Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия27 Юли 2021 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

Защо социалните умения и емоционалната интелигентност са по-важни от всякога

Светът след COVID-19 може да бъде пълен с несигурности и предизвикателства. Затова предприятията се нуждаят от емоционално интелигентни служители с широк кръг от социални умения, които ще им бъдат в помощ да се ориентират през тези трудни времена.

Why soft skills and emotional intelligence are more important than ever
Unsplash

Социалните умения са свързани с начина, по който взаимодействаме с колегите, решаваме проблеми и организираме работата си, а емоционалната интелигентност е способността да разбираме и познаваме своите емоции, както и емоциите на другите. По-долу са разгледани някои от тези умения и защо днес те са по-важни от всякога.

Самостоятелност и отговорност

Дистанционната работа доведе до по-голяма самостоятелност на служителите и това може да се запази като постоянна характеристика на пазара на труда след COVID-19. Въпреки че в дългосрочен план увеличаването на дистанционната работа има потенциала да подобри производителността и много други икономически и социални показатели (напр. благосъстояние, равенство между половете, регионално равенство, жилищно настаняване, емисии), цялостното въздействие от тази промяна води до рискове, особено за иновациите и удовлетвореността на служителите. Много служители съобщават за „скрит извънреден труд“, породен от размиването на границите между професионален и личен живот. За да се противодейства на това, служителите трябва да притежават умения за самоуправление. Те трябва да могат да определят границите, да постигат максимална производителност в рамките на работното време и да поемат отговорност, когато е необходимо, като същевременно ползват полагаемите им се почивки и отпуски, за да се избегне изтощение.

Проактивна комуникация и сътрудничество

Ограничени физически взаимодействия в общо работно пространство означава, че възможностите за учене един от друг са значително по-малки. Поради това служителите трябва да се чувстват свободни проактивно да търсят нови умения, знания и обратна връзка.

За да има минимални смущения и да се насърчи ефективното сътрудничество, служителите трябва да обърнат внимание на предпочитанията на колегите си как да се контактува с тях и да развият чувство за „цифров етикет“. Дали колегата обича например дълги и подробни електронни писма, или предпочита да говори по телефона? Колко често иска да бъде информиран по време на дадена задача? Обича ли конферентни разговори, или предпочита съобщения в реално време?

Дистанционната работа изисква също нов акцент върху „виртуалния език на тялото“. За да бъдат ефективни по време на виртуални срещи, служителите трябва да знаят как да се държат във виртуалното пространство, запазвайки професионално ниво и личен подход. Това включва поддържане на зрителен контакт през камерата, усмивки, избягване на прекомерното движение, изключване на микрофона, когато е необходимо, седене в изправено положение и показване на ангажираност.

Емоционална интелигентност и емпатия

Кризата, предизвикана от COVID-19, оказа огромно въздействие върху хората, които я преживяха. В резултат много хора може да изпитват повишен стрес, свързан с голямо работно натоварване, финансови затруднения, проблеми със собственото здраве или със здравето на близък човек, тежка загуба, липса на грижи за деца и много други. Затова хората, които могат да изразяват загриженост за преживяното от други, като същевременно балансират отговорността за качеството на своята работа, са по-ценни от всякога.

Приспособимост и мотивация за повишаване на квалификацията

За да се приспособят към пазара на труда след COVID-19, предприятията преосмислят важни елементи от своите вериги на доставки. Предвид това служителите трябва да бъдат мотивирани да повишават квалификациите си, за да отговарят на новите изисквания за своите функции и да продължат да се съсредоточават върху изграждането на набор от умения, отговарящ на търсенето на новия пазар.

Надяваме се, че намерихте в статията полезна информация защо социалните умения и емоционалната интелигентност са по-важни от всякога.

Ако желаете да прочетете повече за света на труда след COVID-19, вижте нашата статия „Седемте най-добри съвета за намаляване на тревожността, свързана с връщането на работа в офиса“.

В партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Връзки по темата:

Седемте най-добри съвета за намаляване на тревожността, свързана с връщането на работа в офиса

Търсене на съветници на EURES

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
 • Новини от пазара на труда/новини за мобилността
 • Тенденции при набиране на персонал
 • Младост
Свързан раздел(и)
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.