Ammatillinen koulutus saattaa tuoda mieleen tiettyjä perinteisiä ammatteja. Rakennusalan työntekijät, sähköasentajat, mekaanikot, putkiasentajat sekä maalarit ja remontoijat ovat kaikki esimerkkejä ammateista, joihin ammatillinen koulutus yleensä liitetään. Mutta vaikka nämä ammatit ovat suurenmoisia vaihtoehtoja, ne eivät sovi kaikille.
Tosiasiassa ammatilliseen koulutukseen sisältyy paljon mahdollisia työuria. Tässä artikkelissa käsitellään joitakin ammatteja, joihin voi päästä ammatillisen koulutuksen kautta.
Perinteinen ammatillinen koulutus
Ammatillisen urakehityksen alku on peräisin muinaisajalta, jolloin ensimmäiset viljelijät, kokit, rakentajat, puusepät ja putkimiehet kehittivät taitojaan ja siirsivät niitä eteenpäin. Muita perinteisiä ammatteja, joilla on pitkä historia, ovat teurastaja, leipuri, sairaanhoitaja, hoitotyöntekijä, räätäli, suutari, seppä, kampaaja, floristi ja metsätyöntekijä.
Teollistumisesta ja massatuotannosta huolimatta useimmat näistä ammateista ovat säilyneet laajalle levinneinä tämän päivän EU:ssa.
Modernit ammattiurat
Teollinen vallankumous ja varhainen tekninen kehitys johtivat monien uusien ammattien kehittymiseen, erityisesti tuotannon, tekniikan, lääketieteen ja tietotekniikan aloilla. Kaikille näille aloille voi päästä ammatillisen koulutuksen kautta, ja ne ovatkin harjoittelijoiden suosiossa – varsinkin kun joistakin töistä maksetaan hyvin.
Vaikka jotkin ammattiopinnot ovat perinteisesti olleet joko verstas-, tehdas- tai työpajapohjaisia, nykyisin on myös tarjolla erilaisia toimistotyön ohjelmia. Jos haluat esimerkiksi kirjanpitäjäksi, juristiksi, kiinteistövälittäjäksi, myyntityöntekijäksi, graafiseksi suunnittelijaksitai ohjelmistokehittäjäksi, saatavillasi on todennäköisesti jokin alan ammatillisen koulutuksen ohjelma.
Monia mahdollisuuksia on tarjolla myös vähittäiskaupan sekä majoituksen ja ravitsemisen aloilla, joilla ammatillisen koulutuksen kautta voi päästä myymäläpäälliköksi, hotellipäälliköksi, keittiömestariksi, matkatoimistovirkailijaksitai tapahtumasuunnittelijaksi.
Tulevaisuuden ammatit
Koska työelämä muuttuu, muuttuu myös ammatillisen koulutuksen luonne. Digitaalisella ja globaalilla aikakaudella syntyy etenkin huipputeknologian aloilla paljon työpaikkoja, joita ei ole ollut olemassa puoli vuosisataa sitten.
Tutkijoiden mielestä 2000-luvun nuorten pitäisikin miettiä myös sellaisia tehtäviä, joita ei vielä ole.
Jos tekniikka kehittyy odotetulla tavalla, harjoittelijoita on pian itseohjautuvien autojen mekaanikkoina, avaruusmatkavirkailijoina ja robottineuvojina. Voisitko kuvitella itsesi johonkin näistä tehtävistä? Jos voit, ammatillinen koulutus voisi olla tässä ensiaskel!
Mikä tehtävä olisi minua varten?
Koko joukko kiinnostavia mahdollisuuksia eri aloilla lisää sen todennäköisyyttä, että työ löytyy ammatillisen koulutuksen kautta. Jos haluat todella tiettyihin tehtäviin, ammatillinen koulutus voisi olla selkeä vaihtoehto.
On kuitenkin syytä pitää mielessä, ettei ammatillinen koulutus rajoitu tiettyyn työhön. Nykyaikaisessa koulutuksessa keskitytään siirrettäviin taitoihin, joita voi soveltaa eri tehtävissä. Siten käytettävissäsi on useita vaihtoehtoja.
Lisätietoa oppisopimusmahdollisuuksista on Cedefopin (Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskus) tietokannassa, jossa on tietoa maassasi ja eri puolilla Eurooppaa järjestettävistä koulutusohjelmista.
Euroopan komissio isännöi kolmatta vuotuista Euroopan ammattitaitoviikkoa 5.–9. marraskuuta 2018 Wienissä, missä järjestetään ammattitaitoviikon puitteissa suuria tapahtumia ja toimintaa joulukuun loppuun saakka. Katso lisätietoja.
Asiaan liittyviä linkkejä
Valmiina tulevaisuuden työpaikkoihin
Cedefop – Euroopan oppisopimuskoulutusohjelmien tietokanta
Euroopan ammattitaitoviikko 2018
Lisätietoja:
Elin- ja työolot EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat online-tapahtumat
EURES Facebookissa
EURES Twitterissä
EURES LinkedInissä
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 30. marraskuuta 2018
- Laatijat
- Euroopan työviranomainen | Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
- Aiheet
- Vinkkejä
- Nuoriso
- Sektori
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles