Tässä osassa on vastauksia valikoimaan usein esitettyjä kysymyksiä ja muuta tietoa, joka voi olla hyödyllistä.
Jos et löydä hakemaasi tietoa täältä, pyydämme sinua ottamaan yhteyden mikrotukeen.
EURES (EURopean Employment Services - Euroopan työnvälityspalvelu) on julkisten työnvälityspalvelujen luoma yhteistyöverkosto. Työntekijä- ja työnantajajärjestöt osallistuvat siihen kumppaneina. EURES-verkoston tavoitteena on helpottaa työntekijöiden vapaata liikkuvuutta Euroopan talousalueella (27:ssä Euroopan unionin jäsenvaltiossa, Norjassa, Liechtenstein ja Islannissa) ja Sveitsissä.
EURES-verkoston jäseninä on 31 maata: Alankomaat, Bulgaria, Belgia, Espanja, Islanti, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro.
EURES on suunnattu EURES-maiden työnhakijoille, jotka ovat kiinnostuneita oikeudestaanmuuttaa vapaasti toiseen maahan töihin tai opiskelemaan, sekä EURES-maissa toimiville työnantajille, jotka haluavat palkata näitä työntekijöitä.
EURES tarjoaa asiantuntijaverkoston, joka antaa tietoa ja auttaa työnhakijoita ja työnantajia henkilökohtaisesti. EURES-neuvojat ovat koulutettuja asiantuntijoita, jotka tarjoavat tiedostus-, ohjaus- ja sijoittamispalveluja Euroopan työmarkkinoista kiinnostuneille työnhakijoille ja työnantajille.
Euroopassa on yli 900 EURES-neuvojaa, joiden määrä on edelleen kasvussa. Heidän yhteystiedot ja osoitteet ovat portaalin ”Eures-palvelut”-osiossa ”Hae Eures-neuvojaa”-sivulla. Voit myös napsauttaa ”Search for EURES advisersOta yhteyttä Eures-neuvojaan” –painiketta portaalin eri sivuilla.
EURES on täysin maksuton sekä työnhakijoille että työnantajille yksittäisten Eures-jäsenten asettamien ehtojen mukaisesti.
EURES-työpaikkatietokantaa ajantasaistetaan päivittäin. Kansalliset Eures-yhteyshenkilöt päivittävät työmarkkinatietoja sekä elin- ja työskentelyoloja koskevia tietoja säännöllisesti.
EURES-portaali tarjoaa tietoa Euroopan talousalueella ja Sveitsissä, avoinna olevista työpaikoista sekä työmarkkinoiden suhdanteista kaikissa ETA-maissa ja alueilla, käytännön tietoa elin- ja työoloista Euroopassa sekä online-tietokannan, joka sisältää työnhakijoiden ansioluettelot.
Elin- ja työoloja koskeva osio portaalissa sisältää yksityiskohtaisia tietoja monista tärkeistä aiheista kuten asuminen, koulut, verot, elinkustannukset, terveydenhuolto, sosiaalilainsäädäntö ja pätevyyksien vertailtavuus.
Ammatilliselle liikkuvuudelle omistettu EURES-portaali on käytettäkuusä Euroopan unionin ja Euroopan talousalueen kahdellakymmenelläviidellä kielellä, jotka ovat bulgaria, englanti, espanja, hollanti, iiri, islanti, italia, kreikka, kroaatti, latvia, liettua, norja, malta, portugali, puola, ranska, romania, ruotsi, saksa, slovakki, slovenia, suomi, tanska, tšekki, unkari ja viro.
Portaalin tavoitteena on tarjota mahdollisimman paljon tietoa kaikilla 26 kielellä mutta ainakin englanniksi, ranskaksi ja saksaksi.
Asuminen ja työskentely -osion tiedot ovat tällä hetkellä saatavana englanniksi, ranskaksi ja saksaksi ja myös kyseisen maan kielellä.
Jokaisella EU:n kansalaisella on oikeus tehdä työtä ja asua missä tahansa toisessa EU:n jäsenvaltiossa ilman, että häntä syrjitään kansalaisuutensa perusteella. Henkilöiden vapaa liikkuvuus on yksi Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (artiklat 3, 39, 40) ja yhteisön oikeuden takaamista perusvapauksista.
Yhteisössä noudatettavat työntekijöiden vapaata liikkuvuutta koskevat säännöt koskevat myös Euroopan talousalueen jäsenvaltioita (Islanti, Liechtenstein ja Norja). Sveitsillä on henkilöiden vapaata liikkuvuutta koskeva kahdenkeskinen sopimus EU:n kanssa.
On kuitenkin tärkeää mainita, että EU:n vuoden 2004 ja 2007 laajentumisen seurauksena sovellettavan enintään seitsemän vuoden siirtymäkauden aikana yhteisössä noudatettavia työntekijöiden vapaata liikkuvuutta koskevia sääntöjä ei sovelleta täysmääräisesti laajennetussa EU:ssa. Lisää tietoa asiasta osioista ”Eläminen ja työskentely” ja ”Työntekijöiden vapaa liikkuvuus”.
Työvoiman entistä suuremman työpaikkojen välisen (ammatillisen) sekä valtioiden sisäisen ja välisen (alueellisen) liikkuvuuden katsotaan olevan yksi niistä tekijöistä, joilla voidaan saavuttaa taloudellisia ja sosiaalisia edistysaskeleita, korkea työllisyyden taso sekä tasapainoinen ja kestävä kehitys. Lisäksi liikkuvuus auttaa Euroopan taloutta, työllisyyttä ja työvoimaa sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin entistä joustavammin ja tehokkaammin sekä edistää muutosta kilpailukykyisessä maailmanlaajuisessa taloudessa. Entistä suurempi liikkuvuus jäsenvaltioiden välillä edistää myös EU:n sisäistä poliittista lähentymistä.
EU:ssa on miljoonia avoimia työpaikkoja, vaikka samanaikaisesti työttömyysaste on kohtalaisen korkea (viime vuosina 7–10 prosenttia). Lisäksi yli puolet niistä henkilöistä, jotka työttöminä ollessaan muuttaa toiselle paikkakunnalle, löytää työtä vuoden sisällä, toisin kuin työttömät, jotka jäävät omaan maahan.
Eurooppa tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia niille, jotka ovat valmiita muuttamaan työn perässä. Vaikka ulkomaille muuttaminen on lisääntymässä, eurooppalaiset jäävät edelleen useimmiten kotimaahansa.
Opiskelujaksosta tai työskentelystä ulkomailla voi hyötyä monella lailla. Se tarjoaa todellisen ympäristönvaihdoksen, uusia henkilökohtaisia näkemyksiä, päivittäisen yhteyden vieraaseen kulttuuriin, erinomaisen tilaisuuden oppia uusi kieli ja mahdollisuuden työskennellä tai opiskella yhdessä erilaisen taustan omaavien ihmisten kanssa sekä vaihtaa ajatuksia ja vertailla kokemuksia.
EURES-työnhakutietokannan (EURES Hae työpaikkaa) sisältämät avoimet työpaikat ovat useilta eri aloilta, ja niihin kuuluu sekä vakituisia että kausiluonteisia työpaikkoja.
Jokaisen avoimen työpaikan kohdalla on tiedot hakumenettelystä ja yhteyshenkilöistä. Joissakin tapauksissa yhteyshenkilönä toimii hakemusta käsittelevä EURES-neuvoja, joissakin toisissa tapauksissa yhteydenotto tapahtuu suoraan työnantajaan.
EURES-portaalissa olevat työpaikkailmoitukset tulevat EURESin jäseniltä ja yhteistyökumppaneilta, erityisesti Euroopan julkisilta työvoimapalveluilta (EPES). Ne käyttävät EURESta ilmoittaakseen työpaikoista, joihin työnantajat ovat erityisen kiinnostuneita palkkaamaan työntekijöitä muista Euroopan maista. Nämä "EURES-työpaikat" merkiksi siitä että työnantaja on erityisen innostunut palkkaamaan työntekijän jostakin toisesta Euroopan maasta.
Euroopan työmarkkinoiden avoimuuden lisäämiseksi kaikki EPESin ilmoittamat työt julkaistaan harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta sivustollamme.
Ei sisällä. EU:n toimielinten avoimista viroista ilmoitetaan Euroopan yhteisöjen henkilöstövalintatoimiston (EPSOn) verkkosivustolla osoitteessa http://epso.europa.eu.
EURES:in Hae työpaikkaa -tietokannalla on käyttäjäystävällinen rajapinta. Työnhakijat voivat hakea työpaikkoja esimerkiksi maittain, alueittain, ammateittain ja työsuhteen tyypin perusteella tai yhdistelemällä eri hakukriteerejä.
Euroopan työvoimapalvelut päivittävät EURES-työnhakutietokantaa joka päivä, joten ilmoitukset ovat nähtävillä vain niin kauan kuin ne ovat haettavana.
Tärkeää muistaa EURES-työnhausta:
Vaikka suurin osa työpaikkoja koskevista tiedoista kuten työsopimustyyppi, vaadittava kokemus ja koulutus jne. käännetään kaikille EU-kielille, näin ei menetellä työpaikkailmoituksen otsikon ja tekstin osalta. Tästä johtuen myöskään jollakin tietyllä kielellä tehty avainsanoihin perustuva haku ei välttämättä tuo esiin kaikkia tietokannassa olevia avoimia työpaikkoja. Englanninkielisellä avainsanalla "waiter" (= tarjoilija) tehdyt haut eivät tuo esiin samoja ilmoituksia, jotka löytyisivät ranskankielisellä sanalla "serveur" (= tarjoilija). Kiinteät luokittelut kuten "ammatti", "vaadittava kokemus", "paikkakunta" jne. on kuitenkin esitetty kaikilla käytössä olevilla kielillä.
“EURES:in Hae työpaikkaa “-tietoja on saatavilla EU:n ja ETA:n 26 kielellä, ja käyttäjä voi tehdä hakuja valitsemallaan kielellä. Ota kuitenkin huomioon se, että EURES-portaalissa esillä olevat avoimet työpaikat toimitetaan sinne suoraan kansallisten työvoimaviranomaisten tietokannoista, joten työpaikkaa koskevat tiedot (tehtävänimike ja toimenkuva) ovat yleensä alkuperäismaan kansallisella kielellä. Työpaikkaa koskevat muut tiedot, esim. työsopimustyyppiä, kokemusta ja koulutusta koskevat tiedot jne. käännetään kaikille kielille.
Tästä syystä avainsanahaku, jossa käytetään hakusanoja ainoastaan yhdellä kielellä, ei välttämättä anna tulokseksi kaikkia tietokannassa vapaina olevia työpaikkoja. Jos esimerkiksi käytetään hakusanana englannin kielen sanaa ’waiter’, haku ei todennäköisesti anna tulokseksi samoja ilmoituksia kuin käytettäessä ranskan kielen sanaa ’serveur’. Ennalta määritellyt luokat kuten ’ammatti’, ’vaadittu kokemus’ ja ’sijainti’ sen sijaan kattavat kaikki kieliversiot.
Ota huomioon, että jokainen työnantaja päättää omalta osaltaan millä kielellä työpaikkailmoitus esitetään ”EURES:in Hae työpaikkaa” -tietokannassa. Jos työnantaja on erityisen halukas palkkaamaan työvoimaa ulkomailta, työpaikkailmoitus voidaan julkaista yhdellä tai useammalla muulla kuin työnantajan omalla kielellä.
Kunkin ilmoituksen yhteydessä kerrotaan hakumenettelystä ja yhteyshenkilöstä. Yhteyshenkilö voi olla EURES-neuvoja, joka käsittelee hakemuksen, tai joissain tapauksissa työnantaja, johon voi suoraan ottaa yhteyttä.
Useita EURESin verkkopalveluja voi käyttää vapaasti ilman rekisteröitymistä. Voit rekisteröityä My EURES -palveluun ja tehdä siellä työpaikkahakuja. EURES on kuitenkin väline, joka auttaa työnantajia ja sellaisia työntekijöitä löytämään toisensa, joita koskee vapaa liikkuvuus Euroopan sisämarkkinoilla. Työpaikan löytäminen EURESin kautta ei vaikuta EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten työmarkkinoille pääsyyn sovellettaviin kansallisiin vaatimuksiin (eli työ- ja/tai oleskelulupajärjestelmään.) Lisätietoa EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisille on EU:n maahanmuuttoportaalissa (europa.eu).
EURES-portaalin elämistä ja työskentelyä käsittelevässä osiossa on tietoa harjoitteluja ja oppisopimuskoulutuksia koskevista mahdollisuuksista. Osiossa kerrotaan pääpiirteissään kunkin maan harjoitteluja ja oppisopimuskoulutuksia koskevasta kansallisesta lainsäädännöstä ja annetaan yleistä tietoa niitä koskevien mahdollisuuksien löytämisestä sekä tuen ja rahoituksen saamisesta.
Myös EURESin työnvälityspalvelussa on tarjolla tilaisuuksia harjoittelun tai oppisopimuskoulutuksen suorittamiseen useissa maissa. EURESin kaikkien palvelujen tapaan palvelu on maksuton. Kirjautumalla EURES-palveluun saat käyttöösi lisätoimintoja. Voit esimerkiksi tallentaa hakuprofiilisi ja osumina saamiasi työpaikkoja.
“EURES:in Hae Työpaikkaa” - tietokantaa voi käyttää jokainen; myös henkilöt, joilla ei ole Oma Eures - tiliä. Rekisteröimällä itsesi “Omaan EURES:iin” saat lisää palveluja. Voit esimerkiksi - syöttää oman ansioluettelosi tietokantaan, josta mahdolliset työnantajat voivat hakea juuri sinunlaista työntekijää, - laatia oman ansioluettelosi millä tahansa EU:n kielellä, ja se käännetään muihin kieliin, - määrittää ja tallentaa ”Hae työpaikkaa” - profiileja ja saada sähköpostiviestejä sinun profiiliisi sopivista työpaikoista.
Ensin sinun on luotava ”Oma EURES-tili”. Rekisteröitymisen jälkeen on noudatettava vaihe vaiheelta eteneviä ohjeita ja täytettävä kaikki pakolliset kentät. Palvelu on maksuton.
Voit tehdä muutoksia ansioluetteloosi milloin tahansa. Kirjaudu sisään käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi ja siirry kohtaan ”Työnhakijat” ja siellä kohtaan ”Oma ansioluetteloni”.
Työnhakijoiden on kirjauduttava säännöllisesti EURES-tililleen, jotta heidän profiilinsa pysyvät työnantajien saatavilla. Jos työnhakija ei käy EURES-tilillään 26 viikkoon, ansioluetteloa ei enää näytetä työnantajille. Jos työnhakija ei käy EURES-tilillään vuoteen, hänen EURES-ansioluettelonsa poistetaan. Käyttämättömät tilit poistetaan automaattisesti kahden vuoden kuluttua.
Ansioluettelot ovat kokonaisuudessaan EURES-neuvojien ja ”EURES CV online-tietokantaan” rekisteröityneiden työnantajien saatavilla. Voi itse päättä haluatko tiettyjen henkilötietojen kuten nimesi, osoitteesi jne. näkyvän vai etkö.
Työnantajat voivat ottaa yhteyttä ”EURES CV –onlinen” nimettömänä laatineeseen työnhakijaan EURES-palvelun kautta, joten he eivät saa tietoonsa työnhakijan henkilötietoja.
Jos olet unohtanut EURES-salasanasi tai käyttäjätunnuksesi, saat uuden sähköpostiisi. Mene kotisivulla kohtaan “My EURES”. Anna sähköpostiosoitteesi, ellet ole jo kirjautunut varmennetusti ja valitse kohta ”Seuraava”. Mene kenttään “Oletko unohtanut salasanasi?” (sinua saatetaan pyytää antamaan captcha-varmennuskuvassa näkyvät merkit) ja valitse “uusi salasana”. Saat automaattisesti sähköpostiviestin, jossa on linkki salasanan palauttamiseksi. Linkki on käytettävissä 24 tunnin ajan. Napautettuasi linkkiä sinua pyydetään antamaan uusi salasana ja vahvistamaan se. Napauta lopuksi Lähetä-painiketta.
Jos olet unohtanut sekä käyttäjätunnuksen että salasanan, ota yhteyttä EURES-tukikeskus. Yhteystiedot löytyvät portaalin kohdasta EURES-palvelut – Ota yhteyttä EURES-tukikeskukseen.
Voit muuttaa tietojasi milloin haluat: kirjaudu EURES-palveluun käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, siirry kohtaan ”Oma profiilini” ja muuta tietojasi.
Kirjauduttuasi EURES-palveluun siirry kohtaan ”Oma profiilini” ja valitse ”Poista tili”. Kaikki sinua koskevat tiedot poistuvat tietokannasta. Jos haluat myöhemmin käyttää EURESin CV-Online -palvelua, sinun on rekisteröidyttävä uudelleen.
EURES-online-palvelut ovat kaikkien niiden vapaasti käytettävissä, joilla on mahdollisuus käyttää Web-verkkoa. Voit rekisteröityä Oma EURES -sivustolle ja etsiä työpaikkoja. Työpaikan löytäminen EURES-palvelun kautta ei kuitenkaan muuta niitä oikeudellisia velvoitteita ja hallinnollisia menettelyjä, jotka voivat koskea henkilöitä, jotka eivät ole minkään EU-maan kansalaisia.
Työnantajien rekisteröityminen CV online -tietokantaan edellyttää, että kyseisellä organisaatiolla on rekisteröity toimipaikka jossakin 30:stä Euroopan talousalueen jäsenvaltiosta tai Sveitsissä ja voimassa oleva alv-tunnus tai kansallinen rekisteröintinumero. Kun rekisteröintisi on hyväksytty, voit käyttää EURES-verkoston työnantajille tarjoamia palveluja maksutta.
Kun olet rekisteröitynyt EURES-palveluun, pääset selaamaan EURES-tietokannassa olevien työnhakijoiden ansioluetteloita. Lisäksi voit tallentaa vaatimuksiasi vastaavia hakuehtoja ja saada sähköposti-ilmoituksen heti, kun löytyy ehtojasi vastaava rekisteröitynyt työnhakija. Voit ottaa yhteyttä työnhakijaan henkilökohtaisella viestillä suoraan EURESin kautta.
Työnantajan, joka haluaa ilmoittaa avoimesta työpaikasta EURES-verkoston kautta, on noudatettava ohjeita kohdassa “Ilmoita avoimesta työpaikasta”, joka on Työnantajat - osiossa. Menettelyt vaihtelevat maittain. Tietyt maat soveltavat “itsepalvelu” - käytäntöä ja sallivat sen, että työnantaja julkaisee ilmoituksensa online - muodossa. Voit kuitenkin aina ottaa yhteyttä EURES - neuvojiin ja pyytää neuvoa.
Euroopan työnvälityspalvelut ajantasaistavat EURES:in Hae työpaikkaa -tietokantaa päivittäin. Avoimia työpaikkoja koskevat ilmoitukset ovat esillä vain niin kauan, kuin ne ovat ajankohtaisia.
Euroopan talousalueen maissa (ETA-maissa) ihmisten vapaa liikkuvuus on perusoikeus, jonka ansiosta ETA-maiden kansalaiset voivat työskennellä toisessa ETA-maassa ilman työlupaa. Työntekijöiden vapaan liikkuvuuden periaatetta sovelletaan uusien jäsenvaltioiden kansalaisiin niiden siirtymäjärjestelyjen mukaisesti, joista määrätään maiden liittymistä Euroopan unioniin koskevissa sopimuksissa. Uusia jäsenvaltioita koskevia kysymyksiä käsitellään jäljempänä olevassa osiossa (ks. Uusia jäsenvaltioita varten käyttöön otetut siirtymäjärjestelyt).
Asuminen ja työskentely toisessa Euroopan maassa voi olla hankalaa esimerkiksi siksi, että on sopeuduttava uuteen kulttuurin, tultava toimeen vieraalla kielellä ja otettava selvää erilaisista verotus- ja sosiaaliturvajärjestelmistä. Paras tapa valmistautua on hankkia hyvät tiedot maasta, jossa aikoo työskennellä. Työnhaussa onnistuminen riippuu tietenkin henkilökohtaisista ominaisuuksista ja sitkeydestä työhaussa samoin kuin ammatillisesta pätevyydestä ja kielitaidosta. Ennen työnhaun aloittamista on tärkeää huomata, että työn löytyminen ulkomailta ei ole välttämättä helpompaa kuin työn löytyminen kotimaasta (työttömyysaste Euroopan unionissa on edelleen melko korkea). Euroopan työmarkkinoilla on kuitenkin aloja, joilla on hyvät mahdollisuudet löytää työtä. Tällaisia aloja ovat varsinkin matkailu ja palvelut (rahoituspalvelut, yrityshallinnon asiantuntijatehtävät, rakennusala, tietotekniikka ja eräät terveydenhuollon tehtävät) sekä maatalouden kausityö. On syytä muistaa, että työnsaantimahdollisuudet vaihtelevat ETA-maissa huomattavasti alueittain ja että tilanne saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Lisätietoja asiasta saa asumista ja työskentelyä koskevasta osiosta.
Työnhaku helpottuu, jos ennen toiseen maahan lähtöä valmistautuu seuraavasti:
- Vierailemalla EURES-portaalissa, josta löytyy tietoa avoimista työpaikoista, elin- ja työoloista sekä työmarkkinoista muissa maissa. Sieltä on myös linkkejä muuhun hyödylliseen tietoon. Sivulle voi laittaa oman ansioluettelon, johon mahdolliset työnantajat eri puolilta Eurooppaa voivat tutustua.
- Käymällä paikallisessa tai alueellisessa työnvälitystoimistossa. Toimistossa saattaa olla EURES-neuvoja, joka voi antaa henkilökohtaista neuvontaa ja tutkia tietyssä maassa tarjolla olevia avoimia työpaikkoja EURES-järjestelmän ja muiden EURES-neuvojien kautta.
- Lukemalla työpaikkailmoitukset valitun työskentelymaan sanomalehdistä, joita on yleensä säännöllisesti saatavilla suurimmissa julkisissa kirjastoissa. Myös monissa ammattilehdissä on tiettyjen alojen työpaikkailmoituksia.
- Ottamalla yhteyttä valitun työskentelymaan julkiseen työnvälityspalveluun, josta saa neuvoja. ETA-maiden kansalaisilla on toisessa jäsenvaltiossa samat oikeudet kuin valtion omilla kansalaisilla. Kannattaa keskustella sellaisen EURES-neuvojan kanssa, jolla on kokemusta muiden maiden kansalaisten neuvonnasta.
Tietoja avoimista työpaikoista saa useimmissa tapauksissa julkisista työnvälityspalveluista.
Kannattaa kuitenkin kokeilla myös seuraavia keinoja:
- Useissa jäsenvaltioissa on yksityisiä työnvälitystoimistoja, jotka ovat keskittyneet tilapäisen työvoiman etsintään. On syytä varmistaa etukäteen, veloittaako toimisto palveluistaan ja minkälaisia työsopimuksia se tekee.
- On myös yksityisiä rekrytointitoimistoja, mutta yleensä ne keskittyvät johtotason tehtäviin tai tietyille aloille kuten tietokone- tai rahoitusalalle.
- Opiskelijoiden työnhaussa merkittävänä apuna voivat olla työpaikkamessut ja uraneuvontakeskukset.
- Yhä useampi lähettää työpaikkahakemuksensa yritykseen suoraan. Kannattaa hankkia mahdollisimman tarkat tiedot yrityksestä, koska hakijan menestyminen saattaa riippua siitä, kuinka hyvin hän voi osoittaa soveltuvansa yrityksen rakenteeseen ja vaatimuksiin. Hakemus on hyvä tehdä kirjeellä, jossa ilmoitetaan ammatillinen pätevyys ja kokemus sekä miksi on kiinnostunut työskentelemään kyseisessä yrityksessä. Monilla yrityksillä on myös omia rekrytointisivustoja, joiden kautta voi toisinaan jättää sähköisen työpaikkahakemuksen.
- Tuttavaverkosto on erittäin tärkeä useimmissa maissa, koska tieto työtilaisuudesta leviää usein ensin suullisena tietona henkilöltä toiselle.
- Maan oppii tuntemaan parhaiten viettämällä siellä jonkin aikaa harjoittelijana, jolloin voi myös ryhtyä työnhakuun paikan päällä. Monet suuret yritykset tarjoavat tällaisia harjoittelujaksoja.
On erittäin tärkeää ottaa selville, kuinka helposti tutkinnon voi saada tunnustetuksi valitussa työskentelymaassa. Jos hakijalla on ammatillinen tutkinto, ratkaiseva seikka on se, onko ammatti säännelty vai ei. Säänneltyjä ammatteja saavat harjoittaa vain ne, joilla on tietty tutkinto. Näitä ovat esimerkiksi lakimiehen, kirjanpitäjän, opettajan, insinöörin, sairaanhoitohenkilöstön, lääkärin, hammaslääkärin, eläinlääkärin, farmaseutin ja arkkitehdin ammatit. Joistakin ammateista on laadittu tunnustettavien ja toisiaan vastaavien tutkintojen luettelo. Muissa ammateissa vastaavuus tutkitaan tapauskohtaisesti, ja tällöin otetaan huomioon opintojen pituus ja sisältö. Jos ammatti ei ole säännelty, sitä voi alkaa harjoittaa heti työpaikan löydyttyä. On kuitenkin noudatettava työskentelymaassa kyseiseen ammattiin sovellettavia menettelyjä, jotka voivat olla varsin erilaisia kuin ne, joihin on tottunut.
Ansioluettelon on oltava selkeä, hyvin jäsennelty ja vastattava haettua työpaikkaa. Ansioluettelo ja tutkintotodistukset (ks. yllä) pitäisi myös käännättää sen maan kielelle, josta työtä haetaan. Useimmissa jäsenvaltioissa edellytetään, että oppiarvo tai suoritettu tutkinto liittyvät välittömästi haettuun työpaikkaan, mutta joissain valtioissa tätä asiaa ei pidetä näin tärkeänä. EU:ssa on hyväksytty ansioluettelon yhtenäinen eurooppalainen malli. Se sopii sekä ammatillisen että akateemisen tutkinnon suorittaneille. Tämän EUROPASS -ansioluettelon avulla saa selkeän kuvan hakijan pätevyydestä ja ammattitaidosta maiden rajojen yli. Ansioluettelomalli on tällä hetkellä saatavana 20 kielellä, ja sen voi ladata EURES CV online -kohdasta.
Haastatteluun tulisi valmistautua huolella hankkimalla taustatietoja kyseisestä yrityksestä ja huolehtimalla siitä, että osaa kysyä yritykseen ja työtehtäviin liittyviä kysymyksiä. Hakijan oletetaan osoittavan, että hän hallitsee tulevan työskentelymaansa kielen ja että hänen tärkeimmät taitonsa ja ominaisuutensa vastaavat työnantajan asettamia edellytyksiä kyseisen tehtävän hoitamiselle. Useat yritykset EU-maissa käyttävät lisäksi sellaisten yritysten palveluita, jotka arvioivat mahdollisten työntekijöiden kykyä toimia todellisissa tilanteissa.
Haastatteluun on syytä ottaa mukaan seuraava aineisto:
- useita kopioita ansioluettelosta vaaditulla kielellä
- oikeaksi todistettu käännös tutkintotodistuksesta (yleensä saatavissa oppilaitoksesta tai asiasta vastaavasta ministeriöstä)
- kopioita koulun, yliopiston tai muun oppilaitoksen päästötodistuksesta
- passi tai muu voimassa oleva henkilöllisyystodistus • kopio syntymä- tai virkatodistuksesta
- soveltuva E-lomake, joka osoittaa oikeuden terveydenhuoltoon (esim. E 111)
- muutama passikuva.
Toisesta ETA-maasta työtä etsivälle työttömälle henkilölle voidaan maksaa työttömyysetuudet kolmen kuukauden ajan siihen maahan, josta hän hakee työtä. Etuuksien maksua ulkomaille koskevat kuitenkin tiukat säännöt ja ehdot, joten kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen työvoimatoimistoon tai työttömyysetuudet maksavaan laitokseen, ennen kuin ryhtyy asiassa mihinkään toimiin. Jos työpaikkaa ei löydy toisessa ETA-maassa kolmen kuukauden kuluessa, työnhakijaa saatetaan pyytää poistumaan maasta. Viranomaiset saattavat tosin tinkiä tästä vaatimuksesta, jos työnhakija kykenee osoittamaan, että hänellä on hyvät mahdollisuudet löytää työtä. Esimerkiksi asumista ja työskentelyä koskevasta osiosta saa asiasta hyödyllisiä lisätietoja.
Lisää vinkkejä, asiantuntijaneuvoja sekä innostavia kertomuksia on EURES-portaalin Uutisia-osiossa. Kirjaudu EURES & sinä -uutislehden tilaajaksi niin saat uusimmat numerot suoraan postilaatikkoosi.
EU-kansalaisena (tai Islannin, Liechtensteinin tai Norjan kansalaisena) sinulla on tiettyjä oikeuksia toisissa EU- ja ETA-maissa. Sinulla on mm. oikeus liikkua, asua, opiskella ja harjoittaa liiketoimintaa.
Kun etsit lisää tietoa EU-asioista; tarvitset henkilökohtaista tukea tai neuvoa jostakin EU:hun liittyvästä asiasta tai tarvitset ratkaisua ongelmaasi EU:n tasolla, tämä sivu tarjoaa nopean ja suoran pääsyn palveluihin, jotka vastaavat kysymyksiisi.
EU:n yhteyspiste kansalaisille ja kuluttajille
Maanantaista - Perjantaihin 08:30-18:00 (Keski-Euroopan aikaa)
Kysymyksiin vastataan englanniksi, ranskaksi, saksaksi, italiaksi tai espanjaksi.
Olen muuttamassa ulkomaille Eurooppaan – miten saan oleskeluluvan? Millaiset ovat verkkovierailumaksuja koskevat säännöt? Lentoni on peruutettu – mitä oikeuksia minulla on? Millaisia EU-tukia organisaationi voi hakea? Saat vastauksen kaikkiin näihin ja moniin muihinkin kysymyksiin ottamalla yhteyttä Europe Direct -palveluun.
Yhteydenotto EURES-neuvojaan