Skip to main content
EURES (EURopean Employment Services)
News article13 november 2020European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion3 min read

Alessandria finner karriere som helsepersonell i Tyskland

Takket være et felles initiativ mellom EURES og to tyske arbeidsgivere har flere europeiske jobbsøkere fått mulighet til å gå i praksis som spesialisthelsepersonell i Bayern. Alessandria Grossi er en av dem som har nytt godt av ordningen. Her forteller hun sin historie.

Alessandria finds a career as a care worker in Germany
Alessandria Grossi

– Det hele begynte en ettermiddag i juli 2019 mens jeg var på Facebook-siden til EURES og leste om et prosjekt der de rekrutterte helsepersonell i Tyskland, begynner Alessandria. – Jeg ble nysgjerrig. I en alder av 45 var Alessandria arbeidsledig og hadde problemer med å finne en ny, stabil jobb. Hun vokste opp i Tyskland før hun flyttet til Italia som tenåring, så hun var åpen for å flytte tilbake til Tyskland for en ny utfordring. Dette prosjektet ga henne håp.

En mulighet til å få praksis i helsesektoren

Alessandria kontaktet EURES, og Rosaria Petrillo fra EURES i Milano var den første hun fikk hjelp av. Hun ble deretter henvist til EURES-rådgiver Charlotte Glötzner fra sentralkontoret for utenlands- og fagformidling (ZAV) i Nürnberg, hvem var en del av teamet som arbeider på prosjektet. I samarbeid med to helseinstitusjoner i Bayern – Stiftung Sankt Johannes i Marxheim-Schweinspoint og Dominikus-Ringeisen-Werk i Ursberg – var Charlotte og kollegene hennes på jakt etter søkere fra hele Europa til praksis som spesialisthelsepersonell hos de to institusjonene.

Dette skal bidra til å bøte på lokal kompetansemangel, forklarer Charlotte. – Arbeidsgivere i Tyskland opplever større og større problemer med å rekruttere kvalifisert spesialisthelsepersonell, sier hun. – Fordelen med dette prosjektet er at det kombinerer arbeid og fagopplæring, og deltakerne mottar lønn.

Arbeidsgiverbesøk gir et realistisk inntrykk

Charlotte inviterte Alessandria til å delta på et rekrutteringsarrangement i Bayern i februar 2020. Arrangementet gikk over to dager og var kommet i stand takket være Charlotte og Anja Coenen, en lokal EURES-rådgiver fra arbeidsformidlingskontoret i Donauwörth.

På den første dagen ga de informasjon om kurs og hjelp som var tilgjengelig gjennom EURES, blant annet finansiering for å dekke reise, språkkurs og flyttekostnader. Søkerne ble også intervjuet av sine potensielle arbeidsgivere.

På den andre dagen var søkerne på besøk hos de to organisasjonene, og de fikk også se boligene arbeidsgiverne ville stille til rådighet. – Dette var en bonus for søkerne, fordi de fikk et realistisk inntrykk av det framtidige arbeidsstedet og -miljøet, sier Charlotte.

Gjennomføring tross covid-19

Rekrutteringsarrangementet var en stor suksess, i og med at Alessandria og åtte andre europeiske søkere fikk jobbtilbud. Siden den gang har dessverre covid-19 skapt enorme utfordringer for alle. Som følge av reisebegrensninger og strenge reguleringer i helsesektor ble starten av prosjektet forsinket.

Alessandria og en annen deltaker kunne imidlertid flytte til Bayern i juni for å begynne i praksis hos Stiftung Sankt Johannes. De andre deltakerne begynte å jobbe ved Dominikus-Ringeisen-Werk i oktober og tar nå tyskkurs på nettet for å få hjelp til å bli integrert.

God hjelp med å finne seg til rette

Selv om omstendighetene er uvanlige, har Alessandria funnet seg godt til rette med god hjelp fra hennes «usedvanlig hyggelige og imøtekommende» arbeidsgiver. Hun har også fått økonomisk hjelp fra EURES via Reactivate-ordningen som hun brukte til å betale for reisen sin til Tyskland og for overnatting.

– Å reise fra familien for å arbeide her i Tyskland var ikke enkelt, sier hun. – Men det som fikk meg til å ta spranget, var muligheten til å hjelpe andre. Jeg føler meg bra, og jeg liker jobben. Jeg har alltid likt å jobbe med folk med særlige behov.

– Å få praksis og jobb i min alder i Tyskland, i en flott region som Bayern, er nesten som en drøm, sier hun. – Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke alle som jobber i EURES.

 

Relevante lenker:

Reactivate

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Drop’pin@EURES

Finn EURES-rådgivere

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES’ jobbdatabase

EURES’ tjenester for arbeidsgivere

EURES’ aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
  • Rekrutteringstrender
  • Sosiale medier
  • Suksesshistorier
  • Ungdom
Relaterte seksjon(er)
Sektor
  • Administrative and support service activities
  • Human health and social work activities
  • Other service activities

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.