Nu vă fie teamă să faceți greșeli
Ca practicant, stagiar sau ucenic, ați venit cu ideea să învățați. Colegii dumneavoastră își vor da seama că nu aveți neapărat la fel de multă experiență ca ei și nu se așteaptă să vă iasă totul perfect din prima. Nu vă fie teamă să vă asumați sarcini care vă scot din zona de confort. Să iei inițiativa, să te împotmolești și să înveți din greșeli este mult mai bine văzut decât să nu te implici de frică să nu faci ceva greșit.
Adaptați-vă la cultura de lucru a întreprinderii
Observați cum se comportă colegii și adaptați-vă comportamentul în consecință. Cum sunt îmbrăcați? Cum interacționează? Despre ce vorbesc la birou și ce subiecte evită? Nu uitați însă că s-ar putea ca mulți colegi să lucreze în firmă de mult mai mult timp sau să aibă alt tip de contract, deci, dacă șeful pleacă mai devreme în fiecare zi, s-ar putea să nu fie acceptabil să faceți și dvs. la fel.
Profitați de cursuri și posibilități de pregătire
Dacă aveți posibilitatea să faceți cursuri și pregătire, nu ezitați! Multe firme plătesc personalului cursuri de formare, prin care să-și poată îmbunătăți competențele și cunoștințele în domenii relevante pentru activitatea lor. În acest fel puteți și să vă faceți munca mai bine, dar și să vă întăriți CV-ul și să vă creați un set de competențe pentru viitoarea evoluție în carieră.
Oferiți-vă pentru a vă asuma sarcini în plus
În limitele disponibilității, întrebați-vă colegii dacă-i puteți ajuta cu ceva. Stagiarii care, pe lângă sarcinile mai importante și mai interesante, acceptă și sarcini mici, de rutină, sunt cei mai apreciați și au șansele cele mai mari de a primi un post permanent. Dacă vi se spune că nu e nimic de lucru pentru dvs., nu profitați de ocazie ca să stați degeaba – încercați să vă gândiți cum ați putea fi de folos la modul general. Aveți idei care ar putea ajuta la îmbunătățirea întreprinderii? Ați putea să redactați, de exemplu, un model care să contribuie la simplificarea unui anumit proces sau să creați o broșură cu informații utile pentru noii angajați. Arătând că sunteți motivat și creativ și chiar vă interesează succesul întreprinderii, veți întări încrederea colegilor în dvs. și în competențele dvs.
Nu luați lucrurile personal
Dacă sunteți nou pe piața muncii, s-ar putea să vă frământe întrebări de tipul: „Ce cred colegii despre mine?”, Am făcut bine ____ ?” sau „Ce a vrut să spună ____ în e-mail?”. Nu uitați că fiecare face în firmă o anumită muncă și, deși pot exista conflicte legate de termene, priorități și decizii, ele nu sunt personale (în mare parte) și nu reflectă părerea celorlalți despre dvs. ca persoană.
Nu este o alegere definitivă
În cursul practicii, al stagiului sau al uceniciei puteți descoperi că domeniul sau firma în care lucrați nu vi se potrivește. Asta nu înseamnă că a fost timp pierdut, pentru că a descoperi ce nu ți se potrivește este la fel de important ca a descoperi ce ți se potrivește. Ați dobândit oricum multe competențe transferabile și experiență, care cu siguranță vă vor ajuta să găsiți locuri de muncă mai potrivite în timp.
Sperăm ca aceste sfaturi să vă ajute să vă atingeți potențialul profesional maxim!
În parteneriat cu EURES, Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă.
Mai multe informații:
Zilele europene ale locurilor de muncă
Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES
Baza de date cu locuri de muncă a EURES
Servicii EURES pentru angajatori
Calendarul evenimentelor EURES
Următoarele evenimente online
EURES pe Facebook
EURES pe Twitter
EURES pe LinkedIn
Detalii
- Data publicării
- 1 noiembrie 2019
- Autori
- Autoritatea Europeană a Muncii | Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
- Teme
- Afaceri / Antreprenoriat
- Sugestii și sfaturi
- Tineret
- Sectorul
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles