Wees niet bang om fouten te maken
Als stagiair of leerling ben je er om te leren. Je collega’s zijn zich ervan bewust dat je niet per se evenveel ervaring hebt als zij. Er zal niet van je worden verwacht dat je alles meteen perfect doet. Wees niet bang om taken uit te voeren die buiten je comfortzone liggen – het nemen van initiatief, ergens in vastlopen en leren van je fouten zal meer over je zeggen dan een terughoudende opstelling uit angst om dingen verkeerd te doen.
Pas je aan de arbeidscultuur van het bedrijf aan
Kijk hoe collega’s zich gedragen en pas je eigen gedrag daaraan aan. Wat voor kleding dragen ze? Hoe gaan ze met elkaar om? Over welke onderwerpen praten ze met elkaar op het werk, en welke onderwerpen vermijden ze? Vergeet echter niet dat veel collega's daar aanzienlijk langer werken dan jij, of een ander contract hebben dan jij. Dat je baas het kantoor elke dag vroeg kan verlaten, betekent niet dat jij dat ook kunt doen!
Doe je voordeel met cursussen en bijscholing
Laat de kans niet liggen als je cursussen en bijscholing worden aangeboden! Veel bedrijven betalen de opleidingskosten voor hun personeel zodat zij hun respectieve vaardigheden en kennis kunnen verbeteren. Dit kan je niet alleen helpen om je huidige werk beter te doen, maar het zal ook je CV een boost geven en je helpen voorbereiden op je loopbaan.
Bied aan extra taken uit te voeren
Als je wat extra tijd hebt, vraag je collega's dan of er iets is waar je hen mee kan helpen. Stagiairs die bereid zijn om zowel kleine, alledaagse als grotere, interessantere taken uit te voeren, worden het meest gewaardeerd en maken de meeste kans op een vaste baan. Als je te horen krijgt dat er niets voor je is om aan te werken, gebruik dat dan niet als een excuus om lui te zijn – probeer manieren te bedenken waarop je meer in het algemeen behulpzaam kunt zijn. Heb je ideeën waarvan je denkt dat ze ertoe kunnen bijdragen het bedrijf te verbeteren? Misschien kun je een voorstel uitwerken om een specifiek proces te stroomlijnen of een brochure maken met nuttige informatie voor nieuwe medewerkers? Laten zien dat je gemotiveerd en creatief bent en dat je echt begaan bent met het succes van het bedrijf zal het vertrouwen van je collega's in jou en je capaciteiten vergroten.
Neem niet alles persoonlijk
Als je pas komt kijken in de arbeidswereld, kan het gemakkelijk zijn om je te laten meeslepen door vragen als ‘Wat vinden mijn nieuwe collega’s van mij?’, ‘Heb ik ____ goed gedaan?’, of ‘Wat bedoelde ____ met die e-mail?’. Houd in gedachten dat iedereen een specifieke taak heeft en dat er meningsverschillen kunnen ontstaan over deadlines, prioriteiten en beslissingen, maar dat deze (meestal) niets met een persoon te maken hebben en niet weerspiegelen wat iemand van jou denkt als persoon.
Het hoeft niet voor altijd te zijn
Tijdens de periode dat je stage loopt of een leerlingplaats bezet, kun je erachter komen dat het vakgebied of het bedrijf waar je werkt, niet geschikt is voor jou. Dat betekent niet dat je je tijd verspild hebt, want het is net zo belangrijk om uit te zoeken wat niet bij je past, als wat wél bij je past. Je hebt in ieder geval een aantal overdraagbare vaardigheden en ervaringen opgedaan die je hoogstwaarschijnlijk zullen helpen bij het vinden van een baan die uiteindelijk beter bij je past.
We hopen dat deze tips je zullen helpen om je professioneel volledig te kunnen ontplooien!
In samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.
Meer informatie:
Leven en werken in EURES-landen
EURES-vacaturebank
EURES-diensten voor werkgevers
EURES-evenementenkalender
Komende online-evenementen
EURES op Facebook
EURES op Twitter
EURES op LinkedIn
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 1 november 2019
- Auteurs
- Europese Arbeidsautoriteit | Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
- Onderwerpen
- Bedrijf/Ondernemerschap
- Hints en tips
- Jeugd
- Sector
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles