Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre17 martie 2022Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

UE propune o directivă pentru a proteja drepturile lucrătorilor pe platforme

Pentru a marca Anul european al tineretului, dorim să prezentăm o temă care afectează mulți tineri – munca pe platforme. În acest articol veți afla ce este munca pe platforme, care sunt dificultățile cu care se confruntă lucrătorii pe platforme și cum își propune UE să le abordeze.

EU proposes directive to protect the rights of platform workers
Unsplash

Ce este munca pe platforme?

Munca pe platforme este o nouă formă de organizare a muncii remunerate, și anume prin platforme digitale. Lucrătorii pe platforme sunt accesați online pentru a oferi o gamă largă de servicii plătite. Exemple de asemenea platforme sunt Uber, Bolt și Upwork.

Economia platformelor prezintă multe avantaje, atât pentru lucrători, cât și pentru consumatori. Având în vedere cerințele scăzute de acces și programul de lucru flexibil, platformele digitale facilitează desfășurarea de activități independente și obținerea de venituri indiferent de statutul social.

Potrivit Comisiei Europene , în 2020, veniturile din economia platformelor în UE au fost estimate la 20 de miliarde EUR. Numai în UE există peste 500 de platforme digitale de muncă și peste 28 de milioane de lucrători pe platforme.

Care sunt câteva dintre dificultățile cu care se confruntă lucrătorii pe platforme?

Lucrătorii pe platforme sunt clasificați aproape întotdeauna de platforme ca lucrători independenți. În majoritatea sistemelor juridice din Europa, acest lucru înseamnă că nu au acces sau au acces limitat la protecția lucrătorilor, cum ar fi drepturile de negociere colectivă, protecția sănătății și a securității și sistemele de securitate socială.

În plus, ocuparea și veniturile sunt adesea imprevizibile și determinate de algoritmi care nu pot fi controlați de lucrători. Condițiile de muncă variază în funcție de tipul de platformă, de natura sarcinilor și de nivelul de competențe necesar pentru îndeplinirea lor.

Directiva UE privind îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrul pe platforme

În decembrie 2021, Comisia Europeană a propus o directivă pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrul pe platforme. Directiva propusă prevede o listă de criterii pentru a stabili dacă platforma este un angajator. Dacă platforma întrunește criteriile necesare, se presupune din punct de vedere juridic că este un angajator. Ca urmare a propunerii de directivă, se estimează că între 1,7 milioane și 4,1 milioane de oameni ar putea fi reclasificați ca lucrători. Alții pot deveni cu adevărat independenți, deoarece unele platforme își pot adapta modelele de afaceri.

Clasificarea ca lucrători înseamnă că lucrătorii pe platforme online vor avea acces la:

 • timp de odihnă garantat și concedii plătite;
 • cel puțin salariul minim național sau sectorial (dacă este cazul);
 • siguranța și protecția sănătății;
 • indemnizații de șomaj, de boală și de asistență medicală;
 • concediu parental;
 • drepturi de pensie;
 • prestații pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Propunerea de directivă a Comisiei urmărește, de asemenea, să mărească transparența în ceea ce privește utilizarea algoritmilor pe platforme, asigurând monitorizarea umană și dreptul de a contesta deciziile automatizate.

Adesea, autoritățile naționale întâmpină dificultăți în accesarea datelor referitoare la platforme și la persoanele care lucrează prin intermediul lor. Propunerea Comisiei dorește să aducă mai multă transparență în ceea ce privește platformele, prin precizarea obligațiilor existente de a declara activitatea la autoritățile naționale. Noile norme vor impune platformelor să pună la dispoziția autorităților naționale unele informații cu privire la activitățile lor și la persoanele care lucrează prin intermediul acestora.

Alte resurse privind drepturile lucrătorilor pe platforme

Inițiative privind economia platformelor: Acest registru web al Eurofound reunește o gamă largă de inițiative naționale legate de economia platformelor. Pentru o căutare specifică unei țări, puteți folosi filtrarea.

Inițiative de îmbunătățire a condițiilor pentru lucrătorii pe platforme:Obiective, metode, puncte forte și puncte slabe: Acest raport Eurofound evaluează unele inițiative din statele membre care vizează soluționarea aspectelor negative ale muncii pe platforme online și oferă recomandări pentru măsuri suplimentare.

Întrebări și răspunsuri: Îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrul pe platforme: Comisia Europeană răspunde la întrebări frecvente referitoare la economia platformelor și oferă mai multe informații cu privire la propunerea sa de directivă, precum și linkuri către resurse.

Munca pe platforme digitale este doar una dintre opțiunile pe care le au la dispoziție tinerii aflați în căutarea unui loc de muncă pentru a-și începe cariera profesională. Consultați acest articol pentru a afla mai multe despre oportunitățile de stagiu disponibile tinerilor din UE.

 

Linkuri conexe:

Îmbunătățirea condițiilor de muncă pe platformele digitale

Inițiative de îmbunătățire a condițiilor pentru lucrul pe platforme: Obiective, metode, puncte forte și puncte slabe

Inițiative privind economia platformelor

Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrul pe platforme

Întrebări și răspunsuri: Îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrul pe platforme

Anul european al tineretului: stagii

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
 • Afaceri / Antreprenoriat
 • Știri despre piața muncii/știri despre mobilitate
 • Știri/rapoarte/statistici
 • Tineret
Secțiuni aferente
Sectorul
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Arts, entertainment and recreation
 • Education
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Transportation and storage

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.