Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel25 oktober 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 4 min

Jonge Portugese apotheker vindt werk in Scandinavië dankzij "Je eerste EURES-baan"

De farmaceutische industrie in Zweden onderging in 2009 een transformatie toen de door de staat geleide markt door een herregulering werd opengesteld voor de particuliere sector.

Your first EURES job helps young Portuguese pharmacists to find work in Scandinavia
Andreia Carona

De markt explodeerde; door het hieruit voortvloeiende tekort aan gekwalificeerde apothekers, in combinatie met de vergrijzing van de bevolking, was het voor werkgevers moeilijk om mensen te vinden binnen Zweden.

In Portugal waren er – zoals nu – juist te veel apothekers en onvoldoende banen, vooral door de gevolgen van de financiële crisis. LloydsApotek in Zweden en diens Noorse partner Vitusapotek besloten om in samenwerking met EURES Portugal apothekers aan te werven via het programma Je eerste EURES-baan, omdat zij hierin een gunstige kans zagen voor iedereen.

LloydsApotek-medewerkers in Zweden werken in partnerschap met hun collega's in Noorwegen, die soortgelijke aanwervingsbehoeften hebben. Volgens Mia Makower, hr-zakenpartner bij LloydsApotek in Zweden en verantwoordelijk voor internationale aanwervingen, wordt het hele aanwervingsproces ook begeleid door EURES-medewerkers in alle drie de landen.

"Alles gebeurt samen met EURES-collega's", legt Mia uit. "Zij zijn partner in dit hele proces."

"De twee EURES-adviseurs in Zweden en Noorwegen werken nauw samen in dit proces en dit geldt ook voor de EURES-adviseurs in Portugal."

EURES helpt bij het bevorderen van arbeidskansen bij LloydsApotek en Vitusapotek onder werkzoekenden in Portugal, verzamelt cv's van belangstellende kandidaten en brengt hen in contact met Mia en haar collega's. Een van de vele apothekers die LloydsApotek uit Portugal heeft aangeworven, is de 27-jarige Andreia Carona. Zij begon in het voorjaar van 2016 bij het bedrijf.

"Dit avontuur begon in september 2015 toen ik een vacature zag op het EURES-portaal", vertelt Andreia. "Het bedrijf kwam naar Portugal om over de baan te vertellen en de EURES-adviseurs informeerden ons over het programma "Je eerste EURES-baan"."

Haar motivatie om naar het buitenland te verhuizen om te werken was duidelijk: "Ik had een baan in Portugal, maar de mogelijkheden en het salaris waren niet wat ik verwachtte na vijf jaar universiteit en met mijn ervaring. Ik heb er altijd aan gedacht om in het buitenland te werken en daarom heb ik naar deze baan gesolliciteerd."

Andreia ontving vanuit het programma "Je eerste EURES-baan" financiële steun om naar het sollicitatiegesprek in Porto te gaan en haar academische kwalificaties voor het buitenland te laten erkennen. LloydsApotek zorgde er ook voor dat Andrea een Zweedse taalcursus kon volgen in Portugal voordat ze zou verhuizen. Werknemers moeten namelijk aantonen dat ze het Zweeds voldoende beheersen om een apothekersvergunning te verkrijgen. Andreia spreekt en schrijft nu dagelijks Zweeds op haar werk.

Andreia is vol lof over de steun die zij heeft ontvangen van "Je eerste EURES-baan" en haar werkgever. "De EURES-adviseur speelde een sleutelrol in het hele proces; het is ideaal om iemand te kunnen bellen wanneer je vragen hebt", zegt ze. "Het bedrijf doet ook fantastisch werk en helpt ons met alles."

Mia is eveneens positief over het programma "Je eerste EURES-baan” en de samenwerking van het bedrijf met EURES. Zij meent dat het van essentieel belang is dat mensen alle steun ontvangen die zij nodig hebben wanneer zij naar een ander land verhuizen, zowel op het werk als daarbuiten. "Het zijn mensen die we laten verhuizen, geen nummers", zegt ze. "Als je een persoon vanuit een land naar een ander land laat verhuizen, moet er in beide landen ondersteuning zijn en daar zorgt EURES voor."

"Het grootste voordeel is dat we daar [in Portugal] iemand hebben die de taal spreekt, iemand die hun angsten en zorgen kent en die met hen persoonlijk kan spreken. Wanneer zij dan hier [in Zweden] komen, hebben zij, naast mijzelf, een collega van EURES die met hen werkt en hen helpt met alles wat zij nodig hebben."

EURES blijkt populair onder werkgevers in Zweden en het zijn niet alleen bedrijven in de farmaceutische industrie die ondersteuning nodig hebben: "Wij hebben tandartsen, mondhygiënisten, verpleegkundigen, chirurgen, artsen, chefs en allerlei beroepsbeoefenaars nodig", aldus Mia.

Dankzij de succesvolle samenwerking met EURES, werft LloydsApotek nu al enkele jaren apothekers uit Portugal aan – sommigen van hen zijn intussen managers geworden. Later dit jaar komen er nog zes nieuwe Portugese werknemers bij. Mia hoopt dat ook Andreia op termijn zal blijven en manager zal worden.

Het kan uiteraard moeilijk zijn om familie en vrienden achter te laten om naar het buitenland te verhuizen en het is niet altijd gemakkelijk om plannen voor de lange termijn te maken in een nieuw land. Andreia werd geholpen door het feit dat haar vriend Pedro zich bij haar in Zweden voegde in de zomer van 2017, na het bemachtigen van een baan als zonne-ingenieur. Ook Pedro kreeg vanuit "Je eerste EURES-baan” sollicitatiebegeleiding en financiële steun bij zijn aankomst in het land.

Andreia zegt dat zij haar ervaring met "Je eerste EURES-baan" aan andere jonge Europeanen zou aanbevelen: "Ik denk dat dit programma echt goed is voor iemand die iets nieuws wil proberen, met ondersteuning en bij serieuze bedrijven."

Je eerste EURES-baan is een beroepsmobiliteitregeling van de Europese Unie. Wil je meer weten over werk- en opleidingsmogelijkheden in de EU, of werknemers vinden met specifieke vaardigheden? Neem dan contact op met de arbeidsdienst van de regeling of met je plaatselijke EURES-adviseur via het EURES-portaal.

 

Verwante links:

Reuters - Zweden heeft meer immigranten nodig om het effect van de vergrijzing tegen te gaan

Je eerste EURES-baan

EURES-portaal

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
 • Extern EURES-nieuws
 • Succesverhalen
 • Jeugd
Gerelateerde sectie(s)
Sector
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.