När man hör ordet yrkesutbildning är det lätt att bara tänka på en handfull traditionella, praktiska yrken som byggarbetare, elektriker, mekaniker, rörmokare och målare eller dekorationsmålare. De är jättebra karriärval men passar kanske inte för alla.
I själva verket är begreppet yrkesutbildning mycket bredare än så och omfattar en mängd olika tänkbara karriärer. I den här artikeln tar vi upp några av de karriärmöjligheter som en yrkesutbildning kan leda till.
Traditionella yrken
Praktiska yrken har funnits sedan urminnes tider – redan de första jordbrukarna, kockarna, byggarbetarna, snickarna och rörmokarna finslipade och förde vidare sina kunskaper. Andra traditionella, praktiska yrken med en lång historia är slaktare, bagare, sjuksköterska, omvårdnadsarbetare, skräddare, skomakare, smed, frisör, florist och skogsvaktare.
Trots industrialisering och massproduktion har merparten av dessa yrken överlevt och är än idag vanligt förekommande i EU.
Moderna yrken
Den industriella revolutionen och teknikutvecklingen gjorde att många nya praktiska yrken växte fram, framför allt inom tillverkning, ingenjörsvetenskap, medicin och informationsteknik. En yrkesutbildning är en ingång till alla dessa branscher som har blivit populära bland praktikanter, särskilt eftersom här finns välbetalda jobb.
Många yrkesutbildningar har traditionellt lett till arbete i verkstäder, fabriker och laboratorier, men idag finns det också flera program som är kontorsinriktade. Om du är intresserad av att bli revisor, jurist, mäklare, försäljare, grafisk formgivare eller programvaruutvecklare – för att ge några exempel – finns det med största sannolikhet ett yrkesutbildningsprogram som passar dig.
Det finns också många möjligheter inom detaljhandeln och hotell- och restaurangbranschen, där en yrkesutbildning kan leda till ett jobb som butiksföreståndare, hotellchef, kock, researrangör eller evenemangsanordnare.
Framtida yrken
Arbetslivets förändras, och det gör naturligtvis också yrkesutbildningarna. I vårt digitala och globala tidevarv växer många yrken fram – särskilt inom högteknologiska branscher – som inte fanns för femtio år sedan.
Forskning visar att du som är ung på 2000-talet till och med bör fundera på att förbereda dig för jobb som inte finns ännu.
Om tekniken utvecklas på det sätt vi tror kommer man antagligen snart att kunna jobba som mekaniker för självkörande bilar, rymdresearrangör och till och med robotrådgivare. Kan det vara något för dig? I så fall kan en yrkesinriktad kurs vara det första steget!
Vilken karriär passar mig?
Med så många spännande möjligheter inom olika områden är det mer än troligt att det finns en yrkesutbildning som passar dig, och om du redan har bestämt dig för en särskild karriär kan en yrkesutbildning vara det självklara valet.
En annan fördel med yrkesutbildning är att den inte begränsar dig till ett enda yrke. Moderna kurser brukar vara inriktade på överförbara kunskaper som man har användning för i olika roller. Du kommer alltså att ha många valmöjligheter.
Vill du veta mer om lärlingsutbildningar? Cedefop (Europeiskt centrum för utveckling av yrkesutbildning) har en praktisk databas som du kan använda för att hitta information om lärlingsprogram i ditt land och andra europeiska länder.
Europeiska kommissionen anordnade den 5–9 november 2018 den tredje årliga europeiska veckan för yrkeskompetenser i Wien. Fler aktiviteter och evenemang kommer att anordnas fram till årsskiftet inom ramen för yrkeskompetensveckan. Läs mer här.
Länkar:
Att förbereda sig för framtidens jobb
Cedefop – Europeisk databas över lärlingsutbildningar
Europeiska veckan för yrkeskompetenser 2018
Läs mer:
Leva och arbeta i Euresländer
Eures jobbdatabas
Eurestjänster för arbetsgivare
Eures evenemangskalender
Kommande evenemang på nätet
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Översikt
- Publiceringsdatum
- 30 november 2018
- Upphovsmän
- Europeiska arbetsmyndigheten | Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
- Teman
- Råd och tips
- Ungdom
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles