Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel27 juli 2021Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Waarom zachte vaardigheden en emotionele intelligentie belangrijker zijn dan ooit?

Sinds COVID-19 wordt de wereld geconfronteerd met tal van onzekerheden en problemen. Daarom hebben bedrijven emotioneel intelligente werknemers met zachte vaardigheden nodig om hen door deze moeilijke tijden heen te helpen.

Why soft skills and emotional intelligence are more important than ever
Unsplash

Zachte vaardigheden houden verband met de manier waarop je met collega’s omgaat, problemen oplost en je werk doet, terwijl emotionele intelligentie het vermogen is om je emoties en die van anderen te begrijpen en aan te voelen. We nemen hier een aantal van deze vaardigheden onder de loep en leggen uit waarom sommige belangrijker zijn dan andere.

Autonomie en verantwoordelijkheid

Telewerken heeft geleid tot grotere autonomie voor werknemers, en dit zou wel eens een permanent kenmerk van de arbeidsmarkt na COVID-19 kunnen blijven. Hoewel meer telewerken de productiviteit en een aantal andere economische en sociale indicatoren (bv. welzijn, gender, regionale gelijkheid, huisvesting, emissies) op de lange termijn kan verbeteren, kleven er ook bepaalde risico’s aan, met name op het gebied van innovatie en werknemerstevredenheid. Veel werknemers maken melding van “verborgen overwerk” als gevolg van vervaging van de grenzen tussen werk en privéleven. Om dit te beperken, moeten werknemers bedreven zijn in zelfmanagement. Zij moeten in staat zijn grenzen te trekken en hun productiviteit binnen de werktijd te maximaliseren. Ze moeten waar nodig verantwoordelijkheid nemen, terwijl zij ook de hun toegewezen pauzes en vrije tijd moeten opnemen om een burn-out te voorkomen.

Proactieve communicatie en samenwerking

Door het beperkte fysieke contact op de gemeenschappelijke werkplek zijn de mogelijkheden om met en van collega’s te leren sterk ingeperkt. Daarom moeten werknemers in staat zijn om proactief op zoek te gaan naar nieuwe vaardigheden, kennis en feedback.

Om het werkritme zo min mogelijk te verstoren en een effectieve samenwerking te bevorderen, moeten werknemers rekening houden met de manier waarop hun collega’s het liefst gecontacteerd willen worden en een gevoel voor “digitale etiquette” ontwikkelen. Ontvangen ze bijvoorbeeld liever lange en gedetailleerde e-mails of praten zij liever per telefoon? Hoe vaak willen ze over een lopende taak worden bijgepraat? Spreken ze graag via een videoverbinding of krijgen ze liever bericht via instant messaging?

Telewerken vereist ook een nieuwe nadruk op “virtuele lichaamstaal”. Om effectief aan virtuele vergaderingen deel te kunnen nemen, moeten werknemers zich bewust zijn van de manier waarop zij zich presenteren en daarbij zowel professioneel als vriendelijk blijven. Dit houdt in: oogcontact houden met de camera, glimlachen, niet te veel bewegen, indien nodig de microfoon uitschakelen en rechtop in een geconcentreerde houding zitten.

Emotionele intelligentie en empathie

De COVID-19-crisis heeft een enorme impact. Velen hebben mogelijk meer last van stress in verband met een hoge werkdruk, financiële druk, problemen met hun eigen gezondheid of die van een geliefde, rouwverwerking, gebrek aan kinderopvang, en nog veel meer. Personen die zich in de situatie van een ander kunnen verplaatsen en tegelijkertijd verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van hun werk op zich nemen, zijn daarom waardevoller dan ooit.

Aanpassingsvermogen en motivatie om bij te scholen

In bedrijven wordt nagedacht over de manier waarop cruciale onderdelen van hun toeleveringsketens kunnen worden aangepast aan de markt na COVID-19. Om hierop in te spelen moeten werknemers gemotiveerd zijn om zich bij te scholen om in hun bestaande functie aan nieuwe eisen te kunnen voldoen, en zich blijven richten op het opbouwen van een vaardighedenpakket dat aansluit op de behoeften van de nieuwe markt.

We hopen dat dit artikel een nuttig inzicht biedt in de vraag waarom zachte vaardigheden en emotionele intelligentie nu belangrijker zijn dan ooit.

Wil je meer lezen over de arbeidswereld na COVID-19? Kijk dan eens naar onze Zeven goede tips om met een gerust hart terug te keren naar kantoor.

In samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.

 

Links:

Zeven goede tips om met een gerust hart terug te keren naar kantoor

Zoeken naar EURES-adviseurs

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
 • Arbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuws
 • Wervingstrends
 • Jeugd
Gerelateerde sectie(s)
Sector
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.