Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2021. július 27.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 4 perc

Miért lett minden eddiginél fontosabb az érzelmi intelligencia és a humán készségek?

A COVID-19 utáni világ sok bizonytalanságot és kihívást rejthet. Ennek következtében a vállalatoknak nagy szükségük van az érzelmi intelligenciával és a humán készségek széles körével rendelkező munkavállalókra, akik segíthetnek túljutni ezen a nehéz időszakon.

Why soft skills and emotional intelligence are more important than ever
Unsplash

Humán készségek alatt a kollégákkal való kapcsolattartással, a problémák megoldásával és a munkavégzéssel kapcsolatos készségeket értjük, míg az érzelmi intelligencia a saját magunk és mások érzelmeinek megértésére és tudatosítására való képességet jelenti. Az alábbiakban néhány ilyen készséget vizsgálunk meg, valamint körüljárjuk, miért fontosabbak ezek most, mint valaha.

Autonómia és felelősség

A távmunka megnövelte az alkalmazottak önállóságát, és lehet, hogy ez a COVID-19 utáni munkaerőpiacra tartósan jellemző lesz. Bár a megnövekedett távmunka hosszú távon javíthatja a termelékenységet és számos más gazdasági és társadalmi mutatót (pl. jóllét, nemek közötti egyenlőség, regionális egyenlőség, lakhatás, kibocsátások), összességében a hatása kockázatot is rejt, különösen az innováció és a munkavállalói elégedettség tekintetében. Sok munkavállaló számol be arról, hogy a munkája és a magánélete közötti határvonal elmosódása „rejtett túlórához” vezet. Ahhoz, hogy ennek határt tudjanak szabni, a munkavállalóknak nagyon ügyesen kell menedzselniük magukat. Képesnek kell lenniük arra, hogy határt húzzanak, a munkaidő alatt maximális eredményességgel dolgozzanak és szükség esetén felelősséget vállaljanak, de közben kivegyék a kijelölt szüneteiket és a személyes szabadidejüket, hogy elkerüljék a kiégést.

Proaktív kommunikáció és együttműködés

A közös munkahelyi térben való fizikai érintkezés korlátozottsága jelentősen csökkenti az egymástól való tanulás lehetőségét. Ennek következtében az alkalmazottaknak rutint kell szerezniük abban, hogy proaktívan keressék az új készségeket, ismereteket és visszajelzéseket.

Ahhoz, hogy ez minél gördülékenyebb legyen és elősegítse a hatékony együttműködést, a munkavállalóknak figyelembe kell venniük, hogy a kollégáik milyen módon szeretik, ha kapcsolatba lépnek velük, és ki kell alakítaniuk egy „digitális etikettet”. A hosszú, részletes e-maileket kedvelik, vagy jobban szeretnek esetleg telefonon beszélni? Egy feladat során milyen gyakran igényelnek friss információkat a helyzetről? Szeretik a videóhívásokat, vagy inkább szöveges üzenetváltással szeretnének kommunikálni?

A távmunkához ezenkívül a „virtuális testbeszédre” is hangsúlyt kell fektetni. A virtuális értekezleteken való hatékony részvételhez a munkavállalóknak tudatosan kell ügyelniük a viselkedésükre: egyszerre kell szakmaiságot sugározniuk és megnyerő magatartást tanúsítaniuk. Ebbe beletartozik a szemkontaktus fenntartása a kamerán keresztül, a mosolygás, a túlzott babrálás elkerülése, szükség esetén a mikrofon elnémítása és az egyenes háttal, odafordulva való ülés is.

Érzelmi intelligencia és empátia

A COVID-19-válság rendkívül nagy hatással volt mindazokra, akik átélték azt. Ennek eredményeként sokaknál fokozott stressz léphet fel, többek között a nagy munkamennyiség, a pénzügyi megszorítások, a saját vagy szeretteik egészségügyi problémái, a gyász és a gyermekgondozás hiánya miatt. Ebből következően minden eddiginél értékesebbek lettek azok az emberek, akik képesek törődni másokkal, ugyanakkor a munkájuk minőségéért való felelősséget is egyensúlyban tudják tartani.

Alkalmazkodóképesség és továbbképzésre való motiváltság

A COVID-19 utáni piachoz való alkalmazkodás érdekében a vállalatok újragondolják ellátási láncaik kritikus elemeit. Ahhoz, hogy erre reagálni tudjanak, a munkavállalóknak motiváltan kell viszonyulniuk a továbbképzéshez, hogy meg tudjanak felelni a pozíciójukban várható új elvárásoknak, és továbbra is törekedniük kell az új piaci igényekhez igazodó készségtár kialakítására.

Reméljük, hogy ezzel a cikkel némileg be tudtuk mutatni, hogy a humán készségek és az érzelmi intelligencia miért fontosabb most, mint eddig bármikor.

Ha többet szeretne megtudni a COVID-19 utáni munka világáról, olvassa el A 7 leghasznosabb tanács az irodába való visszatéréssel kapcsolatos szorongás csökkentésére című cikkünket.

Partnerségben az EURES-szel, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljával.

 

Kapcsolódó linkek:

A 7 leghasznosabb tanács az irodába való visszatéréssel kapcsolatos szorongás csökkentésére

EURES-tanácsadók keresése

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
 • Munkaerőpiaci hírek/mobilitási hírek
 • Toborzási trendek
 • Ifjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.