Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhedsartikel30. november 2018Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion3 min læsetid

Erhvervsuddannelse: Er der en karriere for mig?

For unge i Europa er erhvervsuddannelse mere end bare et alternativ til universitetet — det er et fremragende første valg. Programmer for erhvervsuddannelse giver dig praktiske færdigheder direkte relateret til arbejde, og åbner mulighed for en hurtig vej ind i en erhvervskarriere. Hvad er der galt med det?

Vocational education and training: Is there a career for me?
Shutterstock

Når du hører udtrykket erhvervsuddannelse, tænker du måske på et par udvalgte "traditionelle" erhverv. Bygningsarbejder, elektriker, mekaniker, vvs'er, maler og dekoratør er f.eks. job, man ofte forbinder med erhvervsuddannelse — allesammen gode valgmuligheder — de passer bare ikke lige godt til alle.

I virkeligheden er erhvervsuddannelse et meget bredere begreb, der dækker over en lang række karrieremuligheder. I denne artikel omtaler vi nogle af de karrierer, du kan gå efter med en erhvervsuddannelse.

Traditionelle erhvervsuddannelser

Erhvervskarrierer går tilbage til oldtiden, hvor bønder, kokke, arkitekter, tømrere og blikkenslagere allerede udviklede deres kunnen til fuldkommenhed og lærte deres færdigheder fra sig. Andre traditionelle erhverv med en lang historie er slagter, bager, sygeplejerske, plejearbejder, skrædder, skomager, smed, frisør, gartner og skovtekniker.

Trods industrialisering og masseproduktion har de fleste af disse karrierer overlevet tidens tand og er i dag stadig udbredte i EU.

Moderne erhvervsuddannelseskarrierer

Den industrielle revolution og den tidlige teknologiske udvikling betød mange nye erhverv, især inden for produktion, teknologi, medicin og informationsteknologi. Alle disse brancher er tilgængelige gennem erhvervsuddannelse, og de er blevet populære, når man vælger læreplads, ikke mindst fordi de byder på nogle af de bedst betalte job.

Mange erhvervsuddannelser har traditionelt enten været på værksted, fabrik eller laboratorie, men i dag er der også en række kontorbaserede uddannelser. Hvis du kunne tænke dig at blive bogholder, advokat, ejendomsmægler, sælger, grafisk designer eller softwareudvikler — for bare at nævne et par eksempler — er der givetvis også et erhvervsuddannelsesprogram for dig.

Der er desuden mange muligheder inden for detail- og hotelsektoren, hvor erhvervsuddannelse kan føre til en karriere som butikschef, hotelbestyrer, køkkenchef, rejsearrangør eller eventplanlægger.

Fremtidens erhvervsuddannelser

Efterhånden som arbejdsmarkedet ændrer sig, kommer dette også til at gælde for arten af erhvervsuddannelser. I den digitale og globale alder kommer der mange nye job — især i højteknologiske brancher — som ikke fandtes for et halvt århundrede siden.

Forskningen tyder på, at du som ung i det 21. århundrede endda skulle overveje at forberede dig på job, der endnu ikke eksisterer.

Hvis den teknologiske udvikling går som forventet, vil der snart være mekanikere specialiseret i selvkørende biler, rumrejsearrangører og endda robotrådgivere. Kunne du se dig selv i et af disse job? Hvis du kan, kunne en erhvervsuddannelse være dit første skridt!

Så hvilken karriere er for mig?

Med en lang række spændende muligheder på forskellige områder er det mere end sandsynligt, at der er en erhvervsuddannelseskarriere for dig, og hvis du allerede er opsat på en bestemt karriere, kan det være en selvfølge at vælge en erhvervsuddannelse.

Det er dog værd at huske, at erhvervsuddannelse ikke begrænser dig til et bestemt job. Mange moderne uddannelsesforløb fokuserer på færdigheder, der kan overføres og anvendes i forskellige job, så du kan holde masser af muligheder åbne.

Hvis du søger mere information om muligheder for lærlingeuddannelse, har Cedefop — Det Europæiske Center for Udvikling af Erhvervsuddannelse — en nyttig database, hvor du kan finde oplysninger om ordninger i dit land og i hele Europa.

Europa-Kommissionen var vært for sin tredje årlige europæiske uge for erhvervskompetencer 2018 den 5.-9. November i Wien, og i rammerne af erhvervskompetenceugen afholdes der en række bredere arrangementer og aktiviteter frem til udgangen af december. Få mere at vide her.

 

Relevante links:

At forberede sig til fremtidens job

Cedefop — den europæiske database over lærlingeordninger

Den europæiske uge for erhvervskompetencer 2018

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Drop'pin@EURES

Find en Euresvejleder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
 • Råd og tips
 • Ungdom
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.