Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel25 oktober 2018Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 5 min

Ditt första Euresjobb hjälper unga portugisiska apotekare att hitta jobb i Skandinavien

Läkemedelsindustrin i Sverige genomgick en förvandling 2009 när det statliga apoteksmonopolet avskaffades och marknaden öppnades för den privata sektorn.

Your first EURES job helps young Portuguese pharmacists to find work in Scandinavia
Andreia Carona

Antalet apotek ökade kraftigt och det uppstod en brist på kvalificerade apotekare, bland annat på grund av en åldrande befolkning, som gjorde det svårt för arbetsgivare att rekrytera personal i Sverige.

I Portugal fanns det däremot – och finns fortfarande – för många apotekare i förhållande till antalet jobb, vilket är en effekt av finanskrisen. LloydsApotek i Sverige inledde tillsammans med sin norska partner Vitusapotek ett samarbete med Eures Portugal för att rekrytera apotekare genom programmet Ditt första Euresjobb. Det har visat sig gynnsamt för alla parter.

LloydsApoteks personal i Sverige samarbetar med sina norska motsvarigheter med liknande rekryteringsbehov. Enligt Mia Makower, som arbetar som HR-affärspartner på LloydsApotek i Sverige och ansvarar för den internationella rekryteringen, får alla tre deltagande länder stöd av Eures personal under hela rekryteringsprocessen.

– Allt görs tillsammans med kollegorna från Eures som fungerar som vår partner genom hela processen, förklarar Mia.

– Eures två rådgivare i Sverige och Norge arbetar nära varandra i processen och har också ett tätt samarbete med Eures rådgivare i Portugal.

Eures hjälper till med att sprida information om lediga jobb på LloydsApotek och Vitusapotek till arbetssökande i Portugal, ta emot cv från intresserade sökande och sätta dem i kontakt med Mia och hennes kollegor. En av alla apotekare som LloydsApotek har rekryterat från Portugal är 27-åriga Andreia Carona, som började arbeta för företaget våren 2016.

– Det här äventyret började i september 2015 när jag såg jobberbjudandet på Euresportalen. Företaget kom till Portugal för att berätta om jobbet och det var Eures rådgivare som informerade oss om programmet Ditt första Euresjobb, minns Andreia.

Skälet till att hon ville flytta utomlands för att arbeta var tydligt:

– Jag hade ett jobb i Portugal men utsikterna och lönen var inte vad jag hade förväntat mig efter fem års universitetsstudier och med min erfarenhet. Jag har alltid velat jobba utomlands och sökte därför jobbet.

Andreia fick ekonomiskt stöd från Ditt första Euresjobb för att åka till intervjun i Porto och för att få sina akademiska kvalifikationer erkända utomlands. LloydsApotek anordnade också en kurs i svenska som Andreia fick gå i Portugal innan hon flyttade. Arbetstagarna måste nämligen visa att deras svenska är tillräckligt god för att de ska få sin apotekarlegitimation. Andreia pratar och skriver nu svenska varje dag på jobbet.

Andreia är full av lovord över stödet hon har fått från både Ditt första Euresjobb och arbetsgivaren.

– Euresrådgivaren var en oumbärlig stöttepelare i hela processen och det är perfekt att ha någon du kan ringa om du har några frågor. Företaget gör också ett jättebra jobb och stöttar oss i allt, säger hon.

Mia är lika positivt inställd till programmet Ditt första Euresjobb och företagets samarbete med Eures. Hon anser att det är självklart att någon som flyttar till ett annat land måste få allt stöd som behövs, både på och utanför arbetsplatsen.

– Vi flyttar människor, inte siffror. Om du flyttar en person från ett land till ett annat måste du erbjuda stöd på båda ställen, och det är där Eures kommer in i bilden, säger hon.

– Den största fördelen är att vi har någon där [i Portugal] som talar språket, någon som vet vad de är rädda för och oroar sig över, och som kan prata med dem direkt. När de sedan kommer hit [till Sverige] har de både mig och en annan kollega från Eures som hjälper dem med allt det behöver.

Eures har blivit populärt bland arbetsgivarna i Sverige, och det är inte bara företag inom läkemedelsindustrin som behöver stöd:

– Vi behöver tandläkare, tandhygienister, sjuksköterskor, kirurger, läkare, kockar, alla slags yrken, säger Mia.

Tack vare sitt lyckade samarbete med Eures har LloydsApotek kunnat rekrytera apotekare från Portugal under flera års tid vid det här laget – några av dem har gått vidare till chefspositioner – och sex nya portugisiska anställda kommer att komma senare under året. Mia hoppas att även Andreia kommer att stanna länge och bli chef.

Det kan såklart vara svårt att lämna familj och vänner bakom sig när man flyttar utomlands, och det är inte alltid lätt att göra långsiktiga planer i ett nytt land. För Andreia har det varit lättare eftersom hennes pojkvän Pedro flyttade till henne i Sverige sommaren 2017 när han lyckades få ett jobb som solenergiingenjör. Pedro fick också hjälp av Ditt första Euresjobb med sin ansökan och fick ekonomiskt stöd när han först kom till landet.

Andreia säger att hon skulle rekommendera sin erfarenhet av Ditt första Euresjobb till andra unga européer:

– Jag tycker att det här programmet är jättebra för någon som vill testa något nytt men samtidigt vara säker på att få stöd och att det är seriösa företag.

Ditt första Euresjobb är ett program som Europeiska unionen anordnar för att åstadkomma rörlighet i arbetslivet. För att få reda på mer om sysselsättnings- och utbildningsmöjligheter inom hela EU eller för att finna arbetstagare med de kompetenser du behöver, kontakta en av programmets arbetsförmedlingar eller ta kontakt med din lokala Euresrådgivare via Euresportalen.

 

Länkar:

Reuters – Sweden needs more immigrants to counter ageing population

Ditt första Euresjobb

Euresportalen

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
 • Externa EURES-nyheter
 • Framgångsberättelser
 • Ungdom
Relaterade avsnitt
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.