Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2018. október 25.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 6 perc

„Az első EURES-állásod” fiatal portugál gyógyszerészeknek segít állást találni Skandináviában

A svéd gyógyszerágazatot 2009-ben átalakították, amikor az államilag monopolizált piac újraszabályozása miatt az ágazat megnyílt a magánszektor számára.

Your first EURES job helps young Portuguese pharmacists to find work in Scandinavia
Andreia Carona

A piac felrobbant, és az ezt követő képzettgyógyszerész-hiány, valamint az elöregedő népességmegnehezítette a munkaadók számára a Svédországon belüli munkaerő-felvételt.

Ezzel szemben Portugáliában túl sok gyógyszerész volt – és van mind a mai napig –, és nincs elég állás, ami jórészt a pénzügyi válság utóhatásainak köszönhető. A kölcsönösen előnyös lehetőségeket látva a svéd LloydsApotek norvég partnerével, a Vitusapotekkel együttesen összefogott a portugáliai EURES képviselettel azért, hogy „Az első EURES-állásod”(YfEJ) program keretében gyógyszerészeket toborozzanak.

A svéd LloydsApotek alkalmazottai felvették a kapcsolatot a norvég kollégáikkal, akiknek hasonló személyzet-felvételi szükségletei vannak. Mia Makower, a svédországi LloydsApotek vállalat nemzetközi toborzásért felelős HR vezetője szerint mindhárom országban az EURES munkatársai támogatják a teljes munkaerő-felvételi folyamatot.

„Minden az EURES munkatársainak közreműködésével történik – fejtette ki Mia. – Az egész folyamat során partnerként vesznek részt a munkában.”

„A folyamat során a Svédországban és Norvégiában tevékenykedő két EURES-tanácsadó szorosan együttműködik egymással, illetve a portugáliai EURES-tanácsadókkal.”

Az EURES a LloydsApotek és a Vitusapotek vállalatoknál meghirdetett álláslehetőségek portugáliai álláskeresők körében történő népszerűsítésében nyújt segítséget, begyűjti az érdeklődő pályázók önéletrajzait, valamint kapcsolatot teremt köztük és Mia, illetve az ő kollégái között. A LloydsApotek által felvett számos portugál gyógyszerész közül a 27 éves Andreia Carona az egyik, aki 2016-ban kezdett el dolgozni a vállalatnál.

„Ez a kaland 2015 szeptemberében kezdődött, amikor megláttam az állásajánlatot az EURES-portálon – idézte fel Andreia. – A vállalat képviselői Portugáliába jöttek, hogy bemutassák az állást, az EURES-tanácsadók pedig a YfEj programot ismertették.”

Andreiának egyértelmű indoka volt arra, hogy külföldre költözzön és ott dolgozzon: „Már volt állásom Portugáliában, de a lehetőségek és a fizetés nem felelt meg az elvárásaimnak az ötéves egyetemi képzés és a megszerzett tapasztalat fényében. Mindig is fontolgattam a külföldi munkát, és ezért jelentkeztem erre az állásra.”

Andreia pénzügyi támogatást kapott a YfEj-től, amelynek köszönhetően elmehetett a Portóban tartott állásinterjúra, illetve külföldön is sikerült elismertetnie a felsőfokú képesítését. A LloydsApotek egy svéd nyelvtanfolyamot is szervezett Andreia számára, amelyet Portugáliában végezhetett el a költözés előtt, mivel a munkavállalóknak magas szintű svéd nyelvtudással kell rendelkezniük ahhoz, hogy megkaphassák gyógyszerészengedélyüket. A munkahelyén Andreia most minden nap használja a svéd nyelvet szóban és írásban.

Végtelenül hálás a támogatásért, amit a YfEj-től és a munkaadójától kapott. „Az EURES-tanácsadó alapvető szerepet játszott a teljes folyamat során és nagyon jó, ha van valaki, akit felhívhatsz, ha kérdéseid merülnek fel – mondta. – A vállalat szintén kitűnő munkát végez és mindenben támogat minket.”

Mia ugyanilyen pozitívan vélekedik a YfEj programról és a vállalat EURES-sel való együttműködéséről. Úgy érzi, alapvető fontosságú, hogy az emberek minden szükséges támogatást megkapjanak, amikor egy másik országba költöznek, mind a munkahelyen, mind azon kívül. „Embereket költöztetünk, nem számokat – mondta. – Ha átköltöztetsz egy embert egyik országból egy másikba, mindkét oldalon rendelkezned kell támogatással, és itt jön képbe az EURES.”

A legnagyobb előny, hogy van egy emberünk ott [Portugáliában], aki beszéli a nyelvet, aki ismeri a félelmeiket és aggályaikat, és személyesen tud velük beszélni. Amikor pedig idejönnek [Svédországba], ahogyan én, az EURES munkatársa is a rendelkezésükre áll, akinek az a dolga, hogy segítsen nekik mindenben, amiben kell.”

Az EURES népszerűnek bizonyul a svédországi munkaadók körében, és nem csak a gyógyszeriparban tevékenykedő vállalkozásoknak van szükségük támogatásra: „Szükségünk van fogorvosokra, dentálhigiénikus szakemberekre, ápolókra, sebészekre, orvosokra, séfekre, mindenféle szakemberre” – mondta Mia.

Az EURES-sel való sikeres együttműködésének köszönhetően a LloydsApotek már több éve foglalkoztat portugál gyógyszerészeket (akik közül néhányan mára már vezető beosztásban vannak), és ebben az évben várhatóan további hat új portugál munkavállaló csatlakozik a vállalathoz. Mia azt reméli, hogy Andreia is hosszabb ideig marad, és vezető lesz belőle.

Természetesen nehéz elhagyni a családot és a barátokat, amikor valaki külföldre költözik, és nem mindig könnyű hosszú távra tervezni egy új országban. Andreia tapasztalatát az is segítette, hogy barátja, Pedro, 2017-ben csatlakozott hozzá Svédországban, miután sikerült állást találnia napenergiára szakosodott mérnökként. Pedrónak a jelentkezés során szintén segítséget nyújtott a YfEj, valamint pénzügyi támogatást is kapott az országba érkezésekor.

Andreia azt mondja, más európai fiatalnak is szívesen ajánlaná saját YfEj-tapasztalatát: „Azt gondolom, hogy ez a program nagyon jó lehetőség egy olyan ember számára, aki ki akar próbálni valami újat, miközben támogatást kap és komoly vállalatoknál helyezkedhet el.”

„Az első EURES-állásod” egy európai uniós foglalkoztatási mobilitási program. Ha többet szeretne megtudni az uniós foglalkoztatási és képzési lehetőségekről, vagy ha olyan alkalmazottakat keres, akik rendelkeznek azokkal a készségekkel, amelyekre Önnek szüksége van, keresse fel a program egyik foglalkoztatási szolgálatát vagy a helyi EURES-tanácsadót az EURES portálon keresztül.

 

Kapcsolódó linkek:

Reuters - Sweden needs more immigrants to counter ageing population (Reuters – Svédországnak több bevándorlóra van szüksége, hogy ellensúlyozza az elöregedő társadalmat)

„Az első EURES-állásod”

EURES-portál

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebook-on

Az EURES a Twitter-en

Az EURES a LinkedIn-en

Témák
 • Külső EURES hírek
 • Sikertörténetek
 • Ifjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.