Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre25 octombrie 2018Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune5 min de lectură

„Primul tău loc de muncă EURES” ajută tinerii farmaciști din Portugalia să-și găsească de muncă în Scandinavia

Industria farmaceutică din Suedia a suferit o transformare în 2009, când, în urma unei noi reglementări a pieței aflate sub monopol de stat, aceasta a fost deschisă sectorului privat.

Your first EURES job helps young Portuguese pharmacists to find work in Scandinavia
Andreia Carona

Piața a explodat, iar deficitul de farmaciști calificați care a urmat, cuplat cu îmbătrânirea populației, a făcut ca recrutarea de pe teritoriul Suediei să devină dificilă pentru angajatori.

Pe de altă parte, în Portugalia erau – și încă sunt – prea mulți farmaciști și prea puține locuri de muncă, în mare parte din cauza efectelor de durată ale crizei financiare. Identificând o oportunitate reciproc avantajoasă, LloydsApotek din Suedia, împreună cu partenerul său norvegian Vitusapotek, a încheiat un parteneriat cu EURES Portugalia pentru a recruta farmaciști prin intermediul programului Primul tău loc de muncă EURES (YfEj).

Angajații LloydsApotek din Suedia lucrează în parteneriat cu omologii lor din Norvegia, care se confruntă cu nevoi similare în ceea ce privește recrutarea. Potrivit Miei Makower, care deține funcția de partener în domeniul resurselor umane la LloydsApotek din Suedia și răspunde de recrutarea internațională, întregul proces de recrutare este sprijinit de personalul EURES din toate cele trei țări.

„Totul se realizează împreună cu colegii de la EURES”, spune Mia. „Avem în ei un partener pe parcursul întregului proces”.

„Cei doi consilieri EURES din Suedia și Norvegia conlucrează strâns în cadrul acestui proces și, de asemenea, colaborează îndeaproape cu consilierii EURES din Portugalia.”

EURES contribuie la promovarea oportunităților de angajare la LloydsApotek și la Vitusapotek în rândul portughezilor aflați în căutarea unui loc de muncă, reunește CV-urile candidaților interesați și îi pune în legătură cu Mia și cu colegii ei. Unul dintre numeroșii farmaciști recrutați de LloydsApotek din Portugalia este Andreia Carona, o tânără de 27 de ani care a început să lucreze în cadrul companiei în primăvara anului 2016.

„Aventura a început în septembrie 2015, când am văzut oferta de muncă pe portalul EURES”, își amintește Andreia. „Compania a mers în Portugalia pentru a discuta despre post, iar despre programul YfEj am aflat de la consilierii EURES.”

Motivația ei de a merge să lucreze în străinătate era clară: „Aveam un loc de muncă în Portugalia, dar oportunitățile care mi se ofereau și salariul nu corespundeau așteptărilor mele după cinci ani de facultate și experiența pe care o aveam. Mă gândeam mereu la varianta de a lucra în străinătate și de aceea am candidat pentru acest post.”

Andreia a primit sprijin financiar din partea programului YfEj pentru a participa la interviu în Porto și a obține recunoașterea calificărilor universitare în străinătate. De asemenea, LloydsApotek a făcut demersurile necesare pentru ca Andreia să urmeze un curs de limba suedeză în Portugalia înainte de mutare, întrucât angajații trebuie să demonstreze un nivel bun de cunoaștere a limbii pentru a obține licența de farmacist. Acum, Andreia vorbește și scrie în suedeză zilnic la locul de muncă.

Andreia are numai cuvinte de laudă cu privire la sprijinul pe care l-a primit atât din partea programului YfEj, cât și a angajatorului. „Consilierul EURES a fost esențial în întregul proces; este ideal să existe o persoană pe care s-o poți suna dacă ai întrebări”, spune ea. „Iar cei de la companie fac o treabă minunată și ne sprijină în toate privințele.”

Și Mia are o impresie la fel de bună despre programul YfEj și despre colaborarea companiei cu EURES. Ea consideră că este esențial ca oamenii să primească tot sprijinul de care au nevoie când se mută în altă țară – atât la locul de muncă, cât și în afara lui. „Noi transferăm oameni, nu numere”, spune ea. „Dacă ajuți o persoană să se mute în altă țară, trebuie să ai sprijin din partea ambelor părți, iar aici intervine EURES.”

„Cel mai mare avantaj este că avem acolo [în Portugalia] pe cineva care vorbește limba, care cunoaște temerile și îngrijorările oamenilor și poate să stea de vorbă cu ei personal. Apoi, când vin aici [în Suedia], oamenii mă au pe mine, dar au și un omolog de la EURES, care lucrează cu ei și îi ajută cu tot ce au nevoie.”

EURES se bucură de popularitate în rândul angajatorilor din Suedia, unde nu doar întreprinderile din industria farmaceutică au nevoie de sprijin. „Avem nevoie de dentiști, de asistenți de profilaxie stomatologică, de asistenți medicali, de chirurgi, de medici, de bucătari, tot felul de meserii”, spune Mia.

Datorită colaborării fructuoase cu EURES, LloydsApotek a recrutat numeroși farmaciști din Portugalia în ultimii ani – unii dintre ei au devenit între timp manageri –, iar anul acesta urmează să li se alăture încă șase angajați portughezi. Mia speră că și Andreia va rămâne alături de ei pe termen lung și că va deveni manager.

Desigur, despărțirea de familie și de prieteni poate fi dificilă la mutarea în străinătate, iar oamenilor nu le este întotdeauna ușor să facă planuri pe termen lung într-o țară nouă. La experiența pozitivă a Andreiei a contribuit și faptul că iubitul ei, Pedro, i s-a alăturat în Suedia în vara anului 2017, după ce a reușit să-și găsească un post de inginer în domeniul energiei solare. În urma depunerii candidaturii, Pedro a primit la rândul lui ajutor din partea programului YfEj și a beneficiat de sprijin financiar la sosirea în țară.

Andreia spune că ar recomanda și altor tineri europeni experiența programului YfEj: „După mine, cred că acest program este foarte bun pentru cei care vor să încerce ceva nou, pentru că garantează sprijin și seriozitate din partea companiilor.”

„Primul tău loc de muncă EURES” este un program de mobilitate profesională al Uniunii Europene. Pentru a afla mai multe despre posibilitățile de angajare și formare existente pe teritoriul UE sau pentru a găsi angajați cu competențele de care aveți nevoie, contactați unul dintre serviciile de ocupare a forței de muncă sau luați legătura cu consilierul EURES local prin intermediul portalului EURES.

 

Linkuri conexe:

Reuters – Suedia are nevoie de mai mulți imigranți pentru a contracara îmbătrânirea populației

Primul tău loc de muncă EURES

Portalul EURES

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
 • Știri externe EURES
 • Povesti de succes
 • Tineret
Secțiuni aferente
Sectorul
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.