Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel30 november 2018Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 3 min

Yrkesutbildningar – finns det en karriär som passar mig?

För unga människor i Europa är en yrkesutbildning inte bara ett alternativ till universitetet – det är ett utmärkt förstahandsval. Yrkesutbildningsprogram ger praktiska kunskaper som har en direkt koppling till arbetet och de kan erbjuda ett snabbspår till en yrkeskarriär. Det låter väl bra?

Vocational education and training: Is there a career for me?
Shutterstock

När man hör ordet yrkesutbildning är det lätt att bara tänka på en handfull traditionella, praktiska yrken som byggarbetare, elektriker, mekaniker, rörmokare och målare eller dekorationsmålare. De är jättebra karriärval men passar kanske inte för alla.

I själva verket är begreppet yrkesutbildning mycket bredare än så och omfattar en mängd olika tänkbara karriärer. I den här artikeln tar vi upp några av de karriärmöjligheter som en yrkesutbildning kan leda till.

Traditionella yrken

Praktiska yrken har funnits sedan urminnes tider – redan de första jordbrukarna, kockarna, byggarbetarna, snickarna och rörmokarna finslipade och förde vidare sina kunskaper. Andra traditionella, praktiska yrken med en lång historia är slaktare, bagare, sjuksköterska, omvårdnadsarbetare, skräddare, skomakare, smed, frisör, florist och skogsvaktare.

Trots industrialisering och massproduktion har merparten av dessa yrken överlevt och är än idag vanligt förekommande i EU.

Moderna yrken

Den industriella revolutionen och teknikutvecklingen gjorde att många nya praktiska yrken växte fram, framför allt inom tillverkning, ingenjörsvetenskap, medicin och informationsteknik. En yrkesutbildning är en ingång till alla dessa branscher som har blivit populära bland praktikanter, särskilt eftersom här finns välbetalda jobb.

Många yrkesutbildningar har traditionellt lett till arbete i verkstäder, fabriker och laboratorier, men idag finns det också flera program som är kontorsinriktade. Om du är intresserad av att bli revisor, jurist, mäklare, försäljare, grafisk formgivare eller programvaruutvecklare – för att ge några exempel – finns det med största sannolikhet ett yrkesutbildningsprogram som passar dig.

Det finns också många möjligheter inom detaljhandeln och hotell- och restaurangbranschen, där en yrkesutbildning kan leda till ett jobb som butiksföreståndare, hotellchef, kock, researrangör eller evenemangsanordnare.

Framtida yrken

Arbetslivets förändras, och det gör naturligtvis också yrkesutbildningarna. I vårt digitala och globala tidevarv växer många yrken fram – särskilt inom högteknologiska branscher – som inte fanns för femtio år sedan.

Forskning visar att du som är ung på 2000-talet till och med bör fundera på att förbereda dig för jobb som inte finns ännu.

Om tekniken utvecklas på det sätt vi tror kommer man antagligen snart att kunna jobba som mekaniker för självkörande bilar, rymdresearrangör och till och med robotrådgivare. Kan det vara något för dig? I så fall kan en yrkesinriktad kurs vara det första steget!

Vilken karriär passar mig?

Med så många spännande möjligheter inom olika områden är det mer än troligt att det finns en yrkesutbildning som passar dig, och om du redan har bestämt dig för en särskild karriär kan en yrkesutbildning vara det självklara valet.

En annan fördel med yrkesutbildning är att den inte begränsar dig till ett enda yrke. Moderna kurser brukar vara inriktade på överförbara kunskaper som man har användning för i olika roller. Du kommer alltså att ha många valmöjligheter.

Vill du veta mer om lärlingsutbildningar? Cedefop (Europeiskt centrum för utveckling av yrkesutbildning) har en praktisk databas som du kan använda för att hitta information om lärlingsprogram i ditt land och andra europeiska länder.

Europeiska kommissionen anordnade den 5–9 november 2018 den tredje årliga europeiska veckan för yrkeskompetenser i Wien. Fler aktiviteter och evenemang kommer att anordnas fram till årsskiftet inom ramen för yrkeskompetensveckan. Läs mer här.

 

Länkar:

Att förbereda sig för framtidens jobb

Cedefop – Europeisk databas över lärlingsutbildningar

Europeiska veckan för yrkeskompetenser 2018

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
 • Råd och tips
 • Ungdom
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.