Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli30. marraskuuta 2018Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 2 min

Ammatillisesta koulutuksesta työuralle?

Ammatillinen koulutus Euroopassa on nuorille hieno ensisijainen valinta eikä vain toissijainen vaihtoehto yliopistolle. Ammatillisen koulutuksen ohjelmat antavat käytännön taitoja, jotka liittyvät suoraan työhön ja mahdollistavat nopean tien työuralle. Mikäpäs sen parempaa!

Vocational education and training: Is there a career for me?
Shutterstock

Ammatillinen koulutus saattaa tuoda mieleen tiettyjä perinteisiä ammatteja. Rakennusalan työntekijät, sähköasentajat, mekaanikot, putkiasentajat  sekä maalarit ja remontoijat ovat kaikki esimerkkejä ammateista, joihin ammatillinen koulutus yleensä liitetään. Mutta vaikka nämä ammatit ovat suurenmoisia vaihtoehtoja, ne eivät sovi kaikille.

Tosiasiassa ammatilliseen koulutukseen sisältyy paljon mahdollisia työuria. Tässä artikkelissa käsitellään joitakin ammatteja, joihin voi päästä ammatillisen koulutuksen kautta.

Perinteinen ammatillinen koulutus

Ammatillisen urakehityksen alku on peräisin muinaisajalta, jolloin ensimmäiset viljelijät, kokit, rakentajat, puusepät ja putkimiehet kehittivät taitojaan ja siirsivät niitä eteenpäin. Muita perinteisiä ammatteja, joilla on pitkä historia, ovat teurastaja, leipuri, sairaanhoitaja, hoitotyöntekijä, räätäli, suutari, seppä, kampaaja, floristi ja  metsätyöntekijä.

Teollistumisesta ja massatuotannosta huolimatta useimmat näistä ammateista ovat säilyneet laajalle levinneinä tämän päivän EU:ssa.

Modernit ammattiurat

Teollinen vallankumous ja varhainen tekninen kehitys johtivat monien uusien ammattien kehittymiseen, erityisesti tuotannon, tekniikan, lääketieteen ja tietotekniikan aloilla. Kaikille näille aloille voi päästä ammatillisen koulutuksen kautta, ja ne ovatkin harjoittelijoiden suosiossa – varsinkin kun joistakin töistä maksetaan hyvin.

Vaikka jotkin ammattiopinnot ovat perinteisesti olleet joko verstas-, tehdas- tai työpajapohjaisia, nykyisin on myös tarjolla erilaisia toimistotyön ohjelmia. Jos haluat esimerkiksi kirjanpitäjäksi, juristiksi, kiinteistövälittäjäksi, myyntityöntekijäksi, graafiseksi suunnittelijaksitai ohjelmistokehittäjäksi, saatavillasi on todennäköisesti jokin alan ammatillisen koulutuksen ohjelma.

Monia mahdollisuuksia on tarjolla myös vähittäiskaupan sekä  majoituksen ja ravitsemisen aloilla, joilla ammatillisen koulutuksen kautta voi päästä myymäläpäälliköksi, hotellipäälliköksi, keittiömestariksi, matkatoimistovirkailijaksitai tapahtumasuunnittelijaksi.

Tulevaisuuden ammatit

Koska työelämä muuttuu, muuttuu myös ammatillisen koulutuksen luonne. Digitaalisella ja globaalilla aikakaudella syntyy etenkin huipputeknologian aloilla paljon työpaikkoja, joita ei ole ollut olemassa puoli vuosisataa sitten.

Tutkijoiden mielestä 2000-luvun nuorten pitäisikin miettiä myös sellaisia tehtäviä, joita ei vielä ole.

Jos tekniikka kehittyy odotetulla tavalla, harjoittelijoita on pian itseohjautuvien autojen mekaanikkoina, avaruusmatkavirkailijoina ja robottineuvojina. Voisitko kuvitella itsesi johonkin näistä tehtävistä? Jos voit, ammatillinen koulutus voisi olla tässä ensiaskel!

Mikä tehtävä olisi minua varten?

Koko joukko kiinnostavia mahdollisuuksia eri aloilla lisää sen todennäköisyyttä, että työ löytyy ammatillisen koulutuksen kautta. Jos haluat todella tiettyihin tehtäviin, ammatillinen koulutus voisi olla selkeä vaihtoehto.

On kuitenkin syytä pitää mielessä, ettei ammatillinen koulutus rajoitu tiettyyn työhön. Nykyaikaisessa koulutuksessa keskitytään siirrettäviin taitoihin, joita voi soveltaa eri tehtävissä. Siten käytettävissäsi on useita vaihtoehtoja.

Lisätietoa oppisopimusmahdollisuuksista on Cedefopin (Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskus) tietokannassa, jossa on tietoa maassasi ja eri puolilla Eurooppaa järjestettävistä koulutusohjelmista.

Euroopan komissio isännöi kolmatta vuotuista Euroopan ammattitaitoviikkoa 5.–9. marraskuuta 2018 Wienissä, missä järjestetään ammattitaitoviikon puitteissa suuria tapahtumia ja toimintaa joulukuun loppuun saakka. Katso lisätietoja.

 

Asiaan liittyviä linkkejä

Valmiina tulevaisuuden työpaikkoihin

Cedefop – Euroopan oppisopimuskoulutusohjelmien tietokanta

Euroopan ammattitaitoviikko 2018

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Tiedot

Aiheet
 • Vinkkejä
 • Nuoriso
Sektori
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.