Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο27 Ιουλίου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Γιατί οι μη τεχνικές δεξιότητες και η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιο σημαντικές από ποτέ

Ο κόσμος μετά τη νόσο COVID-19 μπορεί να είναι γεμάτος αβεβαιότητα και προκλήσεις. Για να ξεπεράσουν οι επιχειρήσεις αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειάζονται εργαζομένους με συναισθηματική νοημοσύνη και ευρύ φάσμα μη τεχνικών δεξιοτήτων.

Why soft skills and emotional intelligence are more important than ever
Unsplash

Οι μη τεχνικές δεξιότητες σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεστε με τους συναδέλφους σας, επιλύετε προβλήματα και διαχειρίζεστε την εργασία σας, ενώ η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αναγνωρίζετε και να κατανοείτε τα συναισθήματα τόσο τα δικά σας όσο και των άλλων. Εδώ εξετάζουμε ορισμένες από αυτές τις δεξιότητες και τους λόγους για τους οποίους είναι πιο σημαντικές σήμερα από ποτέ.

Αυτονομία και έλεγχος

Η τηλεργασία έχει αυξήσει την αυτονομία των εργαζομένων και θα εξακολουθήσει να χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας μετά την πανδημία COVID-19. Παρόλο που μακροπρόθεσμα η αύξηση της τηλεργασίας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας και μιας σειράς άλλων οικονομικών και κοινωνικών δεικτών (π.χ. ευημερία, ισότητα των φύλων, ισότητα των περιφερειών, στέγαση, εκπομπές), ο συνολικός αντίκτυπός της ενέχει κινδύνους, ιδίως όσον αφορά την καινοτομία και την ικανοποίηση των εργαζομένων. Πολλοί εργαζόμενοι αναφέρουν «συγκαλυμμένες υπερωρίες» που οφείλονται στα ασαφή όρια μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής τους ζωής. Για να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό, οι εργαζόμενοι πρέπει να διαθέτουν ικανότητες «αυτοδιαχείρισης». Θα πρέπει να είναι σε θέση να θέτουν όρια, να μεγιστοποιούν την παραγωγικότητά τους εντός του ωραρίου εργασίας, να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, όταν απαιτείται, κάνοντας παράλληλα διαλείμματα και παίρνοντας άδεια προκειμένου να αποφύγουν την εξουθένωση.

Ψηφιακή επικοινωνία και συνεργασία

Οι περιορισμένες επαφές στον φυσικό κοινό χώρο εργασίας σημαίνει ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι ευκαιρίες ανταλλαγής γνώσεων με τους συναδέλφους. Έτσι οι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να αναλαμβάνουν οι ίδιοι ενέργειες για την αναζήτηση νέων δεξιοτήτων, γνώσεων και πληροφοριών.

Για να γίνει αυτό με την ελάχιστη δυνατή ενόχληση και για να ενθαρρυνθεί η αποτελεσματική συνεργασία, οι εργαζόμενοι πρέπει να βρουν έναν καλό τρόπο «ψηφιακής επικοινωνίας». Για παράδειγμα, προτιμούν οι συνάδελφοι μακροσκελή και αναλυτικά email ή να μιλούν στο τηλέφωνο; Πόσο συχνά επιθυμούν να ενημερώνονται κατά τη διάρκεια μιας εργασίας; Προτιμούν να χρησιμοποιούν βιντεοκλήσεις ή θα προτιμούσαν να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων chat;

Η τηλεργασία απαιτεί επίσης νέα έμφαση στην «εικονική γλώσσα του σώματος». Για να είναι αποτελεσματικοί κατά τη συμμετοχή τους σε εικονικές συναντήσεις, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμμετέχουν και πρέπει να είναι επαγγελματικοί και συνεργάσιμοι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Αυτό σημαίνει να διατηρείτε οπτική επαφή μέσω της κάμερας, να χαμογελάτε, να μην κάνετε νευρικές κινήσεις, να απενεργοποιείτε το μικρόφωνο όταν χρειάζεται, να κάθεστε σωστά και να δείχνετε ενδιαφέρον.

Συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση

Η κρίση της νόσου COVID-19 είχε τεράστιο αντίκτυπο σε όσους την έζησαν. Συνεπώς, πολλοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, αυξημένο άγχος που σχετίζεται με υψηλό φόρτο εργασίας, οικονομικές πιέσεις, προβλήματα με την υγεία τους ή με την υγεία αγαπημένων ατόμων, πένθος και έλλειψη παιδικής φροντίδας. Οι εργαζόμενοι που μπορούν να δείξουν κατανόηση και ενδιαφέρον για τα βιώματα των άλλων, εξασφαλίζοντας παράλληλα ισορροπία στην ποιότητα της εργασίας τους είναι πολυτιμότεροι από ποτέ.

Προσαρμοστικότητα και κίνητρα για αναβάθμιση δεξιοτήτων

Για να προσαρμοστούν στην αγορά μετά τη νόσο COVID-19, οι εταιρείες επανεξετάζουν τα κρίσιμα στοιχεία των αλυσίδων εφοδιασμού τους. Πρέπει, επομένως, οι εργαζόμενοι να είναι πλήρως διατεθειμένοι να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους ώστε να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις του επαγγελματικού τους ρόλου και να συνεχίσουν να εστιάζουν στην απόκτηση δεξιοτήτων που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νέας αγοράς.

Ελπίζουμε ότι το άρθρο αυτό σας βοήθησε να κατανοήσετε τους λόγους για τους οποίους οι μη τεχνικές δεξιότητες και η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Εάν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε περισσότερα για τον κόσμο της εργασίας μετά την πανδημία COVID-19, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μας με τις καλύτερες 7 συμβουλές για να μειώσετε το άγχος που σας προκαλεί η επιστροφή στο γραφείο.

Σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Οι καλύτερες 7 συμβουλές για να μειώσετε το άγχος που σας προκαλεί η επιστροφή στο γραφείο

Αναζήτηση συμβούλων EURES

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Νέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότητα
 • Τάσεις προσλήψεων
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.