Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak25. listopada 2018.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanjePredviđeno vrijeme čitanja: 5 min

Tvoj prvi posao preko EURES-a pomaže mladim portugalskim farmaceutima pronaći posao u Skandinaviji

Farmaceutska industrija u Švedskoj doživjela je preobražaj 2009. kada je ponovnom regulacijom tržišta privatnom sektoru omogućen ulaz na tržište nad kojim je dotad država imala monopol.

Your first EURES job helps young Portuguese pharmacists to find work in Scandinavia
Andreia Carona

Naglo širenje tržišta koje je pratio nedostatak kvalificiranih farmaceuta, uzimajući u obzir sve starije stanovništvo te države, prouzročilo je probleme poslodavcima u pogledu zapošljavanja radnika iz Švedske.

S druge strane, u Portugalu je postojao (i još uvijek postoji) prevelik broj farmaceuta, a premalo poslova, uglavnom zbog posljedica financijske krize. Uvidjevši obostranu korist, partnerska poduzeća LloydsApotek iz Švedske i Vitusapotek iz Norveške udružila su se s EURES-om Portugal kako bi zaposlila farmaceute putem programa Tvoj prvi posao preko EURES-a.

Osoblje poduzeća LloydsApotek surađuje s kolegama u Norveškoj koji imaju slične potrebe u pogledu zapošljavanja. Mia Makower, koja radi kao poslovni partner za ljudske resurse poduzeća LloydsApotek u Švedskoj i koja je odgovorna za međunarodno zapošljavanje, ističe kako cijeli postupak zapošljavanja podupire i osoblje EURES-a u sve tri zemlje.

„U svemu surađujemo s kolegama iz EURES-a”, objašnjava Mia. „Partneri smo tijekom cijelog postupka.”

„Dva savjetnika EURES-a u Švedskoj i Norveškoj međusobno blisko surađuju u tom postupku, kao i sa savjetnicima EURES-a u Portugalu.”

EURES je pomogao u promicanju mogućnosti za zapošljavanje u poduzećima LloydsApotek i Vitusapotek među tražiteljima posla u Portugalu, prikupio životopise zainteresiranih kandidata te ih povezao s Mijom i njezinim kolegama. Među brojnim farmaceutima iz Portugala koje je zaposlilo poduzeće LloydsApotek jest i dvadesetsedmogodišnja Andreia Carona koja je ondje počela raditi u proljeće 2016.

„Moja je avantura započela u rujnu 2015. kada sam vidjela oglas za posao na portalu EURES-a”, prisjeća se Andreia. „Predstavnici poduzeća otišli su u Portugal kako bi održali razgovarali o radnim mjestima koja nude, a savjetnici EURES-a rekli su nam za program Tvoj prvi posao preko EURES-a.”

Njezina motivacija za preseljenje u inozemstvo zbog posla bila je jasna: „Imala sam posao u Portugalu, ali mogućnosti i plaća nisu bili ono što sam očekivala nakon pet godina studiranja i s iskustvom koje sam imala. Uvijek sam razmišljala o radu u inozemstvu i to je bilo razlog zašto sam se prijavila za taj posao.”

Andreia je primila financijsku potporu u okviru programa Tvoj prvi posao preko EURES-a kako bi mogla otići na razgovor za posao u Portu te kako bi se pobrinula da se njezine akademske kvalifikacije priznaju u inozemstvu. Poduzeće LloydsApotek osiguralo je Andreiji tečaj švedskog jezika u Portugalu kako bi ga mogla završiti prije preseljenja u Švedsku jer zaposlenici moraju dokazati visoku razinu poznavanja švedskog jezika kako bi im se mogla izdati farmaceutska dozvola. Ona sada svaki dan na poslu upotrebljava švedski u govoru i pismu.

Andreia je puna pohvala za potporu koju je dobila od programa Tvoj prvi posao preko EURES-a i svojeg poslodavca. „Savjetnik EURES-a imao je ključnu ulogu tijekom cijelog postupka. Izvrsno je imati nekoga kome se možete obratiti ako imate pitanja”, kaže Andreia. „Poduzeće se isto tako odlično ponijelo prema nama i pružili su nam potporu u pogledu svega.”

I Mia ima vrlo pozitivno mišljenje o programu Tvoj prvi posao preko EURES-a i suradnji poduzeća s EURES-om. Smatra da je iznimno važno da ljudi dobiju svu potrebnu potporu na radnom mjestu i izvan njega pri seljenju u drugu zemlju. „Riječ je o ljudima, a ne o brojevima”, ističe Mia. „Kada selite nekoga iz jedne zemlje u drugu, potrebna je potpora s obje strane, a tada nastupa EURES.”

„Najveća je prednost to što ondje [u Portugalu] imamo nekoga tko govori njihov jezik, razumije njihove strahove i brige te može osobno razgovarati s njima. Zatim kada dođu ovdje [u Švedsku], imaju mene i kolegu iz EURES-a i mi im pomažemo sa svime što im može zatrebati.”

EURES postaje sve popularniji među poslodavcima u Švedskoj, a potpora je potrebna i poduzećima koja nisu dio farmaceutske industrije: „Potrebni su nam stomatolozi, zubni higijeničari, medicinske sestre, kirurzi, liječnici, kuhari, svakakve različite struke”, kaže Mia.

Zahvaljujući uspješnoj suradnji s EURES-om, poduzeće LloydsApotek već godinama zapošljava farmaceute iz Portugala od kojih su neki postali upravitelji, a šest novih zaposlenika iz Portugala pridružuje se poduzeću krajem ove godine. Mia se nada da će i Andreia dugo ostati u poduzeću i postati upraviteljica.

Naravno, može biti teško ostaviti obitelj i prijatelje kada se selite u inozemstvo i nije uvijek lako dugoročno planirati u novoj zemlji. Andreijino je iskustvo preseljenja u drugu zemlju bilo lakše jer joj se u ljeto 2017. u Švedskoj pridružio njezin dečko Pedro nakon što je uspio pronaći stabilan posao kao solarni inženjer. I on je dobio pomoć u okviru programa Tvoj prvi posao preko EURES-a kada se prijavljivao za to radno mjesto te je dobio financijsku potporu nakon dolaska u Švedsku.

Andreia kaže da bi svoje iskustvo s programom Tvoj prvi posao preko EURES-a preporučila i drugim mladim Europljanima: „Mislim da je program izvrstan za one koji žele isprobati nešto novo. Osigurana vam je pomoć, a uključena su ozbiljna poduzeća.”

Tvoj prvi posao preko EURES-a program je Europske unije za radnu mobilnost. Ako želite saznati više o mogućnostima zapošljavanja ili osposobljavanja u cijelom EU-u ili pronaći zaposlenike koji posjeduju vještine koje su vam potrebne, javite se nekoj od službi za zapošljavanje koje sudjeluju u programu ili svojem lokalnom savjetniku EURES-a putem portala EURES-a.

 

Korisne poveznice:

Reuters – Švedskoj je za borbu protiv starenja stanovništva potrebno više useljenika

Tvoj prvi posao preko EURES-a

EURES-ov portal

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
 • Vanjske vijesti EURES-a
 • Uspješne priče
 • Mladost
Povezani odjeljak(i)
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.