Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2020. november 13.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 4 perc

Alessandria Németországban gondozói munkát talált

Az EURES és két német munkáltató közös kezdeményezésének köszönhetően több európai álláskereső is lehetőséget kapott arra, hogy Bajorországban speciális szükségleteket ellátó gondozói képzésben részesüljön. Az egyik kedvezményezett, Alessandria Grossi megosztotta velünk történetét.

Alessandria finds a career as a care worker in Germany
Alessandria Grossi

„2019 júliusában, egy délután kezdődött minden, épp az EURES Facebook-oldalán voltam, és  egy gondozókat toborzó németországi projektről olvastam” – mondta Alessandria. „A lehetőség felkeltette az érdeklődésemet.” 45 éves korában Alessandriának nem volt munkájaa elvesztette munkáját, és nehéz volt új, stabil munkahelyet találnia. Mivel Németországban nőtt fel, mielőtt tizenévesként Olaszországba költözött volna, nyitott volt arra, hogy egy új kihívás miatt visszatérjen Németországba. Ez a projekt reményt adott neki.

Képzési lehetőség a gondozási ágazatban

Alessandria felvette a kapcsolatot az EURES-szel, és kezdetben a milánói EURES munkatársától, Rosaria Petrillótól kapott támogatást. Ezután Charlotte Glötznerhez, a nürnbergi nemzetközi munkaközvetítői szolgálat (ZAV) EURES-tanácsadójához irányították, aki a projekten dolgozó csapat egyik tagja volt. Két bajor egészségügyi szolgáltatóval – a Marxheim-Schweinspoint-i Stiftung Sankt Johannes-szel és az Ursberg-Charlotte-i Dominikus-Ringeisen-Werk-kel – együttműködésben Charlotte és kollégái Európa-szerte olyan pályázókat kerestek, akiket speciális szükségleteket ellátó gondozóként képezhetnek a két szervezetnél.

Ez segítene a helyi szakképzett munkaerő hiányának kezelésében, ahogy azt Charlotte is kifejtette. „Németországban a munkaadók egyre több nehézséggel szembesülnek a szakképzett, speciális szükségleteket ellátó gondozók felvétele terén” – mondta. „A projekt elsődleges értéke az, hogy a munkavégzést szakképzéssel ötvözi, és a résztvevők fizetést kapnak.”

A munkaadónál tett látogatások révén reális benyomást keltenek

Charlotte meghívta Alessandria-t, hogy 2020 februárjában két felvételi napon vegyen részt Bajorországban. Charlotte a felvételi napokat Anja Coenennel, a donauwörthi foglalkoztatási ügynökség helyi EURES-tanácsadójával együtt szervezte.

Az első napon tájékoztatást nyújtottak a képzési programokról és az EURES-en keresztül elérhető támogatásról, beleértve az utazás, a nyelvtanfolyamok és áthelyezés költségeinek fedezésére szolgáló finanszírozási lehetőségeket is. A pályázókat a leendő munkáltatóik is meghallgatták.

A második napon a pályázók ellátogattak a két szervezethez, egyúttal a munkaadók által biztosított szállást is megtekintették. „Ez előnyös volt a pályázók számára, mivel reális benyomást szereztek jövőbeli munkahelyükről és a környezetükről” – mondta Charlotte.

Előrelépések a Covid19 ellenére

A felvételi napok nagy sikert arattak, mivel Alessandria és nyolc másik európai jelentkező is állásajánlatot kapott. Sajnálatos módon azóta a Covid19 óriási kihívást jelent mindenki számára. Az utazási korlátozások és az ápolási-gondozási ágazat szigorú szabályozása miatt a projekt elindítása késedelmet szenvedett.

Alessandria és egy másik résztvevő azonban júniusban Bajorországba költözhetett, és a Stiftung Sankt Johannes-nél megkezdték a képzést. A többi résztvevő októberben kezdett dolgozni a Dominikus-Ringeisen-Werk-nél, és jelenleg a beilleszkedést segítő német nyelvű online képzésben vesznek részt.

Sikeres letelepedés támogatással

A szokatlan körülmények ellenére Alessandria átköltözése „elképesztően barátságos és vendégszerető” munkaadójának segítségével jól ment. Az EURES pénzügyi támogatást is nyújtott számára a Reactivate programon keresztül, amely a Németországba tett utazását és a lakása bebútorozását fizette.

„Nem volt könnyű hátrahagyni a családom  és a munka miatt Németországba költözni” – mondta. „De sarkallt az a lehetőség, hogy másoknak segíthetek. Jól érzem itt magam, és szeretem a munkát. Mindig szerettem volna a különleges szükségletekkel élő emberekkel dolgozni.”

„Az, hogy az én koromban Németországban képezhetem magam és dolgozhatok, egy olyan gyönyörű régióban, mint Bajorország, álomnak tűnik számomra” – mondta. „Szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak az EURES valamennyi munkatársának.”

 

Kapcsolódó linkek:

Reactivate

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
  • Toborzási trendek
  • Közösségi média
  • Sikertörténetek
  • Ifjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Ágazat
  • Administrative and support service activities
  • Human health and social work activities
  • Other service activities

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.