Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre30 noiembrie 2018Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

Educația și formarea profesională: îmi poate oferi o carieră?

Pentru tinerii din Europa, educația și formarea profesională (EFP) nu mai reprezintă doar o alternativă la studiile universitare, ci o primă alegere excelentă. Programele EFP vă ajută să dobândiți competențe practice care au legătură directă cu munca pe care o veți presta și pot reprezenta cel mai rapid mod de a vă începe cariera profesională. Ce ar putea să nu vă placă?

Vocational education and training: Is there a career for me?
Shutterstock

Atunci când auziți sintagma „educație și formare profesională”, vă gândiți probabil la câteva meserii „tradiționale”: constructori, electricieni, mecanici, instalatori, precum și zugravi și decoratori – iată tot atâtea exemple de meserii asociate frecvent cu EFP, iar o carieră în aceste domenii, deși este o opțiune excelentă, nu se potrivește oricui.

În realitate, EFP este un concept mult mai larg, care vă poate deschide ușa unei mari varietăți de cariere. În acest articol vom enumera câteva dintre carierele pe care vi le puteți construi prin intermediul EFP.

Meserii tradiționale în care se poate face carieră

Există meserii de carieră încă din timpurile străvechi, când primii fermieri, bucătari, constructori, dulgheri și instalatori își perfecționau competențele și le transmiteau generației următoare. Alte meserii tradiționale cu o istorie îndelungată sunt cele de măcelar, brutar, infirmieră, îngrijitor, croitor, pantofar, fierar, frizer, florar și pădurar.

În pofida industrializării și a producției de masă, multe dintre aceste meserii au rezistat în timp și rămân foarte răspândite pe teritoriul UE în prezent.

Meserii moderne în care se poate face carieră

Revoluția industrială și primele progrese tehnologice au dus la apariția multor meserii noi, în special în domeniul industriei prelucrătoare, al ingineriei, al medicinei și al tehnologiei informației. EFP deschide calea către toate aceste industrii, care au devenit alegeri populare în rândul stagiarilor, mai ales deoarece oferă unele dintre cel mai bine plătite posturi.

Dacă în trecut multe dintre aceste meserii presupuneau muncă în ateliere, în fabrici sau în laboratoare, în prezent sunt disponibile programe variate care implică o muncă de birou. Dacă v-ar interesa să deveniți contabil, jurist, agent imobiliar, agent de vânzări, grafician sau dezvoltator software – pentru a menționa doar câteva exemple –, mai mult ca sigur există un program EFP care vi se va potrivi.

De asemenea, există numeroase oportunități disponibile în sectorul comerțului cu amănuntul și în cel al ospitalității, unde EFP vă poate croi drum către o carieră de gestionar al unui magazin, administrator al unei unități hoteliere, bucătar șef, agent de voiaj sau organizator de evenimente.

Meseriile de carieră ale viitorului

Realitatea este că, pe măsură ce piața muncii se transformă, natura EFP se schimbă la rândul ei. În era digitalizării și a globalizării apar multe locuri de muncă – mai ales în industriile de înaltă tehnologie – care nu existau cu o jumătate de secol în urmă.

Cercetările sugerează că tinerii din secolul 21 ar trebui să ia în considerare chiar și ideea de a se pregăti pentru meserii care încă nu există.

Se crede că, dacă tehnologia se va dezvolta în măsura în care se preconizează, în curând vor exista stagiari în domeniul mecanicii automobilelor autonome, al agențiilor de turism spațial și chiar în cel al consilierii roboților. Vă vedeți îndeplinind un astfel de rol? Dacă da, un curs EFP ar putea fi primul pas!

În concluzie, ce carieră mi se potrivește?

Având în vedere multitudinea de posibilități interesante în diferite domenii, mai mult ca sigur există o meserie în care să puteți face carieră, iar dacă ați hotărât deja ce carieră vă atrage, s-ar putea ca EFP să fie alegerea potrivită.

Trebuie să rețineți însă că EFP nu vă limitează la un singur loc de muncă specific. Cursurile moderne tind să se axeze pe competențe transferabile care pot fi aplicate în diferite posturi, deci veți putea păstra deschise o mulțime de opțiuni.

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre stagiile disponibile, Cedefop – Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale – are o bază de date utilă în care puteți găsi informații despre programele din țara dumneavoastră și din toată Europa.

Comisia Europeană a găzduit cea de a treia ediție anuală a Săptămânii europene a competențelor profesionale în perioada 5-9 noiembrie 2018 la Viena, iar până la sfârșitul lunii decembrie vor avea loc numeroase evenimente și activități în contextul Săptămânii competențelor. Aflați mai multe informații de aici.

 

Linkuri conexe:

Pregătiți-vă pentru meseriile viitorului

Cedefop – Baza de date europeană a programelor care oferă stagii de ucenicie

Săptămâna europeană a competențelor profesionale 2018

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
 • Sugestii și sfaturi
 • Tineret
Sectorul
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.