i enlighet med övergångsbestämmelserna i anslutningsfördragen. I avsnittet under rubriken ”Övergångsbestämmelser för de nya medlemsstaterna” nedan behandlas frågor som rör de nya medlemsstaterna.
Att bo och arbeta i ett annat land kan innebära vissa hinder. Man måste anpassa sig till en ny kultur, använda ett främmande språk på arbetet och sätta sig in i det nya landets socialförsäkrings- och skattesystem. Det bästa sättet att förbereda sig är att ta reda på så mycket som möjligt om landet man valt. Dina personliga egenskaper och din beslutsamhet kan också ha betydelse när det gäller att hitta ett arbete, liksom - naturligtvis - dina kvalifikationer och kunskaper i främmande språk.
Innan du börjar söka arbete är det viktigt att inse att det inte nödvändigtvis är enklare att hitta arbete utomlands än i hemlandet (arbetslösheten är fortfarande hög överlag inom EES- och EU-länderna). Inom vissa branscher kan det dock finnas möjligheter på arbetsmarknaderna i Europa. Detta gäller bland annat turism- och tjänstesektorerna (finanstjänster, managementkonsulter, byggsektorn, IT och vissa delar av hälso- och sjukvårdssektorn) liksom säsongsarbete inom jordbruk. Du bör också komma ihåg att det är stora skillnader mellan olika regioner inom EES vad gäller arbetsmöjligheter, och att situationen ändras mycket snabbt. Mer information om detta finns i avsnittet om levnads- och arbetsvillkor.
Här är några tips:
- Besök Eures- webbportalen, där du hittar information om lediga arbeten, arbets- och levnadsvillkor, arbetsmarknad och annat nyttigt. Du kan också registrera din meritförteckning här så att den blir tillgänglig för presumtiva arbetsgivare över hela Europa.
- Kontakta arbetsförmedlingen. På vissa orter har arbetsförmedlingen en Eures- rådgivare som kan ge mer personliga råd. Han eller hon kan hjälpa dig att söka lediga platser i Eures- databasen och kontakta Eures- rådgivare i det land du vill arbeta i för att få tips.
- Läs platsannonserna i tidningar från landet du vill arbeta i. Större bibliotek har ofta utländska dagstidningar, och många branschtidskrifter har platsannonser.
- Kontakta arbetsförmedlingen i det land du vill arbeta i för att få tips. Kom ihåg att som medborgare i ett EES-land har du samma rättigheter i ett annat EES-land som de som bor där. Be att få prata med en Eures- rådgivare som har erfarenhet av att hjälpa utländska medborgare.
Det vanligaste sättet att få information om lediga platser är via arbetsförmedlingen.
Nedanstående kan dock också vara värt att pröva.
- I många länder finns privata arbetsförmedlingar som särskilt ägnar sig åt förmedling av tillfälliga arbeten. Kontrollera om de tar betalt för sina tjänster och hurdana anställningsavtal de erbjuder innan du anlitar dem.
- Det finns också privata rekryteringsföretag, men de är vanligen specialiserade på chefsbefattningar eller särskilda områden som IT- eller finanssektorerna.
- För studenter som söker arbete kan rekryteringsmässor och yrkesvägledningscenter spela en central roll.
- Det blir allt vanligare med ansökningar på eget initiativ till företag. Ta reda på så mycket du kan om företaget, eftersom dina möjligheter att bli anställd kan bero på hur väl du passar in i företagets struktur och med deras behov. Din ansökan ska vara i form av ett brev och du bör ange kvalifikationer, arbetslivserfarenhet och orsakerna till att du är intresserad av företaget i fråga. Många företag har egna webbplatser, där du ibland kan göra en intresseanmälan via nätet.
- I de flesta länder är personliga nätverk mycket viktiga, och information om lediga arbeten förmedlas ofta muntligen.
- Att tillbringa viss tid i det land du är intresserad av, till exempel för att göra arbetspraktik, är ett idealiskt sätt att lära känna landet, och det ger dig möjlighet att söka arbete på ort och ställe. Många stora företag erbjuder arbetspraktik av detta slag.
En av de viktigaste sakerna är att ta reda på hur lätt det går att få din utbildning erkänd i "värdlandet". Avgörande för personer med yrkesutbildning är att ta reda på om utövandet av yrket är reglerat eller inte. Reglerade yrken, dvs. yrken som endast får utövas av personer med vissa kvalifikationer, är bland annat advokat, revisor, lärare, ingenjör, sjukvårdspersonal, läkare, tandläkare, veterinär, farmaceut och arkitekt. För en del av dessa yrken har det utarbetats en förteckning över likvärdiga kvalifikationer som erkänns. För en del andra yrken avgörs likvärdigheten från fall till fall på grundval av utbildningens längd och innehåll. Om ditt yrke inte är reglerat får du börja utöva det så fort du får ett arbete, men du måste ta hänsyn till eventuella bestämmelser som gäller i värdlandet. Det kan hända att det finns bestämmelser som väsentligt skiljer sig från det du är van vid.
Du bör skriva en tydlig, välstrukturerad meritförteckning med tyngdpunkten på det som är viktigt för arbetet i fråga. Du bör också låta översätta meritförteckningen och dina examensbevis (se ovan) till värdlandets språk. I många länder förväntas det att huvudämnet i din examen eller ditt examensbevis har direkt anknytning till det arbete du söker, medan man i andra länder fäster mindre vikt vid detta. EU har antagit en mall för en europeisk "standardmeritförteckning". Du kan använda mallen Europass oavsett vilken utbildning du har, och meritförteckningen gör det enklare att få en uppfattning om vilken erfarenhet och kompetens en arbetssökande från ett annat land har. Mallen finns för närvarande på 20 EU-språk på CV på nätet.
Liksom i hemlandet bör du förbereda dig omsorgsfullt inför en anställningsintervju. Du bör känna till företaget du söker arbete hos och ha frågor i beredskap både om företaget och om enskilda detaljer som gäller själva arbetsuppgifterna. Det kommer också att förväntas att du kan visa prov på dina kunskaper i värdlandets språk och på hur dina viktigaste färdigheter och egenskaper uppfyller arbetsgivarens behov. Många stora företag anlitar utvärderingscenter för att bedöma hur potentiella anställda skulle fungera i en faktisk arbetssituation.
Vilka handlingar ska man ta med sig till intervjun?
Normalt bör du ha med dig följande till intervjun:
- Flera kopior av din meritförteckning på lämpligt språk.
- En auktoriserad översättning av ditt examensbevis (en sådan kan du vanligen få från själva läroanstalten eller från det berörda ministeriet).
- Kopior av ditt avgångsbetyg från skolan, universitetsbetyg eller annat intyg.
- Pass eller giltigt ID-kort.
- Personbevis eller motsvarande.
- Aktuell E-blankett för sjukvård (t.ex. E111).
- Några passfoton.
Om du för närvarande är arbetslös och vill söka arbete i ett annat EES-land kan du föra över din arbetslöshetsersättning till det nya landet under tre månader. Det finns emellertid stränga bestämmelser och villkor för överföring av förmåner. Det är därför bäst om du kontaktar din lokala arbetsförmedling eller den behöriga myndigheten innan du vidtar några åtgärder. Om du inte har fått ett arbete efter tre månader kan du uppmanas att lämna landet, men myndigheterna kan ha överseende om du kan bevisa att dina chanser att få ett arbete är goda. I andra avsnitt, t.ex. om arbets- och levnadsvillkor, finns det ytterligare information om detta.
Du hittar fler tips och tricks, expertråd samt inspirerande berättelser i avdelningen ”Nyheter” på Euresportalen. För att få nya uppdateringar direkt i din inkorg, anmäl dig till nyhetsbrevet ”Eures och du”.
Som medborgare i ett EU-land, Island, Norge eller Liechtenstein har du vissa rättigheter när du t.ex. vill flytta, bo, studera eller driva företag i andra EU-länder.
Oavsett om du letar efter mer information om EU-frågor, behöver individuell hjälp eller rådgivning om ett särskilt EU-relaterat ämne, eller behöver en lösning på ditt problem på EU-nivå, erbjuds du genom den här webbsidan snabb och direkt tillgång till de tjänster som kan ge dig ett svar på din fråga.
EU:s kontaktpunkt för medborgare och företag
Måndag - Fredag 08:30-18:00 (centraleuropeisk tid)
Dina frågor kommer att besvaras på engelska, franska, tyska, italienska eller spanska.
Jag ska flytta till ett annat EU-land – hur får jag uppehållstillstånd? Vilka regler gäller för roamingavgifter? Mitt flyg har ställts in – vilka rättigheter har jag? Vilka EU-bidrag kan man ansöka om? Alla dessa frågor, och många andra, kan Europa direkts centrala informationstjänst svara på.
Kontakta en Euresrådgivare