Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak13. studenoga 2020.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanjePredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Nova karijera za Alessandriju u sektoru skrbi u Njemačkoj

Zahvaljujući zajedničkoj inicijativi EURES-a i dvaju njemačkih poslodavaca, nekoliko tražitelja posla iz europskih zemalja dobilo je u Bavarskoj priliku za osposobljavanje u području skrbi za osobe s posebnim potrebama. Jedna od njih, Alessandria Grossi, ispričala nam je svoju priču.

Alessandria finds a career as a care worker in Germany
Alessandria Grossi

„Sve je započelo jednog poslijepodneva u srpnju 2019. dok sam na stranici EURES-a na Facebooku čitala o projektu u okviru kojeg se zapošljavaju pružatelji skrbi u Njemačkoj”, započinje Alessandria. „Zvučalo je zanimljivo.” U dobi od 45 godina Alessandria je ostala bez posla i naišla je na poteškoće pri pronalasku novog, stabilnog posla. Budući da je odrastala u Njemačkoj prije nego što se u tinejdžerskoj dobi preselila u Italiju, bila je spremna prihvatiti mogućnost povratka u Njemačku zbog novog izazova. Taj joj je projekt dao nadu.

Prilika za osposobljavanje u sektoru skrbi

Alessandria se obratila EURES-u te joj je podršku prvo pružila Rosaria Petrillo iz EURES-a u Milanu. Zatim je stupila u kontakt sa savjetnicom EURES-a Charlotte Glötzner iz Međunarodne službe za zapošljavanje (ZAV) u Nürnbergu, koja je bila članica tima koji je radio na projektu. U suradnji s dvama bavarskim organizacijama za pružanje skrbi – Stiftung Sankt Johannes u općini Marxheim-Schweinspoint i Dominikus-Ringeisen-Werk u općini Ursberg – Charlotte i njezini kolege bili su u potrazi za kandidatima iz cijele Europe koji bi bili zainteresirani za osposobljavanje u području skrbi za osobe s posebnim potrebama u okviru tih dviju organizacija.

„To bi pomoglo u rješavanju problema nedostatka vještina na lokalnoj razini”, objašnjava Charlotte. „Poslodavci u Njemačkoj suočavaju se sa sve većim poteškoćama u zapošljavanju kvalificiranih radnika u sektoru skrbi za osobe s posebnim potrebama”, ističe Charlotte. „Dodana je vrijednost ovog projekta to što se njime kombiniraju rad i strukovno osposobljavanje i sudionici primaju plaću.”

Posjeti poslodavcima omogućuju stjecanje stvarnog dojma

Charlotte je pozvala Alessandriju da prisustvuje dvama dvodnevnim događanjima namijenjenima zapošljavanju koji su se održavali u Bavarskoj u veljači 2020. Charlotte je organizirala to događanje u suradnji s Anjom Coenen, lokalnom savjetnicom EURES-a iz agencije za zapošljavanje iz Donauwörtha.

Prvog dana događanja kandidatima su pružene informacije o programima osposobljavanja i potpori koju omogućuje EURES, a koja uključuje mogućnosti financiranja za pokrivanje putnih troškova, troškova tečajeva jezika i preseljenja. Potencijalni poslodavci održali su i razgovore s kandidatima.

Drugog dana događanja kandidati su posjetili poslovne prostore dviju organizacija, uključujući stambeni prostor koji osiguravaju poslodavci. „To je za kandidate bila velika prednost jer su stekli stvarni dojam o svojem budućem radnom mjestu i okruženju”, naglašava Charlotte.

Nastavak provedbe projekta unatoč pandemiji bolesti COVID-19

Dani zapošljavanja bili su vrlo uspješni jer su Alessandria i osam drugih kandidata iz Europe dobili ponude za posao. Nažalost, pandemija bolesti COVID-19 ubrzo nakon toga nametnula je svima brojne prepreke. Zbog ograničenja putovanja i strogih propisa u sektoru skrbi odgođen je početak projekta.

Međutim, Alessandria i još jedan sudionik uspjeli su se preseliti u Bavarsku u lipnju kako bi započeli osposobljavanje u organizaciji Stiftung Sankt Johannes. Ostali sudionici počeli su raditi u organizaciji Dominikus-Ringeisen-Werk u listopadu i trenutačno na internetu pohađaju tečajeve njemačkog jezika kako bi se lakše uklopili.

Podrška u prilagodbi novom okruženju

Unatoč neuobičajenim okolnostima, Alessandria se brzo smjestila uz pomoć poslodavca „koji joj je iskazao prijateljstvo i dobrodošlicu”. Osim toga, od EURES-a je u okviru programa Reactivate dobila financijsku potporu, koju je iskoristila za pokrivanje troškova putovanja u Njemačku i opremanja stambenog prostora u kojem je smještena.

„Nije bilo lako ostaviti obitelj i preseliti se u Njemačku zbog posla”, kaže Alessandria. „Međutim, prilika da pomognem drugima potaknula me na taj korak. Osjećam se dobro i sviđa mi se posao. Uvijek sam voljela raditi s osobama s posebnim potrebama.”

„Osposobljavanje i rad u mojoj dobi u Njemačkoj, i to u prekrasnoj regiji kao što je Bavarska, čine mi se kao san”, ističe Alessandria. „Želim iskoristiti ovu priliku kako bih zahvalila cijelom osoblju EURES-a.”

 

Korisne poveznice:

Reactivate

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
  • Trendovi zapošljavanja
  • Društveni mediji
  • Uspješne priče
  • Mladost
Povezani odjeljak(i)
Sektor
  • Administrative and support service activities
  • Human health and social work activities
  • Other service activities

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.