Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli13. marraskuuta 2020Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 2 min

Alessandrian uusi ura hoitotyöntekijänä Saksassa

EURES-palvelun ja kahden saksalaisen työnantajan yhteisen aloitteen ansiosta useille työnhakijoille Euroopassa on tarjoutunut mahdollisuus kouluttautua erityistarpeisten henkilöiden hoitotyöntekijäksi Baijerissa. Yksi heistä on Alessandria Grossi, joka kertoo meille kokemuksestaan.

Alessandria finds a career as a care worker in Germany
Alessandria Grossi

”Eräänä päivänä heinäkuussa 2019 luin EURESin Facebook-sivuilta hankkeesta, jossa palkattiin hoitotyöntekijöitä töihin Saksaan”, Alessandria kertoo. "Se herätti mielenkiintoni.” Alessandria oli 45-vuotias työtön, jolla oli vaikeuksia löytää pysyvä työpaikka. Hän oli kasvanut Saksassa ja muuttanut teini-ikäisenä Italiaan. Alessandria oli valmis muuttamaan takaisin Saksaan ja ottamaan vastaan uuden haasteen. Hanke antoi hänelle toivoa.

Mahdollisuus kouluttautua hoitotyöhön

Alessandria otti yhteyttä EURES-palveluun ja sai aluksi apua Milanon EURES-palvelussa toimivalta Rosaria Petrillolta. Tämän jälkeen häntä pyydettiin ottamaan yhteyttä Charlotte Glötzneriin, joka toimii EURES-neuvojana Nürnbergissä Saksan kansainvälisessä työnvälityksessä (ZAV) ja joka oli mukana hankkeen työryhmässä. Hankkeen yhteistyökumppaneina oli kaksi hoitopalveluja tarjoavaa baijerilaista organisaatiota, Stiftung Sankt Johannes Marxheim-Schweinspointissa ja Dominikus-Ringeisen-Werk Ursbergissa. Charlotte ja hänen kollegansa etsivät työnhakijoita kaikkialta Euroopasta näiden kouluttamiseksi erityistarpeisten henkilöiden hoitotyöntekijöiksi yhdessä hankkeen kahden yhteistyökumppanin kanssa.

Charlotten mukaan näin paikattaisiin puutetta paikallisesta osaamisesta. ”Työnantajilla on Saksassa yhä enemmän vaikeuksia löytää päteviä erityistarpeisten henkilöiden hoitajia”, hän toteaa. ”Hankkeen lisäarvona on, että siinä yhdistyvät ammattikoulutus ja työ, josta maksetaan osallistujille palkkaa.”

Työpaikkavierailujen avulla realistinen kuva työstä

Charlotte kutsui Alessandrian osallistumaan kahteen Baijerissa helmikuussa 2020 järjestettyyn rekrytointipäivään. Rekrytointipäivien järjestämisestä vastasivat Charlotte ja Anja Coenen, joka on paikallinen EURES-neuvoja Donauwörthin työvoimatoimistossa.

Ensimmäisenä päivänä he kertoivat koulutusohjelmasta ja EURES-palvelun kautta saatavilla olevasta tuesta. Lisäksi he antoivat tietoa rahoitusmahdollisuuksista matka-, kielikurssi- ja muuttokustannusten kattamiseksi. Tämän lisäksi rekrytoinnista vastaavat työnantajat haastattelivat hakijat.

Toisena päivänä hakijat vierailijat hankkeen yhteistyöorganisaatioiden toimitiloissa sekä työnantajien tarjoamissa majoitustiloissa. ”Tämä oli hakijoiden kannalta positiivista, sillä näin he saivat realistisen kuvan tulevasta työpaikastaan ja sen ympäristöstä”, Charlotte toteaa.

Suunnitelmissa eteenpäin covid-19-pandemiasta huolimatta

Rekrytointipäivät olivat menestys, sillä Alessandria ja kahdeksan muuta työnhakijaa Euroopasta saivat työtarjouksia. Tilanne on kuitenkin sittemmin muuttunut, ja covid-19-pandemia on asettanut valtavia haasteita kaikille. Matkustusrajoitusten ja hoitoalan tiukkojen sääntöjen vuoksi hankkeen käynnistyminen viivästyi.

Alessandria ja toinen hankkeeseen osallistuva työnhakija pystyivät kuitenkin muuttamaan Baijeriin kesäkuussa ja aloittamaan koulutuksensa Stiftung Sankt Johannes -organisaatiossa. Muut osallistujat aloittivat työt Dominikus-Ringeisen-Werkissä lokakuussa, ja he saavat parhaillaan saksan kielen opetusta verkossa kotoutumisen helpottamiseksi.

Onnistunut sopeutuminen tuen avulla

Epätavallisista olosuhteista huolimatta Alessandria on sopeutunut hyvin ”erittäin ystävällisen ja huolehtivaisen” työnantajansa avulla. Lisäksi hän on saanut EURES-palvelun avulla Reactivate-ohjelmasta taloudellista tukea, jonka hän käytti maksaakseen matkansa Saksaan ja kalustaakseen asuntonsa.

”Ei ollut helppoa jättää perhe ja tulla töihin Saksaan”, hän sanoo. ”Mahdollisuus auttaa muita kannusti minua kuitenkin eteenpäin. Pidän työstäni ja tunnen oloni hyväksi. Olen aina pitänyt työskentelystä erityistarpeisten henkilöiden kanssa.”

”Saksassa kouluttautuminen ja työskentely minun iässäni Baijerin kaltaisella kauniilla alueella tuntuu unelmalta”, hän toteaa. ”Haluan kiittää kaikkia EURES-palvelun työntekijöitä.”

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Reactivate

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Hae EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat verkossa

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Tiedot

Aiheet
  • Rekrytointitrendit
  • Sosiaalinen media
  • Menestystarinat
  • Nuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Sektori
  • Administrative and support service activities
  • Human health and social work activities
  • Other service activities

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.