Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli25. lokakuuta 2018Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 3 min

Eka EURES-työpaikka auttaa nuoria portugalilaisia farmaseutteja löytämään työtä Pohjoismaista

Ruotsin apteekkiala mullistui vuonna 2009, kun valtion monopolimarkkinoiden sääntely purettiin ja ala avattiin yksityiselle sektorille.

Your first EURES job helps young Portuguese pharmacists to find work in Scandinavia
Andreia Carona

Markkinat kasvoivat räjähdysmäisesti, minkä johdosta pätevistä farmaseuteista alkoi olla pulaa. Sen ja väestön ikääntymisen vuoksi työnantajien oli vaikeaa löytää työntekijöitä Ruotsista.

Portugalissa puolestaan oli – ja on edelleen – liian paljon farmaseutteja ja liian vähän työpaikkoja, pääasiassa rahoituskriisin jälkivaikutusten vuoksi. Ruotsalainen LloydsApotek ja sen norjalainen kumppani Vitusapotek huomasivat molempia hyödyttävän tilaisuuden. Ne alkoivat rekrytoida yhdessä Portugalin EURESin kanssa farmaseutteja Eka EURES-työpaikka (YfEJ) -ohjelman kautta.

LloydsApotekin henkilöstö Ruotsissa tekee yhteistyötä norjalaisten apteekkien kanssa, ja näillä on samanlaisia rekrytointitarpeita. Mia Makower työskentelee LloydsApotekin henkilöstöasioiden liiketoimintakumppanina ja vastaa apteekin kansainvälisestä rekrytoinnista. Hän kertoo, että kaikkien kolmen maan EURES-palvelujen henkilöstö auttaa koko rekrytointiprosessin ajan.

”Kaikki tehdään EURES-kollegojen kanssa”, Mia kertoo. ”He ovat yhteistyökumppaneina koko prosessin ajan.

”Kaksi EURES-neuvojaa Ruotsissa ja Norjassa tekee tässä prosessissa keskenään tiivistä yhteistyötä. Myös EURES-neuvojat Portugalissa osallistuvat tiiviisti yhteistyöhön.”

EURES auttaa välittämään LloydsApotekin ja Vitusapotekin työpaikkailmoitukset työnhakijoille Portugalissa, kerää ansioluettelot kiinnostuneilta ehdokkailta ja saattaa heidät yhteyteen Mian ja tämän kollegoiden kanssa. Yksi monista LloydsApotekin Portugalista rekrytoimista farmaseuteista on 27-vuotias Andreia Carona, joka aloitti työt yrityksessä vuoden 2016 keväällä.

”Tämä seikkailu alkoi vuoden 2015 syyskuussa, kun näin työtarjouksen EURES-portaalissa”, Andreia muistelee. ”Yritys lähti Portugaliin puhumaan työstä, ja EURES-neuvojat kertoivat meille YfEJ-ohjelmasta.”

Muutto ulkomaille töihin oli hänestä houkuttelevaa. ”Minulla oli työpaikka Portugalissa, mutta uramahdollisuudet ja palkka eivät olleet sitä, mitä odotin viiden yliopistovuoden ja kokemukseni perusteella. Olin aina miettinyt työskentelyä ulkomailla, ja siksi hain tätä työpaikkaa.”

Andreia sai taloudellista tukea YfEJ-ohjelmasta, jotta hän pääsi haastatteluun Portoon ja sai yliopistotutkintonsa tunnustetuksi ulkomailla. LloydsApotek myös järjesti Andreialle ruotsin kielen kurssin, jonka hän kävi Portugalissa ennen muuttoaan, koska työntekijöiden on osoitettava osaavansa ruotsia, jotta he saavat luvan harjoittaa farmaseutin ammattia. Nyt Andreia puhuu ja kirjoittaa ruotsia päivittäin työssään.

Andreia ylistää maasta taivaisiin sekä YfEj-ohjelmasta että työnantajaltaan saamaansa tukea. ”EURES-neuvoja oli ratkaisevan tärkeä koko prosessissa, ja on mahtavaa, että on joku, jolle voi soittaa, jos on kysyttävää”, hän toteaa. ”Myös yritys teki loistavaa työtä ja tuki meitä kaikessa.”

Mia ajattelee yhtä myönteisesti YfEJ-ohjelmasta ja yrityksen yhteistyöstä EURESin kanssa. Hänestä on olennaisen tärkeää, että ihmiset saavat uuteen maahan muuttaessaan kaiken tarvitsemansa tuen sekä työpaikalla että sen ulkopuolella. ”Me muutamme ihmisiä – emme numeroita”, hän sanoo. ”Jos ihminen muutetaan maasta toiseen, hänelle on annettava tukea molemmilta puolilta, ja siinä EURES tulee mukaan kuvioon.

Suurin etu on siinä, että meillä on siellä [Portugalissa] joku, joka puhuu kieltä, joku, joka tuntee heidän pelkonsa ja huolensa ja voi puhua heille henkilökohtaisesti. Sitten, kun he tulevat tänne [Ruotsiin], heillä on minun lisäkseni EURES-neuvoja tekemässä työtä ja auttamassa heitä kaikessa tarvittavassa.”

EURES on ollut suosittu ruotsalaisten työnantajien keskuudessa. Ja yritykset tarvitsevat tukea muuallakin kuin apteekkialalla: ”Tarvitsemme hammaslääkäreitä, hammashoitajia, sairaanhoitajia, kirurgeja, lääkäreitä, kokkeja, työntekijöitä kaikenlaisiin ammatteihin”, Mia sanoo.

EURESin kanssa tekemänsä onnistuneen yhteistyön ansiosta LloydsApotek on nyt palkannut Portugalista monen vuoden ajan farmaseutteja – joista joistakin on sittemmin tullut esimiehiä – ja myöhemmin tänä vuonna on tulossa kuusi uutta portugalilaista työntekijää. Mia toivoo, että myös Andreia jää pidemmäksi aikaa ja nousee esimieheksi.

Perheen ja ystävien jättäminen voi tietenkin olla vaikeaa ulkomaille muutettaessa, eikä uudessa maassa ole aina helppoa tehdä suunnitelmia pitkäksi ajaksi. Andreian kokemusta on helpottanut se, että hänen poikaystävänsä Pedro saapui hänen luokseen Ruotsiin kesällä 2017 saatuaan työpaikan aurinkovoimainsinöörinä. Myös Pedro sai YfEJ-ohjelmasta apua hakemuksensa tekemisessä sekä taloudellista tukea saapuessaan maahan.

Kokemuksensa perusteella Andreia suosittelee YfEj-ohjelmaa muille eurooppalaisnuorille: ”Minusta tämä ohjelma on erittäin hyvä kaikille, jotka haluavat kokeilla jotakin uutta, saada tukea ja päästä töihin vakavasti otettavaan yritykseen.”

Eka EURES-työpaikka on Euroopan unionin ammatillisen liikkuvuuden ohjelma. Hanki lisätietoja työskentely- ja harjoittelumahdollisuuksista EU:ssa tai etsi päteviä työntekijöitä ottamalla yhteyttä johonkin ohjelman työvoimapalveluista tai paikalliseen EURES-neuvojaan EURES-portaalissa.

 

Asiaan liittyviä linkkejä

Reuters - Sweden needs more immigrants to counter ageing population (Ruotsi tarvitsee lisää maahanmuuttajia, koska väestö ikääntyy)

Eka EURES-työpaikka

EURES-portaali

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
 • Ulkoiset EURES-uutiset
 • Menestystarinat
 • Nuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Sektori
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.