Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice30. november 2018Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanjePredviden čas branja: 3 min

Poklicno izobraževanje in usposabljanje: je to zame?

Za mlade v Evropi poklicno izobraževanje in usposabljanje ni le alternativa univerzi – gre za perspektivno prvo izbiro. Programi poklicnega izobraževanja in usposabljanja vam omogočajo usvajanje praktičnih znanj in spretnosti, ki so neposredno povezane z delom, ter predstavljajo hiter vstop v svet dela in možnost razvoja poklicne poti. Lahko najdete še kaj boljšega?

Vocational education and training: Is there a career for me?
Shutterstock

Ob omembi besedne zveze „poklicno izobraževanje in usposabljanje“ morda pomislite na določene „tradicionalne“ poklice. Gradbeni delavci, električarji, mehaniki, vodovodarji ter pleskarji in soboslikarji so primeri poklicev, ki so običajno povezani s poklicnim izobraževanjem in usposabljanjem, ti poklici pa – četudi enkratni – niso primerni za vse.

Dejstvo je, da gre pri poklicnemu izobraževanju in usposabljanju za veliko obsežnejši koncept s širokim naborom možnih poklicnih poti. V tem članku razpravljamo o nekaterih poklicnih poteh, po katerih lahko stopate s pomočjo programov poklicnega izobraževanja in usposabljanja.

Tradicionalni poklici v okviru poklicnega izobraževanja in usposabljanja

Razvoj poklicne poti je bil poznan že v antičnih časih, kjer so svoje znanje že izpopolnjevali in ga prenašali naprej prvi kmetovalci, kuharji, gradbinci, tesarji in vodovodarji. Med tradicionalne poklice z dolgo zgodovino uvrščamo tudi mesarje, peke, medicinske sestre, negovalce, krojače, čevljarje, kovače, frizerje, cvetličarje in gozdarje.

Kljub industrializaciji in množični proizvodnji je večina teh poklicev prestala preizkus časa in so danes še vedno razširjeni po vsej EU.

Sodobni poklici v okviru poklicnega izobraževanja in usposabljanja

Industrijska revolucija in zgodnji tehnološki razvoj sta vodila k razvoju številnih novih poklicev, zlasti s področja proizvodnje, tehniških ved, medicine in informacijske tehnologije. Vse te panoge so dostopne s pomočjo poklicnega izobraževanja in usposabljanja ter so tako postale priljubljene pri pripravnikih, zlasti ker vodijo do nekaterih od najbolje plačanih delovnih mest.

Medtem ko je veliko poklicev v okviru poklicnega izobraževanja in usposabljanja že od nekdaj povezanih z delavnicami, tovarnami ali laboratoriji, pa danes obstajajo tudi programi, ki nudijo delovna mesta v pisarnah. Če želite postati računovodja, odvetnik, nepremičninski agent, prodajalec, grafični oblikovalec ali razvijalec programske opreme – da omenimo le nekaj primerov –, obstaja velika možnost, da program poklicnega izobraževanja in usposabljanja za vas že obstaja.

Veliko priložnosti je na voljo tudi v maloprodajnem in gostinskem sektorju, kjer poklicno izobraževanje in usposabljanje vodi k poklicem, kot so poslovodja trgovine, direktor hotela, šef kuhinje, potovalni agent ali načrtovalec dogodkov.

Poklici prihodnosti v okviru poklicnega izobraževanja in usposabljanja

Kot se spreminja svet dela, se spreminja tudi značaj poklicnega izobraževanja in usposabljanja. V digitalni dobi in globalizaciji se pojavljajo številna delovna mesta – zlasti v visokotehnoloških panogah –, ki pred pol stoletja še niso obstajala.

Raziskave kažejo, da bi morali kot mlada oseba 21. stoletja razmisliti tudi o pripravi na delovna mesta, ki sploh še ne obstajajo.

Če se bo tehnologija razvijala v skladu s pričakovanji, bodo na trgu dela kmalu pripravniki s področja mehanike samovozečih avtomobilov, potovalni agenti za vesolje in celo robotski svetovalci. Se vidite v teh vlogah? Če je vaš odgovor da, potem se brez odlašanja udeležite tečaja poklicnega izobraževanja in usposabljanja!

Torej, katera poklicna pot je prava zame?

S številnimi zanimivimi priložnostmi na različnih področjih je več kot verjetno, da boste v okviru programov poklicnega izobraževanja in usposabljanja našli svojo poklicno pot, če pa ste si kariero že izbrali, je program poklicnega izobraževanja in usposabljanja najverjetneje najočitnejša izbira.

Pomembno je vedeti, da s programi poklicnega izobraževanja in usposabljanja niste omejeni na določeno delovno mesto. Sodobni izobraževalni programi se osredotočajo na prenosljiva znanja in spretnosti, ki jih je mogoče uporabiti v različnih vlogah, zato boste vedno imeli veliko odprtih možnosti.

Za več informacij o možnostih vajeništva glejte uporabno podatkovno zbirko Evropskega centra Cedefop za razvoj poklicnega usposabljanja, kjer boste našli informacije o programih v svoji državi ter po vsej Evropi.

Evropska komisija je med 5. in 9. novembrom 2018 na Dunaju gostila tretji evropski teden poklicnih znanj in spretnosti, v okviru katerega bo do konca decembra potekalo več dogodkov in dejavnosti. Več o tem na tej povezavi.

 

Sorodne povezave:

Priprava na delovna mesta prihodnosti

Evropski center za razvoj poklicnega usposabljanja (Cedefop) – evropska podatkovna zbirka o programih vajeništva

Evropski teden poklicnih spretnosti 2018

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
 • Namigi in nasveti
 • Mladina
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.